Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KrönikorI detta nummer slår vi ett slag för de Judiska Superhjältarnas Hjälteliga. Menorah Man och Dreidel Maidel är två av dem som jobbar hårt för att det judiska minnet inte ska utraderas från jordens yta av ondskefulla asteroider.

Vardagens superhjältar

Men det finns många fler superhjältar. Visste du att Förenade Israelinsamlingen har en egen Hjälteliga? Främst kommer alla våra givare. Utan era bidrag skulle vi inte kunna vara femte största land i Europa att stötta Israel i dessa svåra stunder. Tack!

På delad första plats finns alla dem vi stöder. Mina personliga superhjältar är de 250 barn och ungdomar i barnbyn Neve Michael. Deras trassliga hemförhållanden har gjort att de inte längre kan bo kvar hos sina familjer. Barnen kommer från alla hörn i Israel för att försöka finna ro i sina sargade själar. Vissa barn har hamnat där för att domstolar har tagit ifrån deras föräldrar vårdnaden, andra är där för att föräldrarna bara inte orkar ta hand om dem.

Trots tunga minnen lämnar de flesta av dem Neve Michael rakryggade. De får med sig en bra utbildning och stärkt självförtroende. De gör det tack vare fantastisk personal som var och en i sig är en egen superhjälte.

Hjältar är även alla de personer som är involverade i våra olika projekt i Beersheva. Jag tänker på den lilla gulliga damen (runt 90 år) som gav sin väninna (samma ålder) ansiktsbehandling vid vår senaste höstresa. Det gäller ju se till att hålla sig snygg! Eller personalen på dagcentret som dansar och sjunger med sina gamla, ser till att de tränar tai-chi, ger dem mat, omvårdnad och kärlek. Eller den lille ryske pojken vars tand var så inflammerad att hela kinden var uppsvullen. Han väntade på sin tur att få komma in till tandläkaren på tandkliniken i Beersheva som bekostats av svenska givare. Om inte han var en hjälte i den stunden, ja då vet jag inte vem som är det.

Listan över vardagens superhjältar skulle kunna göras mycket längre. Om du ännu inte är med i Förenade Israelinsamlingens egen Hjälteliga så tycker jag att du ska gå med. Använd vårt bifogade inbetalningskort och kryssa för något av de ändamål du vill stödja.

Vi ser till att bidraget kommer fram.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.