Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Krönikor



Den senaste rapporten från Israel visar att vart tredje barn i landet lever under existensminimum, 61 000 fler barn än mätningen året innan. Det är den högsta siffran i världen, räknat bland de utvecklade länderna, Israel har till och med passerat USA.

Hjälp oss hjälpa

Foto: Karl Gabor
- Barn som lider nöd nu, kommer att skada Israels ekonomi senare i livet. Det säger generaldirektör Yigal Ben-ShalomThe National Insurance Institute, som ligger bakom rapporten om hur det står till med genomsnittsinkomsten i Israel.

Men det är inte bara barnen som är drabbade, i alla ålderskategorier har procentsatsen ökat: Bland gruppen "äldre" har siffran ökat från 22,3 till 25,1 procent, och ibland storfamiljerna från 49 procent till 54,7 procent. Samma nedslående siffror gäller ensamstående föräldrar och hushåll med en inkomst. Allt fler har fått det allt sämre trots att den generella levnadsstandarden har ökat. De som redan har det bra ställt har fått det bättre och de svaga i samhället har fått det sämre.

Under Förenade Israelinsamlingens höstresa i november kunde de 15 resenärerna från Sverige med egna ögon se hur mycket gott de gåvor de ger kan åstadkomma. Ett fullständigt nedgånget bostadshus i barnbyn Neve Michael ska totalrenoveras och behövande barn kommer få bättre levnadsvillkor och ges en bättre chans att komma ut i samhället.

Tack vare en stor enskild donation förra året har dagcentret för äldre i Beersheva byggts ut med 200 kvadratmeter välbehövligt utrymme för äldre där de får omsorg, kärlek och mat.

Ett helt nytt vårdhem för äldre dementa har också öppnat. Det nya teknikhuset i Galilskolan är fullt av kunskapshungriga studenter.

Vi presenterar ett nytt fondprogram där du kan skänka ett större belopp som fonderas i ditt namn, avkastningen tillfaller antingen vårt arbete eller ger dig en hög avkastning livet ut. Kontakta vårt kansli om du vill veta mer om fondprogrammet.

Fortsätt att stödja vårt arbete.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.com



Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet



© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.