Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Modigt folk i byarna

Åtskilliga läsare känner till byn Le Chambon-sur-Lignon i södra Frankrike för dess modiga insatser under Hitler-tiden. Men inte alla. Så läs här: Under andra världskriget samarbetade den franska Vichy-regeringen med Hitler. Efter den tyska invasionen arresterades och deporterades franska judar till utrotningslägren. Men Chambon var en bland ett nätverk av byar i trakten där 24 protestantiska präster, katoliker och ateister bland byborna gömde 800 judar och hjälpte dem fly till säkerhet och frihet. Läs mer i den nyutkomna boken "Village of Secrets" av Caroline Moorehead.


Nejdå, alla tycker inte lika

1970 gifte sig 17 % av judarna i USA med partners som inte var judar. I dag är siffran bland icke-ortodoxa judar uppe i 71 %. Den judiska allmänheten i USA engagerar sig livligt i progressiva samhällsfrågor och är mindre konservativ än de superförmögna judar som finansierar och påverkar judiska påtryckarorganisationer i Washington - berättar Peter Beinart. Han är biträdande professor i journalistik och samhällskunskap i New York. Skriver också krönikor i den liberala dagstidningen Haaretz i Jerusalem.


Men skisserna lever

En vinterdag 1939 skrev Paul Strnad från Nazityskland till sin kusin Alvin i bryggarstaden Milwaukee i amerikanska mellanvästern. Han och hans hustru Hedvig ville komma ut ur Tyskland och hoppades på Alvins hjälp. Paul lade med några modeskisser som Hedvig ritat. De kunde bli hennes start som designer i USA. Alvin hann aldrig hjälpa Hedvig och Paul. De mördades i Förintelsen. Men Alvins familj i Milwaukee har hittat brevet och skisserna hemma i källaren och gett dem till Milwaukee Jewish Museum. Nu har museet och Milwaukee-teaterns dräktateljé skapat en modeutställning med plagg efter Hedvigs skisser och berättelsen om hennes och Pauls liv. Utställningen är en sensation.


Alf Svenssons favorit

I Israel är det inte svårt att hitta gamla bilder och uthuggningar som föreställer Menorah-stakar. Frågan är om ni känner igen just det här exemplaret som pryder en pelarfris. Den står rätt nära de ståtliga ruinerna av en synagoga i en stad som lockar många kristna besökare. Vad heter staden?Svar: Den ligger vid norra stranden av den sjö i norra Israel som vi kallar Genesarets sjö och kartorna kallar Lake Galilee inte långt från Nasaret. Vi kallar staden Kapernaum. Skrivs också Kefar Nahum.Varför reser kristna turister gärna hit? Svar: Kapernaum kallas "Town of Jesus". Matteusevangeliet anger också Kapernaum som Jesus hemstad.


PS

Har vi inte hört talas om Milwaukee förut? Jovisst, det var här Golda Meir växte upp. Hon föddes 1898 i Kiev i Ryssland. Hennes far Moshe lämnade familjen och for till USA. Fick jobb i en järnvägsverkstad i Milwaukee och tog över familjen. Golda gifte sig så småningom med en zionist som hette Morris Meyerson. 1921 flyttade de till en kibbutz i Palestina. Golda var med i förhandlingarna med engelsmännen som ledde till att staten Israel skapades. 1956 ändrade hon sitt namn till Meir och blev utrikesminister. Hon drog sig tillbaka men övertalades att kliva in i politiken igen och var Israels premiärminister 1969-74. Hon förstod sig på amerikanska politiker och generaler sedan tiden i Milwaukee. Det hade Israel nytta av. Henne självbiografi "Mitt liv" översattes 1976 av Dagens Nyheters suveräne New York-korrespondent Sven Åhman. Lika spännande läsning nu som då.


Starka män på parad

Yale-universitetet i USA lanserar just nu "Jewish Lives". En serie levnadsbeskrivningar över starka judiska personligheter. Hittills har fem böcker publicerats: "David" av David Wolpe handlar om Kung David, "The most beloved man in the Bible". Adam Phllips "Becoming Freud" porträtterar psykoanalysens skapare, "Jabotinsky" tränger in i sionistledaren och Irgun-kämpen Zeev Jabotinskys personlighet. Anita Shapira beskriver det moderna Israels fader i "Ben-Gurion". "Leonard Bernstein" av Allen Shawn öppnar dörren till en magisk man.


Nytt blött resmål

Israel har fått ett nytt resmål för fritidsdykare: En undervattensby 200 meter utanför Dado Zamir i Haifa, en av Israels populäraste beacher. Det handlar om en 8000 år gammal stenåldersby med egen olivoljetillverkning. Akademiker och enskilda entusiaster har grävt fram byn sju meter under havsytan. Byn låg från början på stranden. Men så drabbades den av högre och högre vattenstånd i Medelhavet, kanske från smältvatten från glaciärer långt borta. Högvattnet sipprade in i byns dricksbrunnar och gjorde vattnet odrickbart. Folk flyttade därifrån och byn dränktes. Men den ligger kvar och alla är välkomna.


Gräv där du sitter

Israelianas utgrävningsansvariga meddelar: Nu behöver ni inte längre ha egen spade eller irra runt i museer för att hitta arkeologiska skatter i Israel. Det räcker med en iPod eller en bra mobil. Israels antikvarieämbete har nämligen skapat en ny sajt åt er på nätet. Den heter "National Treasures Online". Ni kan helt enkelt sitta hemma i Solna eller var som helst i världen och gräva bland ett urval av tusentals föremål från israeliska statens samlingar. En del fynd är en miljon år gamla. Andra är lite yngre. 6000 troféer finns redan på sajten. Nya högupplösta bilder och upplysningar kommer till hela tiden. Och ni behöver inte köpa biljett.


Örjan om början

Västeråsläkaren Örjan Kättström har varit ordförande i Samfundet Sverige-Israels riksorganisation och är fortfarande aktiv i Västmanlandsavdelningens styrelse. Han medverkar ofta i debatter om Israel. När Örjan får frågan hur det kommer sig att så många judar ligger så långt framme i vetenskap, konst och kultur, svarar han: - Judar utgör bara 0,2 % av världens befolkning men hälften av världsmästarna i schack, en av tre Nobelpristagare i medicin, var tredje Oscarsbelönad regissör och varannan Pulitzerpristagare är judar. Det kan bero på att: - Den judiska kulturen lyfter fram intellektuell frihet och utveckling. - Judendomen har tillåtit omtolkningar av heliga skrifter. Det kan ha lett till mindre låsningar och mer resonemang. - I diasporan har judar haft en dubbel kulturell identitet. Sin egen och värdlandets. Det kan ha gett upphov till nya tankar och idéer.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!