Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KrönikorOhad tar farväl

Strax innan Rosh Hashana, det judiska nyåret, återvänder Israels handelsattaché OHAD COHEN efter fyra år i Sverige. Exklusivt för Menorahs räkning, reflekterar han över den tid som gått.

OHAD COHEN Som Israels handelsattaché i Sverige har mitt arbete bestått i att gynna handeln mellan de två länderna. Det har inte alltid varit så lätt. Innan företag överhuvudtaget börjar titta närmare på respektive marknader har det funnits hinder som de varit tvungna att överkomma; länderna ligger långt från varandra, för närvarande finns inga direkta flyg och affärsklimatet skiljer sig åt.

Utöver det började min tjänst med att telekomindustrin hamnade i en djup svacka och den förnyade Intifadan satte igång, den så kallade Nasdaq-Nablus-effekten.

50 procent av Israels export består av hightechprodukter och den svenska marknaden är viktig för de israeliska företagen. Svenskar är kända för att vara tidigt ute inom teknologi. Här sätts många av trenderna. Detta har lett till att israeliska IT-företag rankar Sverige högt.

När hightechbubblan sprack och den globala telekommarknaden gick ner, påverkade detta den israeliska IT-och kommunikationsexporten till Sverige.

Den förnyade Intifadan har återuppväckt anti-israeliska stämningar i Sverige. Jag tror i och för sig att dessa personer står för en minoritet av den svenska befolkningen, men en mycket högljudd sådan. Olyckligtvis har vissa svenska återförsäljare lyssnat på de högljudda ropen på bojkott och slutat köpa in jaffaapelsiner.

Men avsaknaden av israeliska apelsiner i vissa affärer slår dock väldigt lamt i jämförelse med de ansträngningar den svenska regeringen gjort för att stärka de ekonomiska banden med Israel. Ett forsknings- och utvecklingsavtal, samt ett bilateralt avtal inom det mobila området, slöts 2002. Detta har lett till många gemensamma projekt mellan israeliska och svenska företag startat och nyligen förlängdes avtalet med tre år. Och när den svenske handelssekreteraren, Sven-Eric Söder, besökte Israel tittade han på möjligheten att skapa ett bilateralt projekt inom området miljöteknik.

Under mina fyra år har fler än tio israeliska affärsdelegationer besökt Sverige, de flesta inom IT- och bilsektorn. Vi har även haft en israelisk vinprovning för att försöka introducera fler israeliska viner på Systembolaget.

Svenska företag har också stor framgång i Israel. IKEA öppnade sitt första varuhus under 2001 och gick med vinst från första dagen, ett andra varuhus lär öppna inom två år. Israeliska regeringsmedlemmar kör Volvo och den israeliska militären använder deras lastbilar. Men det finns definitivt plats för fler. De svenska företag som tar den israeliska marknaden på allvar har goda chanser att lyckas. Israels ekonomi påminner om EU: s. Det gäller bara att besluta sig för att försöka.

Vi återvänder till Israel i höst efter fyra år i detta vackra land och vi återvänder med blandade känslor. Å ena sidan har vi njutit av tiden här och till och med lärt oss att förstå en del av de svenska sociala koderna (dock vande vi oss aldrig vid vädret!). Å andra sidan är Israel vårt hemland och det enda hem vi har.

Sverige kommer alltid ha en plats i våra hjärtan.

Ohad Cohen var Israels handelsattaché i Stockholm mellan 2000 och 2004.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.