Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
En annan sorts schweizare

Paul Grüninger hette en schweizisk polischef som gjorde vad de flesta schweiziska polischefer inte gjorde strax före och under andra världskriget: 1938 bröt han mot schweizisk lag och hjälpte judiska flyktingar fly över gränsen från Österrike till Schweiz.

- Jag kunde inte annat, var hans svar på frågan varför han gjorde som han gjorde.

Den dramatiska berättelsen om Paul Grüninger ingår i "Beautiful souls", en ny bok på knappt 200 sidor av journalisten Eyal Press.


Mera luft

7 miljoner människor reste förra året mellan Israel och EU-länderna. Flygpassagerartrafiken mellan Israel och EU står redan för 60 procent av Israels reguljära flygtrafik. Det kan bli mer. Nu har nämligen Israel och EU kommit överens om att öppna fler möjligheter att flyga över Medelhavet. Israels transportminister Israel Katz hoppar av glädje.


Slut på algblomningen

Två forskare vid Hebrew University i Jerusalem har hittat på ett medel som förmodligen kan hejda algblomningen i Östersjön och många andra vatten som förorenas av nitrat. Nitrat är ett färglöst, luktfritt ämne utan smak som förorenar vatten överallt och är hälsofarligt. Särskilt för spädbarn om de dricker förorenat vatten.

Den nya uppfinningen blir en billig produkt, ser ut som små frigolitkulor och innehåller en bakterie som käkar upp nitraten och gör gas av den. Gasen lämnar raskt vattnet och alla kan dricka det igen.


Medaljprydd

Israels president Shimon Peres har tagit emot frihetsmedaljen, USA:s högsta civila utmärkelse, av president Barack Obama,.

- Ingen individ har gjort så mycket under så många år för att bygga upp vår allians och föra våra två nationer närmare varandra, sade Obama. Han påpekade att Peres, som i dag är 88 år, har samarbetat med alla amerikanska presidenter sedan John F Kennedy.


Morgondagens esperanto

Steg för steg är hebreiskan nu på väg att bli ett världsspråk, även om det ännu kan dra ut något på tiden. Ett stort steg framåt har nyligen tagits vid den internationella mobilkonferensen Mobile World Congress 2012 i Barcelona. Här visade det sig nämligen att hebreiska var ett av de allra mest, och allra ljudligast, talade språken. Särskilt ymnigt flödade hebreiskan från Israels nationella paviljong i hall C 75. Här trängdes mer än 60 israeliska företag och dessutom ytterligare 40 app-bolag. Många av deras produkter ansågs inte bara användbara utan också roliga.


Einstein på nätet

Hebrew Universitys Albert Einstein-arkiv håller nu på att datoriseras till ett internet,rkiv med 80 000 dokument av och om den stora fysikern, däribland 40 000 av Einsteins egna personliga dokument. Ni kan redan nu se diagram och fotografier ur arkivet på www.alberteinstein.info.

Einstein var en av Hebrew Universitys grundare och donerade alla sina personliga brev och sina upphovsrätter med alla dess intäkter till universitetet.


Varför inte?

Dr Leah Rosen vid Tel Aviv-universitetet har stort förtroende för statistiska urval. Hon har upptäckt att många av de 505 israeler hon frågade stöder tanken på rökförbud både inomhus och utomhus. Av detta drar hon slutsatsen att ett överväldigande flertal av Israels 7, 4 miljoner innevånare resonerar likadant. En ny lag i Israel förbjuder redan rökning i synagogor, ålderdomshem och många andra lokaler.


Ja se pengar

Det brukar sägas att alltsedan numiderna uppfann myntet finns det bara ett sätt att tacka en advokat. Om ni vill se hur några riktigt urgamla mynt ser ut så ska ni åka till Israel Museum i Jerusalem och titta på 500 av de allra första mynt som någonsin har präglats. Slantarna är gjorda för 2600 år sedan av vitt guld, en blandning av silver och guld i det som idag är östra Turkiet. Här finns mynt med porträtt av Medusa och Persus, bevingade sagodjur, vackra kvinnor och stiliga karlar. Många av mynten kommer från privata samlingar och har aldrig visats öppet tidigare.


Perpetuum mobile

Microsoft Israel har presenterat två nya uppfinningar som gör att all personal hos företag och myndigheter runt om i världen snart bör kunna gå hem och i fortsättningen stanna hemma. Uppfinningarna, som bär de klargörande namnen SQL Server 2012 och SQL System server 2012, håller nämligen järnkoll på kostnader, ser till att det blir flyt i affärerna och höjer personalens produktivitet till oanade nivåer. Arbete som tidigare har tagit dagar att genomföra klaras av på minuter med hjälp av de nya underverken.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!