Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Lugn i stormen

I det nervpåfrestande liv som nu råder i Israel prövar människor i alla åldrar både gamla och nya metoder för att hålla sig i balans. Den klassiska huskuren "Skratt är den bästa medicinen" toppar återigen listan över lugnande recept. Forskare har upptäckt att sång och musik skickar dopamin till hjärnan så att man känner sig mer uppåt. Alltså rekommenderas folk att kolla på musikvideos och spela glada låtar på sin iPhone så ofta de hinner. Det hjälper också att hålla fast vid sina vanliga rutiner. Därför har sommarlägren hållit igång och caféerna håller öppet. Man kan ha olika meningar om Facebook och andra sociala medier. Men faktum är att ständig kontakt med släkt och vänner stärker lugnet i oroliga tider.


Israel brukar få beröm som ledande kunskapsnation. Men Mooly Eden, chef för Israels ledande datorföretag Intel Israel, är inte nöjd. Han anser att Israel måste satsa mer på utbildning för att hålla sin ställning internationellt. Intel-chefen påpekar att OECD-länderna ökade sina investeringar i utbildning med 61 % från 1995 till 2010. Israel ökade under samma tid med bara 27 %. Våra investeringar i utbildning är mycket lägre per student i Israel än i OECD, säger Eden. Israel måste satsa mer high tech på att vässa sitt utbildningssystem. Han träffar elever runtom i landet och anser att Israels ungdomar är smarta men saknar motivation.-Varför ska vi jobba så hårt?-Matte är urtråkigt. Eden har också upptäckt att många föräldrar vill låta sina barn vara ifred och inte övertala dem att plugga vidare. För att väcka ungdomarna och locka dem in på teknik och vetenskap börjar nu Intel Israel tillsammans med Israels utbildningsdepartement skicka ut entusiastiska talare till ungdomsgrupper runtom i landet och tala för varan.


Läckert från Etiopien

Det israeliska köket är sig inte likt längre. Tack och lov, kanske man kan säga. Idag osar smaker och dofter från hela Mellanöstern in över Tel Aviv och Haifa. Och sushi-restaurangerna står som spön i backen. Nu är det dags att pröva läckerheter från Etiopien också. Särskilt som det redan bor 150,000 etiopier i Israel. Sewesa Desta föddes i Gondar i Etiopien och kom till Israel år 2000. "From the Ethiopian Kitchen with Love" heter hennes nya kokbok med recepten på hebreiska, rätternas namn på Etiopiens amhariska språk och på engelska. Om ni inte tror att rätterna är koscher så tar ni fel. Börja med Misir Alicha. Fortsätt med Shiro Wot. Recepten står som sagt i hennes bok.


Vilket hundliv

Djurvänner runtom i världen klagar som bekant över att många hundägare är så fångna av sina iPhones och läsplattor och Facebook och Twitter att de inte ens hinner säga hej till sina sällskapsdjur. Taxar uppges känna sig särskilt övergivna. Sedan en tid ljusnar livet emellertid för alla de hundar i Israel, som har funnit tröst, börjat känna samhörighet och stärka sin självkänsla genom att själva ansluta sig till den högteknologiska livsstilen: De får egna livgivande upplevelser på TV-kanalen DogTV Channel. Enligt uppgift undersöker Riksskatteverket inte oväntat nu möjligheterna att ta ut en särskild licensavgift för hundar som tittar på en eventuell kommande svensk hundkanal.


Hemma hos Rehobeam

Sverige har 15 av UNESCO:s världsarv. Stora Kopparberget i Falun, Engelsbergs bruk i Västmanland, Visby och ett dussin till. Israel, som inte är större än Dalarna har nyss fått sitt nionde världsarv: Grottorna i nationalparken Beit Guvrin-Maresha. De två var viktiga städer under romartiden och kung Salomos efterträdare Rehoboam rustade på sin tid Beit Guvrin mot egyptiska anfall. Arkeologerna har hittat 800 klockformade grottor, grävda under den arabiska tiden för att skaffa kalk till vägbeläggning och sammanlänkade genom underjordiska passager. Här finns bl.a. musikernas gravgrotta. I Beit Guvrin kan ni också se resterna av en romersk amfiteater för gladiatorspel med platser för 3,500 åskådare.


Bland slavar och smugglare

Om du är det minsta intresserad av de amerikanska judarnas liv och leverne under inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna ska du skaffa en bok som heter "When General Grant Expelled the Jews" (Nextbook). Och om du inte är ett spår intresserad av ämnet ska du ändå köpa den ändå. Så fort du börjar bläddra i boken, skriven av professor Jonathan D. Sarna vid Brandeis University, kommer du nämligen att fascineras av hans färgstarka berättelse. General Ulysses Grants utvisningsorder gällde judar i stridsområden t.ex. i Kentucky, där judar och andra smugglade guld och bomull över gränsen mellan slavstaterna och de fria staterna. Det bodde gott om judar i Memphis och andra städer i Södern, där slaveriet var en slags självklarhet. Grants order mötte emellertid sådana kraftiga protester från judiska och andra amerikanska ledare att han ganska snabbt drog den tillbaka. När Grant blev president placerade han fler judar på nyckelposter i den amerikanska statsförvaltningen än någon tidigare president. Boken är lugn, saklig och, som sagt, underhållande.


Koscher i Tunis

Funderar ni på att resa söderut så småningom, när det börjar bli höstmörkt och grått härhemma? I så fall kan Tunis vara värt en biljett. Här i huvudstaden Tunis hamn La Goulette hittar ni till exempel en av Tunisiens aktiva synagogor. Och i själva Tunis reser sig den stora synagogan vid Avenue de la Liberté.

Tunisien, som ligger inklämt mellan Algeriet och Libyen vid Afrikas medelhavskust strax väster om Sicilien, var under 75 år en fransk koloni, innan landet blev självständigt 1956. Dessförinnan bodde ungefär 100,000 judar här, men så småningom flyttade de flesta till Frankrike och Israel. Idag har Tunisien omkring 1,500 bofasta judar. De flesta bor på ön Djerba i söder. I Tunis driver den tunisiske juden Jacob Lellouche stadens enda koscher-restaurant, "Mamie Lily". Jacob Lellouche bodde under många år i Frankrike men återvände till Tunisien 1996 för att känna sig hemma igen. 2011 startade han föreningen Dar el-Dhekra som uppmuntrar och stärker det judiska arvet i Tunisien. Nu senast har han ordnat en fotoutställning om Tunisiens synagogor. Bara den kan vara ett skäl att ta flyget till Tunis.


Salig blandning i Haifa

Visste ni att Technion i Haifa, det äldsta av Israels sju universitet, har en svensk stödförening med Stefan Sturesson från Samfundet Sverige-Israels Västmanlandskrets i ledningen?Technion undervisar inte enbart tekniska ämnen. Här finns också en medicinsk fakultet med obligatorisk kompletterande teknikutbildning. Medicinarna är uppdelade i klasser med 130 studenter varav 60 är israeliska araber. Araberna utgör inte mer än en femtedel av Israels befolkning. Professor Zaher Azzam, själv kristen arab, förklarar den arabiska överrepresentationen vid Technion så här: - Vårt universitet ligger i norra Israel där många araber bor och Haifa präglas av en mångfald folkgrupper och religioner. Technions studenter - kristna araber, muslimer och judar - speglar den omgivningen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!