Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KrönikorUnder oktober månad gick Förenade Israelinsamlingens resa till Israel av stapeln. Tolv personer besökte under tre dagar de projekt och städer som stöttas från Sverige; åldringsvård, rehabiliteringsklinik och en tandklinik i staden Beersheva i södra Israel, Galilskolan invid Akko i norr samt barnbyn Neve Michael strax utanför Haifa. Förra årets donationer har förvaltats väl. En ny byggnad som ska innehålla en teknikflygel är under konstruktion vid Gallilskolan, generöst donerad av Pär Stenberg i Eva och Franz Cohns namn. Vi fick även vara med och lägga grundstenen till en naturvetenskaplig park vid den framgångsrika Alumotskolan i Beersheva. Ett hus i barnbyn Neve Michael har fått en flygel renoverad tack vare Elisabeth och George Citrom.

De underbara barnens i barnbyn Neve Michael tragiska öden berör alla som tar del av dem. Under årets elva första månader har vi kunnat öronmärka 130 000 usd för deras räkning men behoven är fortfarande stora. Tre hus är i stort behov av att renoveras, ett måste akut byggas om. Hjälp oss att hjälpa dem!

Gruppen fick även tillfälle att besöka ett absorptionscenter för etiopiska judar, en ORT-skola där många argentinska barn studerar samt lyssna på en mycket intressant föreläsning kring terrorns historik i Mellanöstern. Vi hoppas du vill delta nästa år.

Det har nu gått mer än tre år sedan den förnyade Intifadan tog fart och Israel är hårt drabbat. Även om franska turister vällde in under augusti månad står de flesta hotellen tomma och Tel Avivs underbara strand är i det närmaste öde på vardagarna. Våldet går dock inte att skylla på "den israeliska ockupationen" skriver Lisa Abramowicz i Svensk-Israel Informations krönika. Terrorismen finns för att den fungerar som vapen och belönas.

En som arbetar aktivt för Israel och mot terrorism är riksdagsmannen Gunnar Hökmark som sedan maj månad är ny ordförande för Samfundet Sverige-Israel. Han hoppas kunna ändra Sveriges snedvridna bild av Israel och den konflikt som pågår i Mellanöstern. Han vill att Samfundet Sverige-Israel blir en synligare organisation och där det faktum att Israel är områdets enda demokrati lyfts fram.

Du kan göra ditt bidrag för Israel genom att använda vårt inbetalningskort. Gör det!

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.