Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers

Härifrån till Evigheten

Israels Statistiska Centralbyrå är mästare på att leverera siffror som får en att ta sig om hakan. Nu har byrån räknat fram att israeler lever allt längre och gifter sig allt senare. Karlarna lever i snitt 80 år. Kvinnorna är segare och blir 84. När alla ogifta senast räknades in var 63 % av karlarna och 46 % av kvinnorna i åldern 25-29 år fortfarande ogifta. Annat var det år 2000. Då var bara 54 % av karlarna och 33 % av kvinnorna i giftasåldern ogifta. Kan det vara så att ungt folk drar lite på att gifta sig, så de slipper vara gifta så oändligt länge?


Nygrävt och tvättat

Israeliana brukar hålla ett öga på Israels arkeologer. Nu har de grävt fram en monumental romersk inskription med romerske kejsaren Hadrianus namn på. Hadrianus levde på 100-talet, tog livet av sina motståndare i romerska senaten, reste kors och tvärs, gillade grekerna, byggde städer och stod i. Nu kan ni beundra det väldiga fyndet som nyss ställts fram i Jerusalem.


Rafflande om Baruch & Leora

New York Times bokbilaga ägnar en helsida åt en ny roman om Baruch Kotler, en samhällskritisk sovjetjude som har överlevt Gulagen, lyckats bli minister i Israel, fått en internationell ställning och skaffat sig en älskarinna som heter Leora Rosenberg. När förhållandet avslöjas sticker de konstigt nog till Krim, d.v.s. det land som på sin tid skickade honom till Gulagen. Av en sinkadus blir han inneboende hos Vladimir Tankilevich, den man som en gång förrådde honom. En bisarr situation som kryddas med att Tankilevich behöver Kotlers hjälp att flytta till Israel. Boken heter ”The Betrayers” och författaren David Bezmozgis. Tidningen ger boken högt betyg, inte minst för dess språkliga finesser.


Sång & film i Silicon Valley

San Jose och Palo Alto är inte bara centrum för Kaliforniens och världens vassaste hi-tech. Här bor Apple med iPhone och iPad, men här hålls också för 23:e gången den årliga ”Silicon Valley Film Festival”. Rita Jahan Foruz, Israels kanske populäraste sångerska, är stjärnan på scenen. Festivalen pågår fyra veckor med mer än 30 filmer från åtta länder och avrundas med filmen ”When Comedy went to School”, en dokumentär om judiska komiker som har inspirerat generationer av skådespelare.


Släkt med en stjärna

Nästa gång ni samlar familjen framför TV:n och tittar på gamla filmklassiker kan ni börja med ”Key Largo” och fortsätta med ”The Big Sleep”, byggd på deckarförfattaren Raymond Chandlers bok. Bägge med kallblodiga/hetblodiga Lauren Bacall i ena huvudrollen. Och hennes man, ”Hårdkokte Humphrey” Bogart i den andra. Då kan ni också berätta för hemmapubliken att Lauren Bacall, som dog nu i höst, var kusin med Israels president Shimon Peres. Hon föddes i New York, hette från början Betty Joan Perske och var sina judiska invandrarföräldrars enda barn. Så småningom tog hon namnet Bacall efter sin mors flicknamn Bacal.

P.S. Är ni själva riktigt uråldriga så såg ni kanske på 60-talet Lauren Bacall spela ”After the Fall” på ”Circle in the Square” i New York mot Jason Robards, den bästa kopia av Bogart hon kunde hitta att gifta sig med när Bogart hade dött. Det var en teatersensation.


En shekel för en dollar?

En gång varje år kommer Elimelech Erlich från Jerusalem på tre veckors besök till Lakewood, i New Jersey, 13 mil söder om New York. Lakewood har 90,000 invånare, dubbelt så många som innan mängder av unga ultraortodoxa judar flyttade hit på 1990-talet. Erlich är 51 år. Vitt skägg, kippa, svart kostym. I ena handen ett kassaskrin, i den andra en liten bankkortläsare, som servitörer har när de kommer med nota. Han känner mycket folk i Lakewood och han kommer hit för att byta ett skämt mot en dollar eller mer med alla. Han går till Beth Medrash Govoha, USA:s största yeshiva med 6,500 studenter. Han går i kvarter där ultraortodoxa studenter bor med hustrur och många barn. Livet i Lakewood kretsar kring Toran och fattiga ortodoxa studenter är givmilda. De ger ofta 36 dollar, två gånger talet 18 som betyder liv. Erlich tigger inte för sitt uppehälle, utan för skolor och fattiga i Israel, även om han tar någon procent för besväret. Han och hans tusen kolleger – de flesta från Israel – som kommer till Lakewood för att tigga pengar, måste ha tillstånd av en nogräknad, lokal välgörenhetsorganisation innan de kan börja ”bearbeta marknaden”. Om någon t. ex. säger att skolan i Israel, som han vill få pengar till, har 600 elever, händer det att organisationen kollar med skolan om det är sant.


Israel hänger med

Israel är inte större än Dalarna, men i en ny internationell mätning rankas tre universitet i Israel bland världens 200 främsta: Hebreiska Universitet i Jerusalem, Technion i Haifa och Tel Avivs Universitet. MIT i Boston, USA toppar listan. Tvåa kom Cambridge i England.


Ett riktigt sabbatsår

Det står i Bibeln att var sjunde år ska vara Shnat Shmita, ett sabbatsår för jorden. Jorden ska inte brukas och dess produkter får inte säljas eller köpas. Den ska få vara i fred och hämta sig. En lagbunden träda, kan man säga. Israel har just inlett ett sådant år. Senast hände det 2007. Men man får plocka och äta det som växer av sig själv på fälten. Rabbinerna har dessutom hittat ett sätt att hålla bönderna på gott humör. De får betalt för att plocka sin frukt och sina grönsaker och för att köra skörden till marknaden. Men de får inte ta betalt för själva produkterna. Man kommer att tänka på ”Porgy & Bess”: -The things that you´re liable to read in the Bible, It ain´t necessarily so…


Bättre än mjölk och soja

Små barn som inte tål vanlig mjölk, har det inte lätt. Det vet deras föräldrar också. Hittills har sojadrycker många gånger varit det enda alternativet. Men inte alltid ett lyckat alternativ.Nu har ett par israeliska babymat-experter tagit fram en produkt som heter INDI (Innovative Non Dairy Infant Formula). Den är baserad på grönsaker, innehåller varken mjölk eller soja och uppfyller internationella krav på babymat.


Ät och stäng av

Vi har alla hört hur viktigt det är att hålla igen på kalorierna, om man vill leva länge. Men är det verkligen värt att ha tråkigt bara för att leva lite längre än om man spände av och tog sig några fler kalorier då och då i stället? Nu har några superhjärnor vid Blavatnik School of Computer Science i Tel Aviv tack och lov trollat fram en algoritm som kan förutsäga vilka gener i kroppen man kan stänga av och på så sätt få samma ”Aldrig gammal”-effekt som med ”Nej till kalorier”-metoden. Detta vetenskapliga genombrott är kanske inte så enkelt för oss andra att begripa. Men det viktiga är att upptäckten har presenterats i tidskriften ”Nature Communications”.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!