Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers

Inte särskilt ängslig

Det krävs mod för att säga upp sig när man tycker att cheferna lurar kunderna så att banken ska tjäna maximalt. Men det var precis vad Greg Smith, anställd på investmentbanken Goldman Sachs, gjorde.

Greg är inte rädd för att ta en fight. Han har nämligen vunnit brons i bordtennis vid Makkabiaden i Israel, det som ibland även kallas för judiskt OS. Nästa år går de av stapeln igen.


Livat på Masada

Nu finns det ett nytt skäl att ta er upp till Masada vid Döda Havet, nämligen ett förstklassigt museum med mer än 700 föremål, alltifrån bönesjalar till romerska pilspetsar. Ni kan kliva rakt in i livet på Masada genom att vandra genom nio traditionella bildspel. Välkommen till en av Herodes stora fester och till synagogan de 950 instängda judarna besökte under sina år på klippan.

Museet har kommit till tack vare en donation från kompositören Shuki Levy, född i Tel Aviv men numera bosatt i Los Angeles.


Lugna puckar på börsen

Trots alla hot om nya krig går börsen i Tel Aviv som tåget. Fast säkrare. Exempel: Mitt under kriget mot Hizbollah 2006 gjorde den stabile amerikanske storinvesteraren Warren Buffet sin första investering i Israel. Med en avkastning på 7,6 % toppar Tel Avivs index Bloombergs nya rankinglista över världens mest riskfria börsinvesteringar. Hong Kong kom tvåa med 6,7%.

Israels ekonomi växte 2011 med 4,8% och väntas växa ännu snabbare de kommande åren.


Kosher panini

Israeliska bagare bryter i år mot den gamla levnadsregeln att man inte ska bjuda bagarbarn på bröd. Israel tog nämligen, okänsligt nog, segern i årets internationella brödbakarcup som hölls i Rimini i Italien. Tävlingen omfattade fyra grenar.

Det israeliska laget hade förstås sin egen tränare med sig. Han heter Jacky Hazan och är till vardags tårtbagarnas representant i israeliska kockförbundet.

- Vi förberedde oss länge till dess att vi lyckades få fram de perfekta recepten, sa han anspråkslöst.


Ordning på tomten

Vårstädning på gården? Här är skottkärran som inte vickar så fort man försöker runda ett hörn. Lättkörd och rostar aldrig. Tar liten plats men rymmer mycket. Klarar last upp till 60 kilo.

Easy Go är uppfunnen och tillverkad i Israel av Garden Views.


Maratonöverlevaren

15 000 löpare sprang årets maratonlopp i Jerusalem. Hanoch Shahar var loppets äldste löpare. Han är 77 år och började springa redan som liten efter att ha förlorat sina föräldrar i Förintelsen.

– Förintelsen finns alltid inom mig. Men när jag springer kan jag koppla av.

Den här gången sprang han ”bara” en mil. Tidigare i år sprang han hela maratonsträckan på 42 kilometer.

– Men det klarar jag bara en gång om året.


Snart högfärdig

Skulle ni vilja bo på 70:e våningen? I så fall ska ni skaffa en lägenhet högst upp i Israels nya skyskrapa som har börjat byggas i Tel Aviv vid gränsen till Givatayim. Skrapan ska heta Eurocom och blir ett 240 meter högt paradis med affärer, kontor, konferenshallar och hotell. Om man har bråttom att handla juveler kan man cykla eller springa direkt från Eurocom till diamantbörsen via en speciell bro.

Om pengarna räcker och taket kommer på plats blir Eurocom två våningar och sex meter högre än den hittills högsta byggnaden, Moshe Aviv Tower.


Svara! Det ringer i knät

Nej, det var inte åderbråck. Det var 44 stycken iPhone-mobiler som den 60-åriga damen hade stoppat i strumporna och försökte smuggla in i Israel. En 22-årig yngling från ett telefonbolag tejpade åtta iPhones på kroppen. Han åkte också fast.

iPhone är Israels populäraste smuggelgods meddelar tullen vid Ben Gurionflygplatsen som nöp 10 000 smugglare förra året. Samsung-mobilen kommer tvåa.


Guns N’Roses – nu igen?

Hårdrockbandet Guns N’Roses kommer till Israel i sommar och ger en konsert. Någonstans. Kanske.

Ända sedan bandet gjorde sin legendariska show i Hayarkonparken i Tel Aviv för nästan 20 år sedan brukar det bubbla upp rykten varje år att bandet ska komma tillbaka. Om de verkligen kommer i sommar så blir det ett annorlunda band än 1993. Axl Rose och Dizzy Reed är de enda i originaluppsättningen som är kvar i bandet. För ett par år sedan släppte de i alla fall sin första platta på 15 år, Chinese Democracy. Gick som smör.


Facebook-kompis

Shimon Peres, eller Szymon Perski som han hette från början, är Israels president. Han har varit med i Israels politiska cirkus ända sedan han valdes in i Israels riksdag Knesset 1959. I två omgångar har han varit premiärminister och en gång har han fått Nobels fredspris.

Shimon Peres är världens nu äldsta levande statschef. I augusti nästa år fyller han 90 år. Är ni med i Facebook blir han glad om ni vill bli vänner. Sök på Shimon Peres i vänsökaren och skicka en förfrågan.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!