Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
En dikt om dagen är bra för magen

Om ni inte är särskilt bra på hebreiska men tar er fram på engelska och skulle vilja läsa ett urval aktuell hebreisk poesi, så går det också bra. "Poets on the Edge" är en antologi med flera hundra, mest korta, hebreiska dikter, valda och översatta av Tsipi Keller.

"Poets on the Edge"samlar 26 framstående skalder. Deras dikter växlar mellan solsken och djupt mörker. Den soligaste är nog en dikt av Hedva Harechavi, född på kibbutz, bosatt i Jerusalem. Den handlar om en liten flicka och slutar: "She was everything we expected and hoped for. A very cheerful girl."


Äntligen!

Några finurliga personer i Haifa har hittat på ett sätt att operera utan att skära upp eller borra hål eller såga i patienterna. I stället använder de ultraljudsvågor och magnetisk resonansscanning. Patienterna brukar kunna åka hem från sjukhuset samma dag och äta middag som vanligt. Den nya utrustningen framställs av ett företag som heter InSightec och har installerats på 100 platser runt om i världen.


Hundra mot en

När Albert Einstein var professor i Zürich lade han 1905 fram sin relativitetsteori och blev omgående världsberömd. 1921 fick han Nobelpriset i fysik och fortsatte forska i Tyskland. När Hitler tog makten lämnade Einstein sin tjänst vid en akademi i Preussen och flyttade till Princeton-universitetet i USA. Då publicerade hundra nazistprofessorer en bok,där de fördömde Einsteins relativitetsteori. Einsteins reaktion var enkel:

- Om min teori vore fel, hade det räckt med en professor.


Kör till akuten!

Några flisor här och en halv kruka där. Då och då ett par blankslitna mynt. Israels arkeologer hittar alltid någonting nytt, som berättar ett litet kapitel ur årtusendenas historia. Den här gången har de grävt fram resterna av ett sjukhus för 2 000 patienter i den kristna delen av Jerusalem med akutavdelning och specialavdelningar för olika sjukdomar. Sjukhuset anlades under korstågens tid på 1100-talet av en kristen munkorden för att ta hand om sjuka och skadade från alla religioner. Vid den här tiden var den västerländska läkekonsten rätt primitiv och läkarna som kom hit ganska valhänta. Men arabiska läkare, som kunde mycket mer, hjälpte till och föreslog t.ex. att en antiseptisk kräm vore bättre mot en sårskada på ett ben än att hugga av benet, som en av korstågsläkarna i alla fall envisades med att göra. Varpå patienten dog.


Mera frön och blommor numera

Visste ni att en hel del frukt & grönt som vi köper här i vinter visserligen har odlats i andra länder men har växt av frön och plantor, som odlarna har skaffat från Israel? Det beror på att Israels frukt & grönt-experter har uppfunnit vattensnåla odlingsmetoder och fått fram nya sorter i sina försöksodlingar. Därifrån exporteras sådana superfrön och supersticklingar i stor skala till odlare i andra länder. Däremot utgör Israels världsberömda Jaffa-apelsiner numera inte mer än en kvarts procent av Israels sammanlagda export. Å andra sidan har Israels export av blommor fördubblats de senaste tio åren.


Bilar, bilar, bilar

Kommer ni ihåg hur det var när Arabförbundet bedrev utpressning mot de japanska biltillverkarna? Om de sålde bilar i Israel skulle de inte få sälja bilar i arabländerna. Det tog skruv. Men inte helt. Subaru, som på den tiden tillverkade enkla och billiga bilar fortsatte att sälja i Israel. Det var därför man mest såg Subaru på gatorna i Tel Aviv. Plus en och annan Volvo, som också gick emot bojkotten. I dag är det annorlunda. Israel importerar varje år ungefär en kvarts miljon nya bilar. Många japanska.


Nära ögat

Moshe Dayan, försvarsminister i två omgångar, utrikesminister 1977-79 och en av Israels stora hjältar, var lätt att känna igen. Han bar en svart lapp över ena ögat, som han hade förlorat när han stred i brittiska armén under andra världskriget. En dag hejdades Dayan av en militärpolis för fortkörning. Då svarade han:

-Jag har bara ett öga. Vad vill du jag ska hålla ögat på - hastighetsmätaren eller vägen?


Bättre först fast sent

Finska riksidrottsförbundet har utsett den judiske löparen Abraham Tokazier till segrare i 100-metersloppet i Olympiastadion i Helsingfors. 75 år efter loppet. Tokazier vann redan 1938. Men Hitlertidens antisemitism hade nått Finland och Tokazier placerades som fyra. Den finsk-judiska sportklubben Makkabi har länge krävt upprättelse. Finska riksidrottsförbundet bad visserligen rätt nyligen om ursäkt för missen men hävdade att gjort är gjort. Resultatet kunde tyvärr inte ändras. Efter några dagar bytte dock förbundet spår och publicerade en ny vinnarlista. Nu står Tokazier som segrare.


Hans tredje Israel-affär

Warren Buffet är en av USA:s rikaste män. Nu investerar han för tredje gången i Israel. Den här gången heter bolaget Ray-Q Interconnect. Tillverkar och säljer specialprodukter bl.a. för militära installationer och flygplansindustrin. Man kan fråga sig varför Buffet väljer just Ray-Q. Begriper han sig verkligen på produkterna? Eller litar han helt enkelt på Yigal Funt? En stabil ordning, Funt har varit företagets chef sedan 1976 och fortsätter att vara det.


Låter lite skumt?

Alla länder säger att de gör världens bästa öl. Det är svårare att hitta folk som medger att något annat land gör ännu bättre öl. Men när årets internationella bryggartävling nyligen hölls i Tyskland och 102 finsmakare från överallt rankade öl från överallt lyckades Alexander-bryggeriet i Israel ta hem en guldmedalj. Nämligen i klassen "English Porter Style". Alexander startades 2008 av två veteranpiloter ur Israels flygvapen. Vad mäter då läckergommarna egentligen när de sörplar? Svar: Färgen. Doften. Skummet. Och till sist även smaken.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!