Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KrönikorVarför är vissa människor mer benägna att ge till välgörande ändamål eller att försätta sig själv i fara för att rädda andra? I Israel hävdar en grupp forskare att de hittat svaret, det ligger i våra gener.

Har du givargenen?

Foto: Karl Gabor
Enligt dem finns en länk mellan människor som vill hjälpa andra och en variant på kromosom nummer 11, en altruistisk och oegennyttig gen. Dessa människor delar lättare med sig och offrar sig lättare för sina medmänniskor än andra. Resultatet tål att tänka på.

I Ryssland har 500 akademiker och intellektuella, varav 20 stycken ur det ryska parlamentet Duman, skrivit till Rysslands riksåklagare att samtliga judiska organisationer borde förbjudas då de är "extremistiska". Antisemitismen har en lång historia i Ryssland och nu upplever landet en ny våg av antisemitism och rasism. Det tål att tänka på.

Under våren kunde man läsa i en av Israels största dagstidningar att landet leder den något tvivelaktiga ligan över flest antal fattiga barn i västvärlden. Antalet fattiga familjer ökade drastiskt under 2004 och de två senaste åren har varit de värsta dessa barn och deras föräldrar behövt uppleva. Det tål också att tänka på.

Men hur hänger detta ihop? Jo, via Förenade Israelinsamlingen.

Det har skrämmande nog blivit politiskt korrekt att yttra sig rasistiskt i Ryssland och historien visar att det sällan stannar vid uttalanden. De 20 folkvalda i Duman har stöd från hundratusentals ryssar. Efter Perestrojkan har över en miljon judar tagit chansen att skaffa sig ett nytt tryggt liv och hemland i Israel. Förenade Israelinsamlingens donatorer hjälper dessa nya invandrare tillrätta, de har kunnat starta nya liv och utöva sin religion utan risk för förföljelse.

När barnbidrag, hyresbidrag och socialbidrag skärs ner i Israel samtidigt som kostnaden för sjukvård och utbildning ökar och arbetslösheten skjuter i höjden, ja, då drabbar det barn och gamla i första hand. Förenade Israelinsamlingens donatorer hjälper extra utsatta barn i barnbyn Neve Michael att få en bättre start i livet med kärlek och omsorg. Ni ser till att gamla i Beersheva får ett mål lagad mat om dagen, möjlighet till bra tandvård och läkarvård.

Jag är övertygad om att alla Förenade Israelinsamlingens givare har den altruistiska genen. Förra året öppnade ni era hjärtan för Israel och Israels folk mer storartat än någonsin tidigare. Tyvärr minskade antalet givare för andra året i rad efter flera års ökning.

Du som är givare, väck dina vänners och bekantas altruistiska gen och håll den vaken. Berätta om vårt arbete och vilken stor skillnad ett bidrag innebär för de utsatta i Israel. Du som ännu inte är givare, bli det. Ditt stöd är viktigt.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.