Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodGodheten segrar

Jacqueline Levi spenderade två månader i Israel. Hon valde att besöka barnbyn Neve Michael under några dagar. Så här skriver hon till Menorah om tiden där.

I takt med att Tel Avivs höghus och ständiga surrande byttes ut mot gröna ängar och byar växte mina förväntningar. Jag var på väg till barnbyn Neve Michael i Pardess Hanna.Vad skulle jag få se, vem skulle jag få träffa? Hur beter man sig men kanske framför allt, hur fungerar egentligen ett sådant koncept?

Tåget till Binyamina från Tel Aviv tar drygt 40 minuter. Därifrån tar jag taxi till barnbyn Neve Michael. Det är en barnby, inte barnhem, då det i Neve Michael visserligen finns barn som inte har några föräldrar, men detta är inte en gemensam, övergripande faktor. Dit kommer s.k. problembarn av diverse slag. Barn som blivit sexuellt utnyttjade, fått uppleva fysiskt och psykiskt våld inom familjen. Mentala sjukdomar och fattigdom kantar deras vardag. Barnbyn är inhägnad och vid entrén sitter en vakt stationerad. Jag blir genast varse att detta inte är ett vanligt ”kollo”.

Neve Michael är betydligt större än jag förväntat mig. Cirka 250 barn bor där. Jag är där under den judiska helgdagen Sukkot, Lövhyddofesten, och många barn är hemma hos sina familjer, vissa i sin biologiska familj, andra i fosterfamiljer.

Den lätta obehagskänslan släpper dock när vi sätter oss för att äta och umgås i sukkan, lövhyddan. En Glämstakänsla sprider sig i min kropp. Och känslan håller i sig. Desto märkligare blir kontrasten då vissa av barnens levnadsöden berättas. Jag får höra om förskräckliga öden, saker som inget barn ska behöva uppleva: våldtäkter, misshandel, gravt missbrukande föräldrar, psykisk sjukdom, social och ekonomisk misär. För även om staten Israel i mycket är en exempellös framgångssaga finns där även en skuggsida. En del av de barn som tvingats börja sina liv på detta sätt träffar jag i Neve Michael. Och de tillhör ändå bland de lyckligast lottade bland de sämst lottade.

Det jag mest bär med mig från mina dagar i Neve Michael är de fantastiska personer som med sin entusiasm och sitt engagemang bär upp hela projektet. Alla visar gästvänlighet, alla visar godhet men framför allt stort engagemang. Det är omöjligt att inte beundra dem. Neve Michael är en plats på vår jord, där begreppen ”godhet” och ”ondska” blir glasklara, knivskarpa och konkreta. Och något säger mig att det är godheten som segrar till sist.

Jacqueline LeviTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!