Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KrönikorMot slutet av förra året genomförde Hälsovårdsmyndigheten i Israel en undersökning för att ta reda på hur israeliska barn påverkats av landets svåra ekonomiska situation och de växande socioekonomiska klyftorna.

6 487 barn i åldrarna 12 - 19 år fick bland annat svara på frågan "Har du någonsin gått och lagt dig hungrig utan middag"? Över 18 procent av deltagarna svarade jakande, minst en gång i veckan serverades det ingen middag hemma hos dessa barn.

De behöver oss!

Foto: Karl Gabor
Undersökningen visar också att, utöver de som inte har råd att servera middag, finns det många familjer som av ekonomiska skäl är tvingade att ge sina barn obalanserad kost, mestadels billiga kolhydrater och stärkelse (bröd, pasta och potatis). Barnen får därmed i sig otillräckligt med proteiner och vitaminer för sina växande kroppar.

Från den israeliska motsvarigheten till Barnens Rätt i Samhället hävdas att det finns en direkt koppling mellan hungriga barn och den kraftiga ökningen av våld i de israeliska skolorna. Ett hungrigt barn blir oftare våldsamt, argt, frustrerat och avundsjukt än det som fått något att äta. Ett hungrigt barn har minskad kapacitet att kontrollera ilska och impulsivt beteende. För att inte tala om minskad inlärningsförmåga.

Annan statistik visar att cirka 1,5 miljoner israeler räknades till gruppen fattiga förra året, av dem var 652 000 barn och närmare 83 000 gamla. Existensminimum i Israel är att ha 410 dollar (ensamstående vuxen) eller 650 dollar (par) att leva på i månaden. Detta motsvarar drygt 2 800 kronor alternativt 4 500 kronor.

Allt detta märks tydligt i barnbyn Neve Michael i Pardess Hana, som Förenade Israelinsamlingen stöder. Förskräckliga levnadsöden för barn dit och klimatet har blivit ännu hårdare de senaste fyra åren. Läs Hava Levenes artikel där hon ingående berättar om arbetet och om barnen.

Vi i Sverige kan vara stolta över den insats vi gjort för Neve Michaels barn. Bland annat har skolan kunnat renoveras och byggas ut med våra givares hjälp, och vi är på gång att bygga om en stor, mycket nedgången, familjeenhet tack vare er. Tyvärr är dock inte hjälpbehovet över i samband med det.

Via oss kan du rikta din insats till behövande i Israel. Du kan välja mellan att rikta din gåva till barn eller till äldre, till dem som drabbats av terrorn i Israel eller till behövande som kommer till Israel för att antisemitismen hunnit i kapp dem i sitt hemland.
Alla gåvor är lika välkomna.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.