Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Grattis!

Sverige har 15 världsarv. Det började 1991 med Drottningholms slott. Nu kommer Israel ifatt. Häromveckan utsåg Unesco:s Världsarvskonferens Israels nionde världsarv: Nekropolen Bet She´arim sydost om Haifa. Den består av en serie drygt 2000 år gamla katakomber som blev judarna främsta begravningsplats utanför Jerusalem efter det olyckliga andra upproret mot romarna. Här finns förstås fullt av inskriptioner på grekiska, arameiska och hebreiska. Medtag lexikon.


Mästerskap för barn

Har ni hört talas om "International Children´s Games" som hålls varje år med stöd av Internationella Olympiska Kommittén? I år kom 1500 barn i åldern 12-15 år från 80 städer till Alkmaar i Holland för att tävla i fotboll, tennis, simning, golf - och judo. Jerusalems Judo-klubb skickade förstås ett par egna judokas till judotävlingen, Amit Israeli och Nilai Arad. Båda vann silvermedaljer. Hurra!


Hole in one hundred

Eftersom många av Israels golfspelare egentligen är nybörjare, brukar det sägas att golfbanor i Israel helst ska läggas i nord-sydlig riktning. Så att bollarna inte hamnar i Döda Havet eller på andra sidan Jordanfloden.Därför är Negevöknen ett ganska säkert område för golfbanor. Följaktligen planeras nu en 18 håls bana där med spa-hotell, konstgjord sjö och dansklubbar. Syftet med golfbanan är förstås att jämna marken för omvälvande affärer mellan golfentusiaster från framgångsrika high tech-bolag i Omer och Beersheva. Än så länge har Israel bara en enda golfbana som håller internationellt mått: Caesarea Golf Club, en timmes bilresa från Tel Aviv.


Reporter med tempo

Richard Oestermann, dansken som smugglades undan nazisterna till Sverige, kom till Israel och har blivit kvar där, kan skriva om spännande ögonblick med lätt hand och snabb penna. Det har han gjort i Vestmanlands Läns Tidning i Västerås, i danska Jyllandsposten och Politiken och andra blad. Nu kommer han med boken "Mig og Mellemøsten". 230 sidor färgstarka berättelser. Alltifrån processen mot Adolf Eichmann till intervjun med Harry Truman, mötet med Nobelpristagaren Shmuel Yosef Agnon och besöket i Kairo strax efter Anwar Sadats historiska tal i Knesset. Richards rafflande bok, fylld av humor och klarsyn, är utgiven av danska Forlaget Udfordringen.


Minnena lever

Israel och USA glömmer inte sina judiska krigsveteraner. I Israel har ett museum byggts i Latrum för att hedra andra världskrigets 1,5 miljoner judiska kämpar. Och i Washington hedrar "The Museum of Jewish War Veterans of America", de 550,000 amerikanska judar som var med i andra världskriget och alla andra amerikanska judars krigsinsatser under USA:s historia. Nu har muséet renoverats och försetts med modern, avancerad utställningsteknik.


Ta dej en geting!

Alla behöver vi protein, men alla människor får inte tillräckligt med protein. Särskilt inte i fattiga länder. -Det fixar sig, säger en påhittig man i Israel som heter Dror Tamir. Hans lösning är ätbara insekter. Därför har han startat en insektsfarm där han föder upp smaskens smådjur i stora skala. Tugga innan ni sväljer. Hans bolag heter inte "Steak Tatar" men nästan: "Steak Tzar Tzar" som betyder syrsa.


Mållöst - nästan

I norra Dalarna talas fortfarande Älvdalsmål som knappast någon utanför Älvdalen begriper. I Brooklyn talar judar och andra Brooklyn-mål. Men i Israel låter hebreiskan likadant överallt. Det beror på att den moderna hebreiskan inte har hunnit utveckla lokala dialekter än, förklarar språkforskarna. Fast i Jerusalem låter det ändå lite speciellt när folk pratar. En särskild rytm, en särskild känsla. Dessutom kan man ofta höra många använda en speciell Jerusalem-slang. Särskilt på fotbollsmatcher. Lekarkes betyder att göra en fint som motspelaren inte lyckas stoppa. Jerusalemslangen har också starka inslag av spansk-judisk Ladino. Till exempel det ursprungligen grekiska "Tchapatchula" som betyder "En vanlig, enkel flicka".Fast det visste ni förstås redan.


Vatten, bara vanligt vatten

Californien är lika stort som Sverige till ytan och har fyra gånger fler invånare. Alla gör av med vatten. Särskilt grönsaksodlarna, brigaderna av kor och arméerna av golfspelare. Nu håller vattnet på att ta slut och folk slutar vattna sina trädgårdar. Men mandelträden, som drar särskilt mycket vatten, vill bönderna behålla. Folk längs kusten har länge varit skeptiska mot att avsalta havsvatten, trots att många vet att Israel har lyckats så bra. Men nu har i alla fall San Diego nere vid gränsen mot Mexico beställt en avsaltningsanläggning av israeliska IDE Technologies. Den ska salta av och pumpa ut 190 miljoner liter vatten per dygn när den blir klar.


Nonstop Boston-Tel Aviv

El Al har startat direktflyg mellan Boston och Tel Aviv. Tre gånger i veckan åt båda hållen. Förut måste folk i Massachusetts, där Boston ligger, först flyga till New York och byta där. Boston-linjen är El Als fjärde nonstop-linje till och från Nordamerika efter New York, Los Angeles och Toronto. Det bor mer än tre kvarts miljon judar i Massachusetts och 7 % av Boston-borna är judar. Den förste juden som slog sig ner i Massachusetts hette Aaron Lopez. Han kom 1752 och startade den första judiska församlingen där.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!