Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Krönikor

Margaretes krönika

Margarete Nudel En av årets stora svenska höjdpunkter för Förenade Israelinsamlingen har varit färdigställandet och renoveringen av skolan i barnbyn Neve Michael under oktober månad. Vi har även varit med om att öppna ett dator- och multimediecenter vid Galilskolan, samt lagt grunden för ett nytt hem för senildementa och Alzheimerdrabbade äldre i Beersheva. Keren Hayesods mål är att samla in pengar så att utsatta judar världen över kan ta sig till Israel och börja om. Tillsammans med Jewish Agency hjälper vi invandrarna att ta sig dit. Under årets första tio månader kom 26 640 personer. Det är tack vare ditt bidrag detta, och mer därtill, har möjliggjorts.

Menorah ägnar en del av detta nummer åt några av våra projekt, en del åt våra givare och organisationerna bakom dem. Men även åt annat.

Det har varit ett tufft år för Israel. Den förnyade Intifadan har så gott som raderat ut hela Israels turistindustri. Hotellen och stränderna gapar tomma. Många restauranger och caféer har gått i konkurs. Den israeliska ekonomin är i botten. Börsen i Tel Aviv hade vid vår pressläggning gått ner med nära 28 procent. Såväl landet som folket blöder. Hur orkar man fortsätta leva, arbeta och studera när hotet av självmordsbombare och kemiskt krig ständigt finns närvarande? Det försöker vi också få svar på.

Intifadan har även blåst liv i de antisemitiska vindarna i Sverige. Den olagliga demonstrationen utanför Nalen i mars månad när Förenade Israelinsamlingen höll sin Israelfestival är bara ett exempel på detta.

Vi måste mobilisera all vår styrka och kunskap när nazister och antisemiter åter börjar visa sina fula trynen i vårt samhälle. Där fyller Svensk Israel-Information en mycket viktig funktion. Med deras hjälp för vi in vinjetten "Myter & Fakta" i Menorah för att du ska kunna argumentera mot de lögner som sprids i det svenska samhället och ge svar på tal när det behövs.

Avslutningsvis vill jag tacka alla er som hört av er med synpunkter kring det förra numret. Det kom såväl ris som ros. Jag uppskattar kommentarerna och hoppas att ni fortsätter att höra av er. Det är enbart genom dialog som vi kan fortsätta att utveckla Menorah.

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.