Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Fiffigt för utförsåkare

Det finns ingen uppfinning som inte kan bli ännu bättre. Eller åtminstone tekniskt mer superfixad. Nu gäller det glasögon för skidåkare. Särskilt utförsåkare. Det har redan funnits glasögon med inbyggd informationsskärm i glasen. Men informationen har legat i nederkanten av glasen så att åkaren måste titta snett ett ögonblick för att läsa nyheterna. Och lätt halkar av spåret i rena förvirringen. Nu kommer till allmän lättnad israeliska RideOn med en modell där informationen i stället ligger mitt i synfältet, så att åkaren kan läsa och hålla sig på spåret samtidigt, är det meningen.


Chagall & Vuitton hos Bacall

Lauren Bacall som dog i höstas var inte bara en av världens mest beundrade skådespelare. Det visar sig nu att hon var en storsamlare också.När Jon King från auktionsfirman Bonhams härom veckan gick in i hennes lägenhet i New York stötte han på tavlor av Chagall, skulpturer av Henry Moore, keramik av Picasso, kinesiska bronsfigurer, Ludvig XV-byråer, viktorianska broderiner, en lång guldkedja med små hjärtan från Tiffany. Plus en trave Louis Vuitton-väskor. Lauren Bacall hade redan tidigt donerat 700 plagg ur sin garderob till ett modemueum i New York. Hon var dotter till judiska invandrare i New York, hette från början Betty Perske och tog namnet Bacall efter sin mors flicknamn Bacal


Boken ni (kanske) inte har läst

Alla har läst "Tom Sawyer" och "Huckleberry Finns äventyr" av den amerikanske humoristen Mark Twain, som egentligen hette Samuel Clemens. Men alla har inte läst hans "Innocents Abroad" som gjorde stor succé när den kom ut 1869. Här skojar han om ett gäng amerikanska turister som han följer med på en oförglömlig resa till Palestina. Om ni behöver en anledning att gå till ett bibliotek t.ex. för att låna en bok till semestern, så kan ni gott fråga efter Mark Twains bok. Signaturen Mark Twain lånade han förresten från pråmskepparna på Mississippifloden. Det betyder två famnar, dvs tolv fots djup.


En kärlek som varar

Hela världen älskar en petunia. Men kärleken har många gånger snabbt kommit till ett abrupt slut när blommorna plötsligt vissnar. Nu har Danziger Innovations i Israel tillsammans med ett företag i North Carolina i USA som heter Precision Biosciences lyckats med en förfinad förädling som gör att petunian håller sig längre. Ett genombrott på ett vetenskapligt område som tidigare endast mycket stora och rika företag som Monsanto haft råd att gå in på. Israels insats bygger den här gången förstås på 8 000 års erfarenhet av växtförädling i Mellanöstern.


En och annan öl vid Nilen

Tänk att öl en gång har varit Egyptens nationaldryck. Så förhåller det sig faktiskt. Israels Riksantikvarieämbete har återigen gjort en framgångsrik räddningsaktion i Tel Aviv. Den här gången är bytet stora kar av keramik att brygga öl i under tidig bronsålder. De är tillverkade på ett traditionellt egyptiskt manér med armering för att hålla bättre, en metod som inte var vanlig här Han påpekar samtidigt att öl var Egyptens nationaldryck under den upprymda antiken. Kanske dags för en "Beer Revival Festival" i Kairo framöver.


Kryssa bland judiska arv

New York Times resebilaga slog härom veckan upp ett reportage över två helsidor om "Jewish Heritage Tours", dvs flodkryssningar bland Europas judiska arv. Här ett exempel: Rederiet Ama Waterways lagom stora fartyg AmaPrima startar från Budapest i Ungern som även idag har ett av de största judiska inslagen i Europa och ett eget Raoul Wallenberg-monument. Därifrån till Bratislava i Slovakien. Vidare till Wien, Linz och Salzburg i Österrike och slutligen till Regensburg och Nürnberg i Tyskland. I programmet ingår guidade visningar av synagogor och vandringar i vad som en gång var judiska kvarter. Maten ombord och hytternas kvalitet får högt betyg av New York Times. Viking River Cruises, Uniworld och Avalon Waterways ordnar också "Judiska Arv"-kryssningar.


Man hajar till

Välkomna till "Shark World" som har öppnat i Eilat. En nätt liten investering på 60 miljoner kronor. Här kommer ni tätt inpå 18 hajar tillsammans med tusentals andra firrar. Genom en 15 meter lång glastunnel kan ni se hela sällskapet underifrån."Shark World" sägs vara Mellanösterns största hajakvarium. Man undrar förstås ivrigt var de andra ligger, om de ens finns.


Herodes andra kåkar

Javisst, Masada ovanför Döda Havet är ett måste för alla Israelresenärer. Men Herodium, Herodes grav som väckte sensation när arkitekten Ehud Netzer äntligen hittade den 2007, är också värd ett besök. När Herodes dog år 4 BCE efter att ha levt rövare, mördat sin hustru, sin svärmor och tre söner men också rest några av mellanösterns mest praktfulla byggnadsverk, bars han kropp från Jeriko till Herodium på en bår av guld, dekorerad med ädelstenar. Man kan fortfarande beskåda hans sarkofag i Herodium som ligger strax söder om Jerusalem. Vill ni ta er till Area A på Västbanken kan ni också se vad som finns kvar av Herodes ståtliga vinterpalats i Jeriko.


Sajt för nyfikna barn

Brukar ni använda Wikipedia som uppslagsbok på nätet, när ni vill komma ihåg något som ni visserligen redan vet, men som ni just nu har glömt. Och hur är det med era barn och barnbarn? De vet säkert mer om grejer på nätet än ni, men Wikipedias texter kanske de tycker är lite sega. Särskilt om de små liven är i förskoleåldern. Lyckligtvis har ett par genier vid Tel Aviv-universitetets filosofiska fakultet upptäckt att vad som helst kan förklaras för barn med några få ord på skärmen eller 30 sekunders muntlig berättelse. Därför har de skapat en särskild nätuppslagsbok för barn som heter Wiki-Kids. Innehållet är uppdelat i kategorier som djur, natur, länder, mat, rymden, musikinstrument. Allt beskrivet i vänlig ton med färgstarka bilder och livliga ljudillustrationer. Tel Aviv-genierna har samarbetat med psykologer och utbildningsexperter för att få fram innehåll som barn i åldern 4-8 år lätt kan haka på. Wiki-Kids har kommit ut i en engelskspråkig version. Den hebreiska upplagan kommer snart.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!