Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Stjärna i taket

Kan ni tänka er att Förenta Nationerna nyligen klubbade igenom en israelisk resolution som Israel tog initiativ till? Den handlar om entreprenörskap och kan göra det lättare för folk i fattiga länder att få jobb utan att behöva trassla sig igenom myrstackar av byråkratiska hinder. 129 länder röstade för, 31 länder röstade emot.


Morgondagens judiska ledare

11-17 juni inträffar årets Nahum Goldmann Fellowship. Det äger rum vid Genesarets sjö, Israels största sötvattensjö och världens näst lägst belägna sjö efter Döda Havet. I år blir det 25:e gången unga judar från många länder samlas till en Goldmann-vecka av föreläsningar, diskussioner och samtal om judiskt liv och ledarskap för nästa generation judar runtom i världen. Föreläsarna kommer från Brandeis University i Boston, Columbia Universty i New York, Hebrew University i Jerusalem och andra topprankade institutioner.


Fler kristna faktiskt

Israels statistiska centralbyrå har som vanligt firat det nya året med att räkna alla som bor i Israel och skriva in dem i rätta kolumner. Det visar sig att den kristna befolkningen har ökat till 158 000 personer. Det motsvarar två procent av befolkningen. 80 procent av de kristna är araber. Drygt tio procent av de kristna arabiska studenterna pluggar medicin. Det är mer än dubbelt så hög andel som hos studentkåren i stort.


Svärd & plogbillar

Var i hela världen finns det folk som gör om stridsvagnshinder till färgglada offentliga konstverk? I Israel förstås. Närmare bestämt i Eilat. När kryssningspassagerarna kliver av sina vita skepp för att bege sig till diamantbutiken är den här skulpturen det första som möter dem. Den står lugn och trygg mitt i en rondell halvvägs till flygplatsen.


Parusski

Den stora ryska invandringen till Israel sätter nu sina spår även i souvenirbutikerna. Ryska turister hittar utan svårighet prydliga plakat med Jerusalem i kyrillisk skrift att sätta på väggen därhemma.


Surfa gratis i Tel Aviv

Tel Avivs stadsfullmäktige tänker satsa åtskilliga miljoner på att erbjuda allmänheten och alla turister gratis internet över hela Tel Aviv. Ett par testprojekt längs Ben Gurion Boulevard och Gordon Beach har slagit väl ut och snart är det dags för bredband längs hela Israelkusten. Jerusalem var i själva verket först med gratissurf redan 2004, men Tel Aviv verkar komma först med riktigt storskalig gratis internet-service.


Mera pappslöjd

I förra numrets Israeliana kunde ni läsa om israelen Izhar Gafni som tillverkar cyklar av begagnade pappkartonger. Tillverkningskostnad 100 kronor per cykel. Nu ångar han och kompanjonen Nimrod Elmish vidare med rullstolar av papp. Väger nio kilo styck och håller för passagerare som väger uppemot 200 kilo. Nimrod säger att en internationell välgörenhetsorganisation varje år sedan 2001 har köpt 120 000 vanliga rullstolar av metall från kinesiska tillverkare för cirka 40 miljoner kronor och donerat rullstolarna till handikappade i Afrika. Nu funderar de på att byta till israeliska papprullstolar istället. Särskilt som de kan tillverkas var som helst där det finns gamla pappkartonger och utslitna bildäck.


Satsa där det växer

En israelisk ekonom som heter Caylee Talpert tycker att Israels hi-Tech folk ska byta spår. Lägga av inriktningen på dyra, ofta rätt onödiga, dataprylar för en liten del av världen och istället satsa på att uppfinna och utveckla avancerade nyttiga produkter och tekniska lösningar för de snabbväxande länderna i Afrika och Asien som behöver effektiva verktyg för att utvecklas vidare och höja sin levnadsstandard. Israel har goda förbindelser med många länder i Afrika och Asien.

Organisationen "Jewish Heart for Africa" hjälper uppfinnare och företagare i Israel att sprida israelisk teknologi till byar i Afrika.


Döda Havet reser sig

Israeliana brukar hålla koll på vattendjupet i Döda Havet och rapportera förändringarna centimeter för centimeter. Nu har det oerhörda inträffat att vattnet stigit en hel decimeter till följd av den dramatiska nederbörden i början av året. Dramatiken kring vattenståndet i Döda Havet kan få en ny puff om ett tänkt jordanskt-palestinskt-israeliskt jätteprojekt med en rörledning från Eilats grannstad Aqaba i Jordanien till Döda Havet blir av. Det är egentligen bara tio miljarder dollar som fattas för att dra igång det hela.


Det gamla judiska Sicilien

Sicilien var länge en knutpunkt där judendom, kristendom och islam möttes. På samma sätt som ön blandade grekisk, romersk, arabisk och spansk kultur.

I vår kan ni fara till Sicilien och bekanta er med Siciliens judiska arv under en resa 27 april - 4 maj som genomförs i ett samarbete med Sensus studieförbund.

Ni vandrar i de gamla judiska och arabiska kvarteren i Palermo där gatskyltarna är skrivna på italienska, hebreiska och arabiska.

Ni besöker Europas äldsta mikve, ett rituellt bad i Siracusa från 600-talet. Badet användes ända fram till 1492, när judarna utvisades från Sicilien.

På gården utanför Bellomo-museet får ni också chansen att se de judiska gravstenarna, som har hittats i hamnen utanför Ortigia.

För mer information e-posta till sonia@romajudaica.nu för mer information.


Kosherbutik blir historia

It is a shande (Det är skandal), skriver den judiska tidningen J Weekly i San Francisco och berättar att "Strictly Kosher Market" stadens enda affär med färsk kosher-mat, stänger för gott efter 65 år. Den öppnades på sin tid för att serva San Franciscos rysk-judiska invandrare. Det är vårt eget fel, säger tidningen. Vi har inte handlat tillräckligt ofta hos Strictly Kosher.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!