Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
45 grejer vi måste ha

Hela världen vet att israeler hittar på nya saker hela tiden. Många blir succéer direkt, andra tar lite längre tid på sig? Bloomfield Science Museum i Jerusalem har sållat fram Israels 45 mest revolutionerande uppfinningar och visar dem i en särskild utställning som pågår hela 2013. Vad sägs om genomskinliga kraftverk för hemmabruk (dvs fönsterrutor med solceller) eller körsbärstomaten (påhittad och framodlad av två professorer vid Hebrew University).


Håller ut

En universitetsforskare i Israel har upptäckt att kvinnliga läkare är mer toleranta mot sina patienter än vad manliga läkare är. Vi som inte är forskare har länge tyckt likadant. Nu gäller det bara att vi inte kräver det omöjliga ens av kvinnliga läkare.


Pigg 100-åring

Anti Defamation League, den välkända amerikanska organisationen mot antisemitism och fördomar mot andra grupper, fyller 100 år i år. ADL startade som en reaktion mot en brutal händelse 1913. En fabriksarbetare som hette Leo Frank, var ledare för en lokal judisk församling i sydstaten Georgia och dömdes för mord på en 13-årig flicka.

Domen upphävdes på grund av bristande bevis, men i stället lynchades han av ett gäng judehatare. 1986 benådades han postumt med motiveringen att myndigheterna i Georgia inte hade skyddat hans liv. ADL ger regelbundet ut rapporter om extremiströrelser på höger- och vänsterkanten i USA. Organisationen har sitt huvudkontor i New York, 29 kontor runtom i USA och representation även i andra länder.


Det rör på sig

Den som besöker Israel för första gången tar sig för pannan när de ultraortodoxa judarnas särställning kommer på tal. Ingen värnplikt. Ingen egen försörjningsplikt. Helst inga kvinnor på bild i reklamen. Gräl om kvinnor som vill åka buss. Ett slags självpåtaget utanförskap.

Men nu verkar det röra på sig. Allt fler ultraortodoxa judar har tagit steget in på arbetsmarknaden och det är high-tech som lockar. En första konferens hölls i våras för att locka unga ultraortotoxa in i Israels världsledande högteknologiska sektor. Gensvaret var stort.


Läs & ät!

Gillar ni israelisk mat? Då tipsar Israeliana om två böcker. "Jerusalem: A Cookbook" av Yotam Ottolenghi och Sami Tamimi samt "Breaking Bread in the Galilée" av Abbie Rosner.

Den första innehåller uppfräschade versioner av traditionella rätter och fritt inspirerade kombinationer av de många dofterna och smakerna i dagens Jerusalem. Koriander, paprika, nordafrikanska kryddor.

Den andra bokens recept baseras på Bibeln, mycket av den mat som beskrivs där lever kvar i Galiléen och författaren känner att mattraditionerna skapar vardagliga band mellan beduiner, druser, muslimer och kristna. I den dagliga gemenskap som de urgamla maträtterna skapar finns en strimma av hopp om en bredare försoning mellan människor.


En ask om dagen…

Dadlar verkar vara bra mot allting. Nu senast hävdar en israelisk forskare, Michael Aviram, att de skyddar mot hjärtattacker, stroke, stabiliserar blodtrycket, innehåller antioxidanter och vitaminer. Konstigt nog har han inget emot att de till 60 % består av socker. Tack vare sockret behöver dadlarna nämligen inga konserveringsmedel för att hålla sig.


Hur blir det i höst?

Hur många nobelpristagare tror ni Israel har levererat genom åren? Svar: tio stycken. Kemin är uppenbarligen Israels bästa gren med fyra vinnare, varav en kvinna: Ada Yonath 2009. Näst bästa gren är fredspriset med tre vinnare: Menachem Begin 1978, Shimon Peres och Yitzhak Rabin 1994. Dessutom två vinnare i ekonomi.

Och över dem alla lyser litteraturpristagaren Shmuel Yosef Agnon 1966. Strax efter att höstens Menorah ligger i din brevlåda kommer vi veta mer om årets pristagare.


Häng på

Vill ni upptäcka nya intressanta böcker om judar och judiska ämnen som dyker upp i USA? Missa då inte kvartalstidskriften "Jewish Review of Books". En elegant publikation i dagstidningsformat på blankt papper med utmärkta fyrfärgsillustrationer.

Det senaste skriver bland annat om "Israel: A History" av Anita Shapira. Hon väver in den israelisk-arabiska konflikten i Israels politiska, sociala och kulturella utveckling. Hon strävar efter opartiskhet och hävdar t.ex. att statliga bidrag till Israels araber för utbildning, utveckling och industriell tillväxt är mycket lägre än motsvarande insatser för Israels judar. Men hon säger också att diskrimineringen mot araberna i Israel minskar.


Dagens sanning

Vilken stad i Israel tror ni har flest bagerier per innevånare? Tel Aviv? Nej. Jerusalem? Nej. Haifa? Ja.

Trots att Haifa har ungefär hälften så många invånare som Tel Aviv, 270 000 personer, har de 70 bagerier mot Tel Avivs dryga 50. Haifa har varit bagarnas stad ända sedan 1930-talet. Då kom en skara invandrare med mjöl på händerna till Haifa från Östeuropa. De byggde bakugnar och satte igång att göra gräddbakelser och gammaldags bröd. Och så har det fortsatt.


Banta med godis

En karamelltillverkare i Israel har hittat på ett sätt att göra godis som man blir smal av. Carmit Candy levererar klubbor, kola och chokladkex som inte bara hjälper dig att gå ner i vikt, utan även stärker kroppens immunförsvar.

Idén till detta förbluffande mirakelgodis kom av att Carmit länge har tillverkat koshergodis som bara får innehålla religiöst godkända ingredienser.


Största möjliga tystnad

Kan ni tänka er att slippa ständigt höra rasslet från torktumlaren, surret från köksfläkten och vrålet från dammsugaren? Vad sägs om att resa med flyg där jetmotorerna inte hörs?

Ett bolag i Rehovot i Israel med det lågmälda namnet "Silentium" har konstruerat ett chip som skickar ut ett motljud som tar död på bullret från våra vanligaste maskiner. Man hör ingenting. Nästa steg blir motljuds-chip i bilsätena. Motorn förstummas. Passagerarna också.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!