Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KrönikorMånga av de som stödjer Israel hade samlats på Nalen när vår årliga Israelfestival gick av stapeln i mars månad. Till musik och engagerade talare visades solidaritet med Israel. Festivalen markerar avstampet för årets insamlingskampanj. Förra året samlade vi in närmare 23 miljoner kronor till olika ändamål i Israel, vår förhoppning är att kunna sända iväg minst lika mycket i år. Du kan ge till ett nystartat projekt för senildementa i Beersheva vars nära och kära inte längre orkar vårda dem hemma, upprustning av en förfallen familjeenhet i barnbyn Neve Michael. Eller så kan du bara ge.

Israels ekonomi kan i det närmaste beskrivas som katastrofal. Med bland annat kraftiga nedskärningar inom den offentliga sektorn, minskade sociala förmåner och stimulanspaket för den privata sektorn hoppas finansminister Netanyahu kunna vända den nedåtgående trenden och ta Israel ur krisen. I kölvattnet av besparingar finns alltid de utsatta i samhället. Många barn i Israel lever under existensminimum och far illa. Hjälp dem.

Samtidigt som vi bryr oss om Israel får vi inte glömma de cirka 200 000 judarna i Argentina. En tredjedel av dem definieras som fattiga enligt argentinska normer, en definition som skiljer sig väsentligt från vår svenska. För judarna i Argentina har bristen på allt blivit en tragisk del av verkligheten. Med stöd från judiska organisationer har ett nätverk med 56 socialkontor byggts upp i landet. Via dem får cirka 17 000 personer hjälp med medicin, pengar till hyra, kläder och andra livsnödvändigheter. Varje dag får 5 000 judar i Buenos Aires mat från AMIA, den främsta lokala judiska organisationen. Amerikanska Joint ser till att 2 000 barn får ett dagligt mål mat när de kommer till skolan. Men det räcker inte, inte på lång väg.

Sjukhusen har börjat rapportera om att de nu har börjat lägga in judiska barn drabbade av undernäring, siffran på judiska barn utan tak över huvudet, på gränsen till absolut misär, ökar. Folk har inga jobb, inga hem, inga besparingar att falla tillbaka på. Hälsoproblemen har ökat, ett stigande antal judiska familjer är beroende av lokala soppkök för att få i sig en gnutta näring varje dag. Cirka 2 000 judiska familjer bor för närvarande på vandrarhem eller motell där alla i familjen måste tränga ihop sig i ett litet rum.

Thomas Bab, kanslichef på Stockholms Judiska Församling ger oss en ögonblicksbild från Buenos Aires efter ett besök i mars.

Du kan hjälpa de argentinska judarna att ta sig till Israel och börja ett nytt liv. Stöd dem genom att skicka ditt bidrag till Förenade Israelinsamlingens Exodusinsamling. Pengarna går till utreseförberedelser och flygbiljett.

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.