Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KrönikorInnan järnridån föll mot slutet av 1980-talet i Sovjetunionen trodde Jewish Agency att cirka 20 000, kanske 30 000 ryska judar skulle söka sig därifrån till Israel. Hur fel hade de inte! Fram till förra årets slut har långt över en miljon ryska judar kommit till Israel. Utöver dem har ytterligare 65 000 personer kommit från Etiopien, lika många från Argentina samt närmare 70 000 personer från Frankrike, för att specificera några. Totalt har Israel tagit emot närmare tre miljoner människor under sin existens. Alla dessa fantastiska personer bidrar till att skapa Israel av idag; en smältdegel med ett rikt utbud av kultur, vetenskap och utveckling. De nya invandrarna är ett enormt tillskott för den judiska staten, men även ett stort ekonomiskt ansvar.

Var och en som kommer får ett välkomstpaket bestående av pengar, en första bostad i ett absorptionsläger, förmånliga bostadslån och grundutbildning i det hebreiska språket och i religionen.

Foto: Karl Gabor
Nu spår dock Jewish Agency att antalet nya israeler inte kommer att ligga kvar på de höga siffror de gjort de senaste åren. Detta grundar de bland annat på att det inte längre finns lika många judar kvar i världen som vill söka sig till Israel, dels att vissa av judarna i Diasporan tvekar inför valet att flytta till Israel på grund av den svåra ekonomiska situationen och tuffa säkerhetsläge som rått de senaste tre åren då 900 personer dödats av palestinskt våld.

Det förutspådda minskade antalet nyinvandrade är en av anledningarna till att bland annat Keren Hayesod - Förenade Israelinsamlingen i Jerusalem valt att lägga om fokus från nyinvandring till utbildning och integration i första hand. Vid sitt Sverigebesök i november berättade Keren Hayesods europachef Yaakov Snir om det nya arbete som påbörjats. Du kan läsa mer om några av projekten på våra sidor i detta nummer av Menorah. Vi kommer löpande att följa dem framöver.

Vårt arbete här i Sverige löper dock på oförtrutet. Under 2003 kunde vi skicka drygt 2,5 miljoner usd till Israel, något som placerar oss som nummer fem bland de europeiska länderna. Ett stort tack till dig som bidragit, vi hoppas på ditt fortsatta stöd detta år. Du kan på det bifogade inbetalningskortet själv välja var du vill att din gåva ska hamna.

I november kom det glädjande beskedet från det svenska utrikesdepartementet att de inte längre avråder från resor till Israel och Jerusalem. Ett bra sätt att stödja Israel är att resa dit, ett annat trevligt sätt är att köpa biljetter till vår Israelfestival som går av stapeln den 13 mars i Göteborg och den 21 mars i Stockholm. Det blir gott om bra artister, trevligt sällskap och en kväll i Israels anda.

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.