Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Se Israel från din rullstol

Israel har länge på många håll ordnat så att folk, som har svårt att röra sig, ändå kan ta sig fram och uppleva Israels kultur, historia och natur. I år satsar turistfrämjarna på att göra fler sevärdheter lättillgängliga. Bland annat kan man:

  • Komma upp ända till toppen av den berömda fästningsklippan Massada vid Döda Havet.
  • Rulla sig fram i amfiteatern i Caesarea, på stränderna i Eilat och Tel Aviv.
  • Många naturområden har fått rullstolsvänliga vandringsstigar och toaletter.
Access Israel www.aisrael.org ger dig mer information.


Klockan som stannade

Utanför Jerusalems gamla stadsdel ligger Davids stad med ett nätverk av uråldriga vattensystem. Här, i en 2 000 år gammal dräneringskanal strax bortom Tempelberget, har några skarpsynta arkeologer hittat en vacker guldklocka, eller rättare sagt en guldbjällra, eftersom den inte tycks ha några visare.

Klenoden liknar de bjällror som översteprästerna anses ha burit för att vara fina när de gick till Templet för 2 000 år sedan. Förmodligen var en av översteprästerna en slarver som tappade sin dyrbarhet i en rännsten där regnet spolade ner den i närmaste avloppskanal i väntan på 2011 års arkeologiska utgrävningar.


Applåder för Idan Israels populäre pianist/låtskrivare/sångare Idan Raichel gjorde braksuccé när han och den amerikanska sångerskan/gitarristen India.Arie intog stora utomhusscenen vid höstens jazzfestival i Monterey i Kalifornien.

Idan började mixa musikstilar hemma i garaget 2002. Nu väljer han sångare som sjunger på hebreiska, spanska eller swahili alltefter musikens genre. I dag slår hans inspelningar säljrekord i Israel.

India.Arie skriver själv många av sina sånger, har spelat med Herbie Hancock och Carlos Santana och dessutom själv vunnit fyra Grammies. Den här gången sjöng hon på hebreiska.


Gefilte fish?

Den israeliske köksmästaren Shalom Kadosh vid Leonardo Plaza Hotel i Jerusalem har fått plats bland 30 kockar som alla är chefskockar hos statschefer som drottningen av England och Frankrikes, USA:s och Rysslands presidenter. De träffas varje år hos något av dessa högdjur som då står värd för den kalasmiddag kockarna kokar ihop. Senast ordnade de en måltid för president Dmitri Medvedev i Moskva. Hans egen kock fick uppdraget att fixa till 50 ryska delikatesser.

Men hur kunde Kadosh få vara med i gänget? Han är ju inte någon hovkock. Svar: Han anses vara Israels premiärministers inofficielle köksmästare. Nu hoppas han förstås att klubbens nästa middagskalas ska hållas i Israel.


Helst rik och vacker

Ortodoxa judiska ungkarlar i Israel består inte bara av långa svarta skägg, ännu längre svarta överrockar, kolsvarta hattar och lika svarta skor i storlek 46. Nejdå. En del av dem består av bildsköna ansikten, vältränade muskler och bankkonton som inte skäms för sig. Det är bland dem en tidning i Israel varje år väljer ut och presenterar de 50 allra stiligaste och rikaste villebråden för en giftaslysten läsekrets. 50 vackra, ännu ogifta damer ur den religiösa folkgruppen presenteras samtidigt för en lika hungrig läsekrets.

För att behålla greppet om läsarna planerar tidningens redaktör att i text och bild presentera några av dem som klagat hos tidningen för att de inte kom med i första rundan.


Alltid lika begåvade. Eller?

Man börjar snart undra om en del internationella rankinglistor är riggade i Tel Aviv bara för att Israel ska få extra fina placeringar. Det har i så fall lyckats rätt bra.

Det finns t.ex. något som kallas Global Innovation Index, ett slags betyg på allmän påhittighet för att göra livet lättare. Här får Israel alldeles särskilt högt betyg för sitt affärsklimat, det anses lätt att starta nya företag i Israel. Personalen i de här företagen påstås också vara ovanligt kunnig. Israel tar dessutom en hel del poäng när det gäller statlig satsning på forskning och utveckling.


Välkommen till den vita staden

Nu ökar intresset igen för den eleganta, sparsmakade vita Bauhaus-arkitekturen som präglar många ståtliga hus i Tel Avivs centrum. Guidade turer, mängder av böcker och byggnadernas tillgänglighet t.ex. vid Rothschild Boulevard lockar turister och arkitekturstudenter från hela världen.

Ni kan vandra bland de bländande fasaderna i lugn och ro hemma i soffan också. Google letar gärna fram ett helt bildgalleri åt er, om ni söker på Bauhaus Tel Aviv.


Ett evigt pyssel

I Israel är folk galna i pussel och köper regelbundet mer än en miljon pussel varje år. Det har nu gått så långt att det går två pussel på varje levande israel. Dagarna före de stora religiösa högtiderna när familjerna behöver något att syssla med säljer kedjan Puzzleland 2 000 pussel per dag.

Ravensburger är landets största pusseltillverkare och har förstås framställt ett jättepussel med 32 256 bitar. Det tog åtta pusselfanatiker fyra månader att lägga alla bitarna på plats.


Vänliga veckan

På American Airlines, Singapore Airlines och de andra stora flygbolagen brukar flygvärdinnorna efter en halvtimme i luften skrida mellan stolarna, le mot de avslappnade passagerarna och glatt fråga: "Is everything okay?"

Eftersom israeler oftast hittar på något att klaga över har El Als flygvärdinnor funnit för gott att i stället sammanbitet fråga: "Is ANYTHING okay?"

Med den sortens stöd från hemlandets resenärer är det naturligt att El Al inte platsade i världstoppen, när 60 000 flygresenärer jorden runt häromveckan röstade fram sina favoriter. Årets vinnare blev i stället Emirates och Virgin.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!