Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KrönikorNär detta nummer av Menorah når dig är det drygt en vecka kvar till att det judiska nyåret, Rosh Hashana, inleds. Veckan därpå högtidlighåller judar världen över Jom Kippur, försoningsdagen. Det är ett bra tillfälle för eftertanke och försoning.

Gott Nytt År!

Foto: Karl Gabor
Inför ett nytt år är det bra att ta sig tid och tänka igenom hur man vill att livet ska gestalta sig under det kommande året. Hur förhåller jag mig till det som ligger mig nära om hjärtat; familj, vänner och Israel. De flesta i din närhet har säkert möjlighet att ställa ett mål lagad mat på bordet varje dag, de flesta i din närhet har tak över huvudet och hela kläder på kroppen. Tyvärr ser verkligheten inte ut så för alla i Israel. Trots att ekonomin långsamt håller på att återhämta sig har många det svårt. Svårast har naturligtvis de mest utsatta i samhället; de unga och de gamla.

I detta nummer skriver vår frilansjournalist Nechemia Meyers om den friska hälsovården i Israel. När jag läste artikeln insåg jag än tydligare hur viktig Förenade Israelinsamlingens insats är. I artikeln framgår att den israeliska vården i stort sett kan jämföras med den vård man kan få här i Sverige. I princip är allt lika, utom vård och omsorg av äldre samt att man i Israel saknar en tandvårdsreform, vilket leder till enorma tandläkarräkningar, dvs i de fall folk överhuvudtaget går till tandläkaren. Kopplingen till Förenade Israelinsamlingens arbete är lätt och tydlig. Vi hjälper till där Israel behöver hjälp.

Sedan många år tillbaka stöttar Förenade Israelinsamlingen bland annat staden Beersheva som fortsätter att ta emot nya invandrare trots pressad ekonomi. Där har vi med svenska medel byggt upp ett äldreboende, dagcenter för äldre, dagcenter för handikappade och en tandvårdsklinik. Vi har tagit en skola från att vara en slumskola till att bli en av Israels bästa grundskolor. Idag står elever i kö för att få börja. De projekt vi arbetar med i Beersheva står idag modell för hur andra städer vill ha det.

De medel du som givare skickar till oss går till dem som verkligen behöver det, de utsatta i samhället, både de unga och de gamla. I början av november gör vi vår årliga resa till Israel. Då besöker vi projekten och i år kommer vi med stolthet att kunna inviga ytterligare 200 m2 av ett dagcenter för äldre, inviga ett kombinerat senior/servicehem i Beersheva, se på grunderna till ett helt nytt familjehem i barnbyn Neve Michael samt mycket mer.

Jag vill verkligen uppmana dig, som har möjlighet, att följa med på resan. Du kommer att kunna se Israel utifrån ett annat perspektiv än turistens samtidigt som det naturligtvis ges möjlighet till avkoppling.

Du som inte har möjlighet att följa med, använd dig av vårt bifogade inbetalningskort. Du kan själv välja vart du vill rikta din gåva. Vi ser till att den kommer fram till dem som behöver den.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.