Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KrönikorÅrets höstresa till Israel tillsammans med Förenade Israelinsamlingen blev mycket speciell och lyckad. Deltagarna fick vid flera tillfällen möjlighet att få inblick i vart de pengar som skickas över från Förenade Israelinsamlingen i Sverige tar vägen.

Gott nytt år!

Foto: Karl Gabor
Vi besökte bland annat barnbyn Neve Michael, Galilskolan, Alumotskolan och ålderdomshemmet. Både vid Galilskolan och i Beersheva fick vi vara med om imponerande invigningar.
Läs mer om resan i detta, samt nästa nummer av Menorah.

2004 var ett år då Förenade Israelinsamlingens givare gjorde att många israelers liv förbättrades och förenklades. Lilla Sverige är femte största europeiska givarland. Det kan vi vara stolta över!

2004 var ett år då Israel visade tydliga tecken på att ekonomin började vända efter tre dystra år; under första kvartalet steg bland annat BNP med imponerade 5,1 %, den privata konsumtionen steg med 4,3 % och exporten ökade med 35,6 %.

Men återhämtningen har tyvärr inte slagit igenom hos de svaga i samhället, de som behöver mest stöd har det fortfarande väldigt svårt. Trots bättre ekonomi är ännu 1,3 miljoner israeler, dvs. en av fem och en tredjedel av alla barn, fattiga. Det är skrämmande höga siffror.

De senaste fyra åren har Israel varit tvunget att dra ner på såväl nivån som antalet socialbidrag, arbetslöshetsstödet har minskat och många blir lidande. Ditt bidrag blir därför desto viktigare.

Att ständigt behöva vara på sin vakt, att ständigt ha armén beredd för att försvara civilbefolkningen och gränserna, är dyrt för landet Israel. Och även om turisterna långsamt verkar vara på väg tillbaka är det långt kvar innan de når den nivå de låg på innan Intifadan drog igång för över fyra år tillbaka. När de enda bilder media förmedlar från Israel handlar om konflikten, väljer många bort detta underbara alternativ.

Det judiska nyåret passerades för ett par månader sedan och snart står vi inför ett nytt kalenderår. Passa på att ge dig själv två nyårslöften; bli en av Förenade Israelinsamlingens givare och besök landet Israel under 2005.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.