Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

KrönikorFör drygt 20 år sedan drogs Operation Moses igång, den första räddningsaktionen för att hämta hem etiopiska judar till Israel. Under knappa två månader flögs 8 000 personer ut från Addis Abeba och fick ett nytt hem i Israel.

Etiopiernas tid

Foto Karl Gabor
I år startar Operation Yonah, duvan. Tanken är att de 18 000 kvarvarande etiopiska judarna, falash mura, ska befinna sig på israelisk mark innan vi skriver år 2008 i vår kalender.

Yonah är ett gigantiskt projekt. De som kommer till Israel ska tas om hand i absorptionscentra, lära sig hebreiska, slussas ut i skolor och till arbeten och även få möjlighet att skaffa sig en egen bostad.

För vissa av dem har väntetiden varit lång. Somliga har spenderat upp till tio år i uppsamlingsläger utanför Addis Abeba och Gondar, de flesta har redan familj, barn eller barnbarn i Israel och återföreningsscenerna på Tel Avivs flygplats är gripande. Resan till Israel är det slutliga steget i förverkligandet av livsdrömmen, att få komma hem. Och Israel väntar på att få sluta dem i sina armar.

Trots rapporter om bättre levnadsförhållanden och starkare ekonomi i Israel finns det fortfarande många som har det svårt, som vanligt är det de mest utsatta i samhället som kommer i kläm; de unga och de äldre. Det kommer att ta tid för gruppen falash mura att integreras i det israeliska samhället och det kostar pengar, stora pengar för en stat som redan har en ansträngd ekonomi. Jewish Agency uppskattar kostnaden till 100 miljoner dollar.

Därför vädjar vi om din hjälp. Använd vårt bifogade inbetalningskort och ge Israel ditt stöd.

Låt oss gemensamt sluta den cirkel som började i Etiopien med att låta dessa människor komma hem till Israel.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.