Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Hitta gömda judar

Under spanska inkvisitionen för mer än 500 år sedan måste judar i Spanien, Portugal och andra länder dölja sin identitet för att överleva. De kallas Anusim, dvs gömda judar, och har idag ättlingar runtom i världen.

Hittills har de inte haft lätt att spåra sina rötter. Men med hjälp av en ny sajt på nätet, NameYourRoots.com finns det goda möjligheter. Sajten bygger på en omfattande databas av sefardisk-judiska namn. Man kan leta sig fram genom att börja söka på sitt eget efternamn.


Faktiskt inte Herodes

Vem byggde murarna vid Tempelberget? Herodes förstås. Det vet ju alla.

Visst inte, säger professor Ronny Reich från universitetet i Haifa och Eli Shukron från Israels riksantikvarieämbete. De har grävt och hittat ett slags badkar vid Tempelberget som ligger kvar där sedan murarna byggdes. Forskarna hävdar att badkaret är från en tid efter Herodes död.

Dessutom har de på samma plats hittat bronsmynt som slogs av den romerske hövitsmannen Valerius Gratus åtminstone 20 år efter Herodes död.


My land is your land

Bruce Springsteen ska ge en konsert i Israel i sommar. Det lär bli succé. Madonna och Lady Gaga kommer också. Fast inte samtidigt.


Apple vaknar

Trots sina framgångar med iPhone och iPad är Apple faktiskt inte särskilt känt för att satsa stort på teknikforskning. Hittills har Apple bara haft ett enda center for teknisk utveckling. Det ligger förstås i Apples hemstad Cupertino i Kalifornien.

Men nu har Apple beslutat att starta ett utvecklingscenter i Israel också. Det ska ledas av en teknikräv som för enkelhetens skull heter Aharon Aharon och ska inrikta sig på halvledare (en teknisk term, inte beteckningen på svaga direktörer).


Tungan rätt i mun

Bröderna Omer och Sela Nevo från Tel Aviv-universitetet, som vann EM i universitetsdebatt i fjol, har gått vidare och blivit världsmästare i debatt i kategorin "engelska som andra språk". Tävlingen gick i Manila på Filippinerna med mer än 3000 tävlande.

Så här går det till: Fyra lag med två personer i varje lag tävlar om vem som argumenterar bäst för sin ståndpunkt i ett sju minuters anförande. Två lag argumenterar för ett förslag och två argumenterar mot förslaget. Lagen får inte reda på ämnet och vilken sida de ska argumentera för, förrän en kvart före start. Det gäller att vara snabb i skallen och tungan eftersom det händer att man måste hävda en åsikt som man egentligen inte har. Precis som i politiken. Det här var tredje gången Israel tog hem titeln.


Gammal är ofta äldst

Israeler lever längre än svenskar, säger den internationella organisationen OECD. Den har räknat ut att israelerna i genomsnitt lever i 81 år och 7 månader plus en vecka. De blir äldre än genomsnitts-Svensson och lever längre än genomsnitten i Holland, Frankrike och Kanada.


Det skulle Herodes gilla

I juni öppnar Daniel Oren en splitter ny produktion av Carmen uppe i det stolta palatset Masada som den store Herodes byggde på en klipphöjd 400 meter ovanför Döda Havet. Giancarlo del Monaco regisserar det hela.


Världens påhittigaste?

Tel Aviv kan nu skryta med att vara världens mest kreativa stad eftersom mer än 400 nystartade företag i stan lyckades dra till sig 1,5 miljard dollar i startkapital förra året. Så småningom lär vi få se vad de gör med pengarna.


I coolaste laget

Om ni saknar vintern i Sverige kan ni åka till Jerusalem i vår och njuta av 10 graders kyla under Israels första (och sista?) isfestival.

Den äger rum i ett nytt 1500 kvadratmeter stort palats fyllt av skulpturer som föreställer Davids torn och en uppsättning av Israels andra stora sevärdheter. Alla huggna i is av kinesiska isskulptörer. Om ni vill, kan ni kan åka skridskor där också.

Borgmästare Nir Barkat skiner av upphetsning över isprojektet, som han tror ska locka hundratusentals besökare från hela världen till Jerusalem.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!