Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Duscha inte hela tiden!

När premiärminister Netanyahu nyligen var i USA skrev han ett avtal med guvernör Jerry Brown om samarbete mellan Israel och Californien inom utbildning, bioteknik och vattenförsörjning, som är ett av Californiens största problem. Trots att det numera bara regnar hälften så mycket i Israel som när Israel kom till och befolkningen är tio gånger större, klarar sig Israel genom att återanvända slaskvatten och avsaltat havsvatten. Det skulle Californien också kunna göra, säger Netanyahu.


Tron läker

Den som redan har en gudstro blir nog knappast förvånad. Men för den som håller sin inre dörr på glänt kanske en ny israelisk-amerikansk undersökning, finansierad av hälsovårdsmyndigheten i Washington, kan vara en tankeställare - undersökningen visar att den som regelbundet ber till sin Gud kan minska risken att få Alzheimer med 50 %. Kvinnor, som i allmänhet löper större risk än man att drabbas av demens kan trycka tillbaka sjukdomen med bön, hävdar undersökarna.


Låset som lugnar

Har det hänt att ni är på flyget till solen i Spanien och kommer på att ni nog inte låste ytterdörren innan ni for? I så fall är ni rätt målgrupp för israeliska Starcom System. Starcom har uppfunnit ett lås som ni på ett finurligt sätt kan koppla till GPS. Det betyder att ni kan kolla låset på långdistans med er iPhone eller bärbara dator som ni kanske kom ihåg att ta med er.


Natalie Portman i Jerusalem

Hollywood-skådespelerskan Natalie Portman är i Jerusalem för att redigera en film byggd på självbiografin "A Tale of Love and Darkness" av den israeliske författaren Amos Oz. Inspelningarna har startat i Jerusalem, i stadsdelen Nahlaot och Tiberias. Natalie Portman är född i Israel och talar hebreiska i sin roll som Amos Oz mor i filmen. Ultraortodoxa Nahlaot-bor har protesterat mot inspelningarna.


Visa tänderna

Om ni är i tonåren - eller har barn i tonåren - blir ni nog glada att slippa ifrån traditionell tandreglering. Aerodentis i Jerusalem har konstruerat en löstagbar ställning som sägs kunna rätta till utstående tänder med tryckluft. Vare sig man har raka eller krokiga tänder erinrar man sig varningen i Kristina Swarners "Yiddish Wisdom":
-Ven a ganef kisht darf men zich di tsein ibertseilen. När en tjuv kysser dig, ska du räkna dina tänder.


Ny bok om märklig man

Har ni hört talas om Abraham Cahan? Han växte upp i Vilna, "Litauens Jerusalem". Var med i en hemlig grupp som ville störta tsaren. Kom till New York 1882, 22 år gammal. Jobbade i en cigarrfabrik. Startade jiddisch-tidningen Forward/Vorwärts som blev en succé. Skrev en bok om USA:s historia på jiddisch. Blev en fängslande arbetarledare. Läs mer i "The Rise of Abraham Cahan" av Wall Street Journal-journalisten Seth Lipsky.


Lugnande besked

Det har som bekant länge rått oenighet bland forskarna om neandertalfolk pratade som vi pratar. Kanske de råmade? Eller visslade? Vad vet man? Nu tycks saken emellertid vara så klar den kan bli. I en grotta i Carmel-bergen har israeliska vetenskapare nämligen hittat ett 60 000 år gammalt hästskoformat ben, som de anser ha suttit mellan hakan och nacken på en neandertalare och styrt hans eller hennes tunga så att talet lät som vårt. Vi hoppas nu alla att det var så.


Rädda ansiktet

I ett spänt läge måste man ibland hålla stenmasken. Eller åtminstone försöka, fast det inte alltid är så lätt. Det tyckte inte folk i de judeiska kullarna heller för 9000 år sedan. Därför högg de masker av sten som de höll framför ansiktet när de ville skrämmas. Det är inte riktigt klart om stenmaskerna omedelbart blev en exportprodukt, men några stycken har hamnat hos Judy och Michael Steinfelt i New York som nu har lånat ut maskerna till Israel Museum, där ni kan se - och eventuellt prova - dem fram till 8 september.


Pengar som pengar

Förenade Israelsinsamlingen kanske har något att lära av den amerikanske succéförfattaren Ben Hecht när det gäller att snabbt skaffa fram donationer. I Newberry-biblioteket i Chicago har journalisten Stuart Schoffman hittat manuskriptet till ett 45 minuters brandtal som Hecht höll på en nattklubb i Los Angeles 1948 för att få in pengar till Menachem Begins frihetsrörelse Irgun. Hecht skriver:-Jag talade till ett tusental proffsboxare, hasardspelare, utpressare, travkuskar och alla möjliga andra laglösa figurer och deras damer. Innan kvällen var slut hade Ben Hecht dragit in 230 000 dollar.


SvD i NYT

Svenska Dagbladets kulturredaktör Daniel Sandström har intervjuat den berömde amerikanske judiske författaren Philip Roth med anledning av att hans bok "Sabbath´s Theater" äntligen översätts till svenska nästan 20 år efter att den först kom ut. I intervjun berättar Roth fängslande om sitt liv och sitt arbete. En sensation är att New York Times härom veckan publicerade Daniel Sandströms intervju på mer än två helsidor i sin världsberömda söndagsbilaga "New York Times Book Review".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!