Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KrönikorYtterligare en sommar har övergått i höst och jag inser att det gått ett helt år sedan jag tog över som redaktör för Menorah. Det har varit en rolig och utmanande tid. Stort tack till alla er som hört av er under det gångna året och gett ert stöd.

Stort tack även till alla er som på ett eller annat sätt stött Förenade Israelinsamlingens verksamhet. Antalet givare ökade med 18 procent förra året och det kom in 29 procent mer pengar jämfört med året innan! Vi hoppas på ert fortsatta stöd under detta och kommande år. Israel behöver oss.

Att Sveriges arbete uppskattas i Israel visade sig bland annat i att Förenade Israelinsamlingens ordförande i Göteborg, Dan Fibert, tilldelades det ärofyllda Yakirpriset i början av sommaren. Grattis!

I oktober har det gått 30 år sedan Jom Kippurkriget tog sin början och sitt slut. Trots att jag var ganska ung då minns jag en del. Framför allt minns jag mina föräldrars oro, det ständiga nyhetssökandet och alla samtalen till Israel; var fanns släkten? Var alla inkallade? Hade alla klarat sig?

Men jag minns också den insamlingsbössa som stod på disken i mina föräldrars damklädesbutik på Östermalm i Stockholm. Många kunder la ner generösa bidrag och visade därmed ett ograverat stöd för Mellanösterns enda demokrati i kampen för sitt eget land. I detta nummer av Menorah kan du läsa om krigsdagarna.

Under oktober månad har du som läsare av Menorah och vän till Israel möjlighet att följa med Förenade Israelinsamlingen på vår årliga resa. Tillsammans med ansvariga på plats besöker vi de platser dit vi skickar dina gåvor; barnbyn Neve Michael utanför Netanya, Galilskolan i norr och Alumotskolan samt olika äldreprojekt i Beersheva i södra Israel. Resan ger dig möjlighet att se Israel ur andra vinklar än du kanske gjort tidigare. Ta möjligheten och anmäl dig. Du kommer inte att ångra dig.

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.