Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Kineser på skolbänken i Tel Aviv

Kina har mer än tusen miljoner invånare. Israel har bara cirka åtta miljoner. Ändå tycker Kinas ledare att de har en hel del att lära av Israel. Därför skickar staden Nanjing tusen förvaltningschefer och företagsledare till Tel Aviv University i ett femårsprogram för att lära sig driva fram innovation och entreprenörskap hemma i Nanjing. De går en veckolång snabbkurs på TAU, träffar investerare och företagsledare, studerar innovation i praktiken på sjukhus och banker, försöker förstå hur israeler tänker.

Ett internationellt inriktat universitet i Sichuan har startat Kinas första utbildningsprogram om Israel. Tre andra kinesiska universitet kommer att göra likadant. De vill lära sig allt de kan om Israel.


Hjältarna från Falun

Heavy Metal-bandet Sabaton från Falun har just turnerat i Israel för tredje gången. Utsålt igen. När bandet kom till krigsmuseet på Ammunition Hill i Jerusalem behandlades de som hjältar av soldaterna som tar emot besökarna.

Varför? Jo, för att bandets sångare Joakim Brodén och basisten Pär Sundström är stora Israelfans. De satte sig in i sexdagarskrigets hela drama 1967 och skrev sången "Counterstrike" om Israels segrar i kriget till sitt album "Primo Victoria" som kom 2006.


För säkerhets skull

Israel är ju känt för att ligga i världstoppen när det gäller säkerhetstjänst, säkerhetsteknik och krishantering. När årets internationella konferens om säkerhet i samhället nyligen hölls i Tel Aviv kom därför toppfolk från en rad länder för att lära sig en del av det senaste i branschen. Frankrikes högste polischef och polischeferna från Chicago och Atlanta var där.

All israelisk säkerhetsteknik är naturligtvis inte till salu, men 60 israeliska bolag visade sina produkter och lösningar på en utställning under konferensen. De arbetar på en växande marknad. Förra året uppgick världens sammanlagda investeringar i säkerhetsteknik till nära 200 miljarder dollar. Det lär inte bli mindre i år.


Spegel, spegel på väggen där

Som ett förmodat led i ansträngningarna att utverka höjda löner för sina medlemmar som jobbar på El Al har flygvärdinnornas internationella fackförbund utsett det israeliska flygbolagets flygvärdinnor till världens vackraste.

Inget leende i världen går upp mot El Al-värdinnornas, utbrister världsfacket. Tvåa på listan över världens tio vackraste besättningar kommer Aerolineas Argentinas, tätt följd av Shanghai Airlines och sex andra flygbolag i Asien.


Brassarnas jude

En brasiliansk jude, Carlos Arthur Nuzman, ordförande i Brasiliens olympiska kommitté har utsetts att ordna de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016. Menorah hurrar.

Nuzman spelade volleyboll för Brasilien i OS i Tokyo 1964 och spelade i det brasilianska laget i Makkabiaden, "Judarnas OS", 1965, 1969 och 1973.


Rullande pappslöjd

Izhar Gafni, israelisk ingenjör, kastar inte sina begagnade pappkartonger till återvinningen som vi andra. Han gör cyklar av av dem i stället.

Hela cykeln, utom kedjorna och bromsarna, är gjorda av återvinningspapp. Sadlarna också. Pappcyklarna tål regn och väger bara nio kilo. Ändå håller de för 220 kilo tunga cyklister. Tillverkningskostad: 100 kronor per cykel. En barncykel av papp som bara väger 3,5 kilo ska strax lanseras.

Ingenjör Gafni har hittat ett bolag som satsar pengar på hans uppfinning. Investerarna vet att han har lyckats förr. Till exempel med en robot som syr skor och en annan apparat som skalar granatäpplen.


Inte korv med bröd

Alla kockar är numera världsberömda. Allra mest världsberömda är de 53 kockar som har rankat fram världens 101 absolut bästa restauranger, hela vägen från lyxkrogar till gatukök.

När de 53 kockarna hade ätit sig mätta satte de upp två Israel-krogar på listan. Båda i Tel Aviv. Den ena heter Abraxas North och den andra Habasta. Nästa gång du kommer till Tel Aviv kan du ju prova om de platsar på din egen topplista.


Får det lov att vara en buffel?

Det är svårt att tänka sig mer entusiastiska människor än Israels arkeologer. De gräver och silar, gräver och silar. Dag efter dag, år ut och år in. Varje gång de gör ett fynd hoppar de högt av glädje. Och vi andra rycks med i deras entusiasm.

Ett färskt exempel: Ett par vetenskapare från Israels fornminnesmyndighet gräver försiktigt gropar i marken i Tel Motza strax utanför Jerusalem, där en ny väg ska byggas.

Plötsligt stöter de på två små välformade stenskulpturer. En bock och en buffel som har legat där i ungefär 10 000 år. Båda är fortfarande i fin form. Förmodligen är de här miniatyrerna amuletter som kunde bringa jaktlycka.

De kom till vid den tid när nomaderna här i trakten började gå över till att bli småbönder, säger Dr Hamoudi Khalaily. Det hindrade inte att de då och då stack ut på jakt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!