Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Håller ställningarna i Hollywood

Alltsedan Charlie Chaplin och bröderna Warner satte sprätt på Hollywood fortsätter generationer av judar att ge den amerikanska filmindustrin nytt syre. Här är tre färska exempel:

  1. Irländaren Daniel Day-Lewis gjorde rollen som Abraham Lincoln i världssuccén ”Lincoln”, vilket gav honom en Oscar som årets bästa skådespelare. Han har även fått utmärkelser för sina roller i ”Gangs of New York” och ”There Will Be Blood”. Han växte upp i England och blev mobbad både för att han var irländare och för att han var jude.

  2. Skådespelaren och regissören Jon Favreau sågs senast i filmen ”The Wolf of Wall Street”. Han har också regisserat en episod av TV-serien ”The Office”. Med en katolsk far och en judisk mor har han förstås fått en judisk uppfostran.

  3. Jennifer Connely kommer ni att kunna se som Nana Kunning i ”Cry/Fly” i år. Hennes namn låter ju inte särskilt judiskt, men hennes mor uppfostrades som ortodox judinna.


Tänk om man vore hund ändå

Yonatan Dror heter mannen som har uppfunnit ett chip som heter Oggii, och som man hänger om halsen på sin hund. Oggii är inte vilket chip som helst utan ett chip som registrerar om Fido linkar när han går, slirar när han springer, sover ryckigt, dricker för mycket, har reumatism, fel på hjärnan eller verkar lite allmänt darrig. Fidos matte får också signaler från chipen i stil med ”Håll igen på käket” och ” Spring raskt till veterinären”. Yonatan testar nu uppfinningen på sin egen sjuåriga golden retriever som heter Anna. Hon viftar redan på svansen.


Springsteen kan sin bibel

Populäraste kursen just nu vid Rutgers University i USA är en tio veckors serie seminarier om hur berättelser i den hebreiska bibeln har inspirerat Bruce Springsteen och kan spåras i flera av hans världsberömda sånger, t.ex. ”Adam raised a Cain”, ”In the Belly of the Whale” och ”Born to Run”. Föreläsningssalen har varit packad med studenter. En biträdande professor vid Rutgers som heter Azzan Yadin-Israel har lagt upp kursen. Han är född i USA, har studerat vid Hebrew University och tjänstgjort i israeliska armén.


Konsten att vika ihop en bil


Foto Israel 21C
I en verkstad nära Rosh HaAyin i Israel kan ni hitta tre ingenjörer som bygger en hopfällbar bil. En eldriven 2-sitsig kärra med en knapp på. Tryck på knappen så krymper den och blir bara en meter hög. Bilen kallas Citytransformer och får plats i en motorcykelruta på en vanlig parkeringsplats. Ni kanske inte kan ta den under armen, men den väger bara 400 kilo (utan passagerare). Än så länge finns Citytransformer i en provmodell av trä och en trave detaljritningar. Asaf Formoza, fil.dr. i ingenjörskonst från Ben-Gurion-universitetet och de andra två uppfinnarna är övertygade om att de kommer att hitta finansiärer som lägger upp en miljon dollar eller så för att bygga en riktig prototyp av Bilen-man-viker-ihop. Småpotatis i bilbranschen.


Vassa pennor på plats

Den 6 april anordnar Jerusalem Post för tredje året sin storpolitiska mediaföreställning i New York. Två av deltagarna är utrikesminister Avigdor Liberman som har byggt upp partiet Yisrael Beiteinu, ”Israel är vårt hem”, och justitieminister Tzipi Livni, tidigare bl a jordbruks- och utrikesminister. Tillhörde liksom Liberman högerpartiet Likud men gick över till det nybildade partiet Kadima. Nu leder hon Israels förhandlingar med palestinierna.

Båda kom in i Israels riksdag Knesset 1999. Båda är kända för att leverera politiska överraskningar. På scenen inträder också Jerusalems borgmästare Nir Barkat och Israels överbefälhavare Gabi Ashkenazi, veteran från Yom Kippur-kriget 1973 och den djärva fritagningen av judar i Entebbe i Uganda 1976. Det låter spännande.


Hembränt i sanden

Nu är det inte långt tills Israel får sin egen inhemska whisky. Ett gäng whiskeyentusiaster som kallar sig ”Milk & Honey” talar varmt för sin banbrytande Scotch-inspirerade maltwhisky. De har till och med lockat mästermixaren Jim Swan från Glasgow att komma och blanda till elixiret så att det ska gå att dricka. Långsamt. Jadå, ”Milk & Honey” är 100 procent kosher.


Satel-Liten

40 gymnasister vid Herzliya Science High School har byggt en mini-satellit som kan hjälpa vilsna resenärer att hitta rätt, även utan mobiltelefonmottagning. Modellen kallas Pico. Det verkar som om man kan köpa byggsatser till sådana satelliter på nätet. Konsten är att skruva ihop grejerna så att de kan flyga.

Satelliten mäter en kubikdecimeter i omfång och kommer att flyga jorden runt på 90 minuter, varv efter varv på 60 mils höjd under två år. Den kan skicka elektriska nödsignaler t.ex. från besättningen på en båt till ett center på marken som sänder meddelandena vidare och skaffar hjälp. Pico lyfter i april från en avskjutningsramp i Ryssland. Om ni tittar upp mot skyn då och då de närmaste två åren så kanske ni får syn på Pico och kan vinka till underverket från Israel.


Tuff dam blir överstelöjtnant

Israel har fått sin första kvinnliga bataljonschef. En riktig räv som heter Oshrat Bachar. Hon började sin yrkesbana som fältspanare i försvarets underrättelsetjänst och har också undervisat andra kvinnor i konsten att lura ut vad Israels grannar har för sig. Nu blir hon chef för Eitam-bataljonen, en underrättelsestyrka längs gränsen till Egypten, som håller ett öga på terrorister i Sinai.


Tidernas Guldfynd

Eilat Mazar slår till igen. Hon är arkeolog i tredje generationen vid Hebrew University och har gjort ett nytt kanonfynd vid foten av Tempelberget i Jerusalem. En decimeterbred guldmedalj med en sjuarmad Menorah och en Tora-rulle präglade på framsidan.

– Ett sånt fynd gör man i bästa fall en gång i livet, jublar Eilat Mazar.

Medaljen fyller precis 1400 år i år. Den hängde förmodligen ursprungligen över en Tora-rulle. Isåfall är den äldst av alla sådana medaljer, som någon har hittat och dessutom hederligt visat upp. Eilat Mazar gjorde sensation 2012 när hon hittade den äldsta bokstavstext som någon någonsin har hittat någonstans. En hebreisk inskription förstås.


Israel på lyckliga listan

En amerikansk, en kanadensisk och en brittisk professor har ställt samman årets ”World Happiness Report”. Till stor del bygger den på Gallups lyckomätningar i 156 länder. Tricket är att bestämma vad som egentligen menas med ”Happiness”. Den nöten har professorerna knäckt. Happiness handlar om kryddor i livet som personlig frihet, pengar i plånboken och hur länge man tror att man får leva.

Danmark, Norge, Schweiz, Holland och Sverige toppar Lyckliga Listan. Israel har klättrat upp från 14:e till 11:e plats. Kändispsykiatern Yoram Yovell säger att israelernas lyckorus kommer av känslan att de flesta känner en mening med livet och håller ihop. Amerikanerna gick i mål som nr 17 och britterna som nr 22. Egypten ramlade ner till nr 130 och Syrien till 148. Livet är en ständig utmaning.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!