Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Bogarts och Bergmans stad

Ända sedan romartiden för 2000 år sedan har det bott judar i Marocko. De var underkastade romare och kalifat. Fick lov att betala en särskild skatt. Men byggde upp ett välstånd.

Åren innan staten Israel grundades 1948 bodde cirka en kvarts miljon judar i Marocko. Idag är de knappt 7 000 men även om de inte är så många märks deras närvaro tydligt. I Casablanca och de andra storstäderna finns synagogor och Casablanca har till och med två judiska skolor med både muslimska och judiska elever. Dessutom finns där en särskild kulturell sensation: arabvärldens enda judiska museum med en brokig blandning av kläder, verktyg, en juvelerarverkstad och allt möjligt annat som minner om det judiska livet i Casablanca.


Roxette intar Tel Aviv

Svenska pop-duon Roxette, som gjorde världssuccé på 1990-talet med låtar som "How Do You Do" och "It Must Have Been Love", ger i höst sin första konsert i Israel.

Roxette skapades på 1980-talet av sångerskan Marie Fredriksson och gitarristen Per Gessle. De tog time out för några år sedan men drog igång igen. Israelpremiären sker 22 oktober på Exhibition Grounds i Tel Aviv.


Näsa för livet

Meir Korner bor i Haifa. Han är 109 år och i alla år har han solat alldeles för mycket. Till sist tog näsan stryk. Cancer. Tursamt nog ligger Rambam-sjukhuset också i Haifa och där specialiserar sig plastikkirurgerna just på att byta ut dåliga näsor. Meir for dit.

Kirurgerna tog överskottsskinn från pannan för att lappa över den del de tog bort, följden blev att rynkorna försvann och Meir nu ser yngre ut än han gjorde förut. Alla nöjda.


Helst när solen skiner

63 procent av alla israeler svarar att de är nöjda med sina liv och därmed placerar sig Israel som världens sjunde lyckligaste land.

Danskarna är lyckligast, tätt följt av svenskarna. Hade undersökningen gjorts i november skulle svaren nog sett annorlunda ut.


Mindre macho på El Al

Alla piloter på El Al är karlar som har varit flygare i israeliska flygvapnet. Alla utom Smadar Shechter. 40 år och mor till två döttrar. Som pilot på Israels näst största flygbolag Arkia lyckades hon 2001 göra en kallblodig nödlandning med 52 passagerare ombord. Nu, tio år senare, tycker El Al att hon är kvalificerad att flyga deras maskiner och har placerat henne som första kvinnliga pilot i vänstra förarsätet.

"Passagerarna tycker det är kul att höra en kvinna i högtalarna från cockpit. Det tycker jag också", säger Smadar.


Vad var det vi sa?

Rysslands statliga historiska museum visar nu papper på vad vi alla länge har haft på känn: Lenin hade judiskt påbrå.

Ett av dokumenten på museet är ett brev från Lenins syster Anna Ulyananova. Hon skriver att deras morfar var en jude från Ukraina som övergick till kristendomen för att undslippa förföljelse och kunna skaffa sig en utbildning. Ukrainarens far var en fattig jude från staden Zhitomir som hette Mose Blank.


En liten förhandstitt på hur den nya motorvägen mellan Tel Aviv och Jerusalem kommer att se ut i framtiden.


Klotter som griper

Myndigheterna har återställt en klottertext från 1948 på väggen till en pumpstation. Texten togs bort för länge sedan för att den såg skräpig ut. Men nu är den tillbaka. Den lyder i sin dramatiska enkelhet:

Palmach Baruch Jamili P.T. 1948

Palmach var en judisk elitstyrka som stred i det två år långa anfallskrig mot Israel som araberna startade 1948 för att förinta den nya staten redan vid födseln. Baruch Jamili var soldatens namn. P.T. står för namnet på hans hemstad Petah Tikvah. Klottret blev berömt 1974 när en av Israels mest omtyckta sångare Shlomo Artzi skrev en hitlåt om den.

I år återuppstod texten, lagom till Israels självständighetsdag.


Raoul & Olle & Lena

2012 år är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Han räddade tiotusentals judar undan nazisternas dödsläger och dog i sovjetisk fångenskap. Regeringen har bett Olle Wästberg att samordna uppmärksamheten kring Raoul Wallenberg 2012. Stockholms judiska församlings ordförande Lena Posner-Körösi är utsedd att ingå i nationalkommittén.

Under hösten öppnas dessutom en särskild Raoul Wallenberg-sajt på nätet.


Tacka för det!

Brukar ni spela matkot på beachen i Tel Aviv? Matkot har sitt namn efter racketen som heter matka på hebreiska. Man slår en squashboll fram och tillbaka med en kortskaftad racket. Inget nät. Matkot är i praktiken hela Israels nationalsport.

Hur kommer det sig? Antagligen för att matkot inte har några regler…Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!