Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Krönikoralet i Israel gick av stapeln i slutet av januari, strax före detta nummers pressläggning. Ariel Sharon gick ur valet som den självklare segraren med nästan fördubblat mandat. Vänstern gjorde ett katastrofval.

För barnen i barnbyn Neve Michael strax utanför Netanya, spelade utgången av valet ingen större roll. Deras liv fortsätter precis som tidigare. Kärleksfull och ömsint personal lappar ihop och bygger trygghet för de cirka 280 barn mellan 4 - 18 år vars liv, innan de kom dit, kunde bestå av misshandel, drogade föräldrar eller sexuella övergrepp. I värsta fall en kombination av allt. De omhändertagna, krisdrabbade barnen kommer från hela landet efter domstolsbeslut. Enbart 0.5 procent av dem återförenas med sina familjer.

Sedan den förnyade Intifadan tog fart i september 2000 har den israeliska regeringen varit tvungen att lägga ner allt större summor på att försvara sitt folk mot självmordsbombare och terrordåd, allt mindre pengar har kunnat avsättas för de svaga i samhället. Deras behov har dock inte minskat. Fler än någonsin är hemlösa, fler än någonsin har svårt att sätta ett mål varm mat på bordet varje dag. Stödet utifrån blir därför desto viktigare.

Neve Michael har en låst avdelning där 15 barn tas hand om av dubbelt så många vuxna. De vistas där till dess att de fått så pass mycket ro i sina sargade själar att de kan börja ett nytt liv i barnbyn, utan gastkramande mardrömmar, utan ångest för övergrepp, utan rädsla för misshandel. Neve Michael låser upp deras sinnen för framtiden, ger dem bra skolgång och en bra start i livet. Avdelningen är väldigt viktig för barnens framtid, men även väldigt resurskrävande Genom Förenade Israelinsamlingen kan du ge dessa barn, och andra behövande i Israel, ditt direkta stöd. Gör det!

Trots den svåra säkerhetssituationen och det ekonomiska läget kom över 35 000 nya invandrare till Israel under 2002. 800 personer har varje vecka välkomnats, givits identitetshandlingar och husrum, en ekonomisk grundplåt samt en ny chans i livet. "Vi kan inte förvänta oss att israelerna ska bära hela bördan för den judiska invandringen" säger Alter Saks, Förenade Israelinsamlingens vice ordförande, i detta nummers miniintervju. Han anser att det är allas plikt att hjälpa Israel i dess svåra stund. Oberoende vem det är som sitter vid rodret.

En som hjälper till och drar ett stort ekonomiskt strå till stacken är israelvännen och filantropen Pär Stenberg. Tack vare hans årliga ekonomiska bidrag har Galilskolan i norr och Alumotskolan i söder kunnat utvecklas och blomstra. Enligt Pär Stenberg är det vanebildande att ge. Läs mer om honom i detta nummer.

Vi presenterar även årets litografier och konstnären bakom dem. Denna gång finns det tre stycken att välja mellan. Köp en eller flera. Pryd dina väggar och skänk samtidigt en slant till Israel. Det är väl spenderade pengar.

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.