Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KrönikorFoto: Karl Gabor

Några av dem som stödjer Förenade Israelinsamlingens verksamhet träffades på Nalen när vår årliga israelfestival gick av stapeln i mars månad.

En del av dem som motsätter sig Israels existens valde istället att ropa slagord under mottot "Global Intifada", riva polisens avspärrningar, kasta glasflaskor, avfyra raketer samt förstöra närliggande uteserveringars möbler. Detta var tredje året i följd.

Felaktigt citeras upploppsmakarnas ord i media om att Förenade Israelinsamlingen stöder "illegala bosättningar" på Västbanken, utan att ansvariga journalister bryr sig om närmare faktakontroll. Förenade Israelinsamlingens medel går till projekt innanför den "gröna linjen", dvs. 1967 års erkända gränser. Läs mer i Ulf Cahns artikel på sidan 5.

En mycket lyckad kväll slutade i att våra gäster slussades ut bakvägen för att undvika eventuellt kvarvarande vandaler och för att slippa se den förödelse som fanns utanför. Vi som deltog stärktes dock i vår uppfattning att vi måste fortsätta stödja Israel. Att ge till våra projekt är ett bra sätt.

Israels 640 000 gamla har det svårt. Under den gångna vintern har 32 procent av dem inte haft råd att värma upp sina lägenheter ordentligt. En undersökning visar dessutom att fler än 70 procent av de gamla inte har råd med tandläkarvård, 20 procent är hungriga och en av sju svälter. Det är förskräckliga siffror.

Det är dock inte bara de äldre som lider. Även om Israels ekonomi har börjat visa försiktiga tecken på återhämtning kommer det att ta lång tid innan stabiliteten har lagt sig. Alla familjer har fortfarande inte möjlighet att skicka matpaket med sina barn till skolan varje dag och många barn får klara sig en hel dag på den eventuella frukost som serverades hemma, andra får förlita sig på sina kamraters generositet.

Sedan många år är Förenade Israelinsamlingen inkopplad i olika projekt i staden Beersheva i södra Israel, bland annat har svenska donationer kunnat bekosta en tandvårdsklinik, ett dagvård för äldre, en buss för de äldres transporter mellan hem och dagvård, rehabilitering för svårt handikappade samt mycket annat. Genom dina insatser har livet kunnat förbättras för många av invånarna. Detta år satsar vi på utbyggnaden av vårt dagcenter i Beersheva Gimel och hoppas kunna inviga det under vår höstresa. Välkommen med din gåva.

Du kan hjälpa många i Israel genom att använda vårt bifogade inbetalningskort. Du väljer själv om du vill rikta ditt bidrag till några av våra specifika projekt för de äldre och/eller handikappade i Beersheva, till barnbyn Neve Michael eller till Galilskolan.

Eller så kan du bara ge.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.