Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Bra att veta eller?

Namnet I-s-r-a-e-l består av sex bokstäver. Det finns ett tjog länder med sex bokstäver. Ni kan säkert rada upp ett dussin. Kom ihåg Ungern och Monaco. Men Israeliana har bara hittat knappt ett dussin med namn på sex bokstäver som har bokstaven I i namnet. Vilka är de?
Svar sist i Israeliana.


Det var tider det

Vad tänker ni på när ni hör någon tala om pastrami? Kryddat rökt kött? Att det kallas pastrame på jiddisch och en gång hette pastrma på serbokroatiska? Eller drömmer ni helt enkelt om den gamla goda tiden när judiska charkuteributiker var ställen där traktens judar träffades, slängde käft och stoppade i sig just pastrami?

I New York tog Jewish Delicatessen-serveringarna kring mitten av 1900-talet i praktiken över synagogorna som främsta judiska samlingsplatser. De ligger glesare nu men lever rätt gott.

Man behöver inte heller vara jude för att gilla den ärevördiga Katz Jewish Delicatessen i de gamla judiska kvarteren i Lower East Side på Manhattan. Man trivs där ändå. Och nu när det börjar vattnas i munnen på er ska ni skaffa boken ”Pastrami On Rye” av Ted Merwin som berättar allt ni vill veta i ämnet. New York University Press har gett ut boken och ni kan säkert köpa den på nätet.


Stryk tunt!

Att alla miljoner plastpåsar som virvlar omkring i haven är skadliga för fisken, kan man förstå. Nu gäller det också att förstå att solkräm är farlig för koraller i haven. Dr Omri Bronstein vid Tel Aviv University varnar: Om vi smörjer in oss med sololja och därefter simmar ut i vattnet, rinner kanske lite olja av kroppen och sjunker ner i vattnet. I värsta fall lägger sig flera droppar på ett korallrev. Vips är korallerna i riskzonen. 3 500 sorters sololja innehåller nämligen oxybenzon. Så nu vet ni.


Gränslös kärlek

Kattskötarna hos Ramat Gan Safari i Israel bet på naglarna. Sandkatten Rotems partner Sela hade dött. Hon var så ledsen att hon inte skulle kunna få ungar igen. Personalen satte igång en internationell klappjakt på strandkatter. Inget hände förrän simsalabim: Plötsligt anlände tre år gamla Kalahari. Från Sverige. I början fick katterna bara vara tillsammans på dagarna. Man vet ju aldrig vad en svensk ungkarl kan ställa till med på natten. Men en kväll tog kattskötarna risken. Rotem och Kalahari fick flytta ihop. Och se, när personalen en morgon kom in till katterna, låg tre nyfödda välskapta ungar hos Rotem.


Sjunde himlen i Jerusalem

Ett ganska påkostat härbärge i Jerusalem har tagit sjunde plats på Conde Nasts topplista över världens bästa hotell. Stället heter Waldorf Astoria Jerusalem och är förstås släkt med Waldorf Astoria vid Park Avenue på Manhattan, som ju i sin tur är släkt med John Jacob Astor. Han utvandrade från Tyskland till Amerika när han var 17 år. Öppnade pälsaffär i New York i slutet av 1700-talet och behärskade så småningom all pälshandel med Kina. När han dog var han rikast av alla i USA.


Lika som bär?

Judar och dalfolk har som bekant en hel del gemensamt. Båda har alltid varit resande folk. Båda har blå färg i sina vapen. Båda spelar musik man kan dansa till. Polka och klezmer. Båda har en sjö som de tycker är särskilt märkvärdig. Siljan och Döda Havet.

Tittar ni på kartan upptäcker ni en sak till som Israel och Dalarna har gemensamt. Vad är det?
Svar sist i Israeliana.Foto publicerat med tillstånd av National History Museum London
Tre fåglar på en gren

Tre domherrar i en och samma buske har ni säkert sett och kanske också fotograferat. Men den israeliske fotografen Amir Ben- Dov är ett strå vassare. Han har tävlat med 7000 fågelfotografer världen runt i BBC:s internationella utmaning om världens bästa bild av levande fåglar och just vunnit tävlingen med sin bild av tre rödfotade falkar på en och samma gren. Fåglarna kan beskådas i en nyöppnad utställning hos naturhistoriska museet i London. I april flaxar Amirs falkar till en utställning i Israel.


Läs först och tyck sen

Man får tycka vad man vill om de politiska och diplomatiska banden mellan Israel och USA alltifrån den dag 1948 när president Truman erkände Israel elva minuter efter att Israel själv hade proklamerat sin tillkomst. Det är också tillåtet att läsa en ny bok i ämnet som heter ”Doomed to succeed” skriven av Dennis Ross, en av amerikanska UD:s främsta Mellanöstern- kännare under fyra presidentepoker och president Clintons speciella sändebud i Mellanöstern. I den nära 500 sidor långa boken möter man män som Shamir, Kissinger, Arafat, Nixon, Bush senior och Ross egen favorit Yitzhak Rabin.


Stenkul

Det finns folk som gör vad som helst för att det ska bli omnämnt i Israeliana. Till exempel några figurer som har gjort en skulptur av rostfritt stål och dekorerat den med stenar från världens lägsta plats, det vill säga Döda Havet. Och därefter ställt den så högt man gärna kan komma med en skulptur, nämligen vid Mount Everest i Nepal. I utbyte fick de ett par stenar från Mount Everest som nu vilar vid Döda Havets södra strand. Ungefär så lågt man kan komma i världen utan att drunkna. UNESCO sägs överväga att ge alla stenarna status av världsarv.


Blå baldakin

Jodå, visst har Nice en fin strandpromenad. Men frågan är om inte Venice Beach strax intill Santa Monica i Californien ligger ett snäpp över. I varje fall när det gäller häftiga kontraster bland människor och byggnader.

Mitt bland butiker med galna hattar, tatuerarsalonger och restauranger med fick jag nyligen bara några kvarter ovanför legendariska Muscle Beach se en stor Davidsstjärna över en prydlig blå baldakin och en lika prydlig blå dörr.

Här, en halvtimme norr om Los Angeles, ligger ”The Shul on the Beach”, dvs Pacific Jewish Center som, håller igång med att knyta an till judiska högtider ett stenkast från Stilla Havet.


Svar på frågorna om Israel

1. Israel och Dalarna är nästan exakt lika stora till ytan. Men Israel har nästa lika många invånare, ca 8 miljoner, som hela Sverige, ca 10 miljoner.

2. Indien, Malawi, Guinea, Brunei, Taiwan, Mexico, Gambia, Irland, Island, Belize, Libyen, Syrien. Har vi glömt någon?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!