Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Israel ger första hjälpen

När Japan drabbades av sin värsta jordbävning och tsunami någonsin, och när många utsatta inte hade någonstans att ta vägen, var Israel först av alla länder på plats med ett fältsjukhus. Det riggades i Minamisanriko, 45 mil norr om Tokyo.

Fem israeliska kirurger satte omedelbart igång att operera skadade och förberedde nästa steg så att fler israeliska experter kunde skickas till platsen. Israel skaffade också fram tonvis med madrasser, filtar, kläder och kemiska toaletter till folk som hade blivit hemlösa. Hur kom det sig att just Israel kom först? Kanske för att de är vana vid att sätta upp fältsjukhus.

Ingress


Ont om kåkar

Israel har hittat på ett sätt att slippa ifrån den kollaps på husmarknaden som har drabbat USA, Grekland och andra länder, där otaliga hus står tomma och rader av byggbolag går omkull.

Knepet är att helt enkelt inte bygga särskilt många hus. Enligt den eviga lagen om tillgång och efterfrågan går huspriserna upp därför att folk slåss om de få hus som finns och hostar upp slantarna.

Följden är att Israels huspriser senaste året har gått upp mer än i alla andra länder i världen utom Singapore och Lettland. Facktidskriften Global Property Guide har räknat ut att huspriserna i Israel ökade mer än 13 procent förra året och en israelisk myndighet fyller på med upplysningen att de har gått upp 30 procent sedan 2008.


Persson öppnar i Moskva

H&M rapporteras ha hyrt lokaler i ett nyöppnat jättelikt shopping-center i Moskva med det blygsamma namnet "Mall of Russia". Mer än hundra butiker har redan öppnat, målet är 305 stycken och en biograf med över 1 000 platser. Vad har detta med Israeliana att göra?

Jo, mannen bakom Mall of Russia är en israelisk affärsman med rötter i Ryssland, Lev Leviev. Han ska också öppna en diamantbutik i den högre klassen på hotell Marina Bay Sands i Singapore. Där måste ni också handla.


Dubbelspel i Santa Cruz

Judisk teater sprider sig över världen. I universitetsstaden Santa Cruz i Kalifornien har den nya "Liliana Moraru Jewish Theatre" startat i en trevlig lokal i stadsdelen Soquel. Spelåret började med "Last of the Red Hot Lovers", en lätt hysterisk komedi av Broadway-veteranen Neil Simon.

Skådespelarna kommer från många håll i USA. Huvudrollen spelas den här gången av Paul Drescher. Han är skådespelare på kvällarna och finansrådgivare på dagarna.


Jerusalem på riktigt

Nu kan ni i lugn och ro sitta hemma och uppleva 36 stjärnföreläsningar av framstående vetenskapare om Jerusalems historia, alltifrån israeliternas ankomst och mackabéernas uppror till synagogorna på Jesu tid och förvandlingen under islam.

Serien leds av professor Jodi Magness i Chapel Hill i USA och finns på DVD. www.thegreatcourses.com/8nyt


Krocka mindre

Fladdrar ni runt i bilen efter laddaren till mobilen medan ni kör? Inte bra. Överhängande risk för krock. Nu har dock General Motors hittat en liten israelisk laddmatta, som man bara behöver lägga sin iPhone eller iPod på, så laddar den direkt. Inga sladdar. Inga kontakter att fippla med. Ni kan fortsätta att titta rakt fram och köra säkrare.

GM kommer att placera den lilla mattan alldeles framför växelspaken i elbilen Chevrolet Volt. För passagerarnas skull placeras en matta i baksätet också. Som så många andra banbrytande elektroniska produkter från Israel har mattan uppfunnits av ett litet företag med bara 60 anställda. Det heter förstås Powermat.


Olympiska slantar

Israel laddar för olympiska spelen i London nästa år med att lansera särskilda olympiadmynt. Inte så många. Men ack så dyra. Gymnastik är en av Israels starka grenar med framgångar i Beijing 2008 och förra årets världsmästerskap. Därför pryder Israel olympiamynten med gymnaster i en elegant design. Mynten kommer ut i tre valörer; 10 shekelmynt, 2 shekelmynt och 1-shekelmynt. Vill ni köpa ett av vardera kostar det 1 352 dollar.


Sarah & Benjamin = sant?

Om någon kan förstå hur Sarah Palin, den urkonservativa-kanske-presidentkandidaten från Alaska egentligen tänker, så är det kanske Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Sarah planerar att äta middag med honom senare i år.

Då hoppas hon även att träffa högerpolitiker och representanter för Israels kristna. Då har förberedelserna för den amerikanska presidentvalskampanjen kommit närmare och ett möte med Israels premiärminister kan få större genomslag i amerikanska media. Hoppas Sarah.


Ta nummer 2

Om ni är intresserad av Jerusalem och får höra att en bok som heter "Jerusalem, Jerusalem" av James Carroll just har kommit ut, kanske ni beställer den i tron att det rör sig om en hanterlig skildring av den heliga staden. Skaffa den bara om ni är beredd att tackla en bok som New York Times recensent anser vara en röra av jordens och människans utveckling, våldet som religionernas upphov, antisemitism från Kristus tid och framåt och annat upprörande.

Välj hellre en bok om Amedeo Modigliani som föddes 1884 i en sefardisk släkt av intellektuella aristokrater och skojare i Livorno i Italien och blev en modern konstnär av världsformat. Ni följer honom till Paris där han lever ett ömsom lyxigt, ömsom plågat liv och får en inblick i hans kamp med droger och tuberkulos, hans älskarinnor och hans vänner.

"Modigliani: A Life" av Meryle Secrest lovordas av New York Times.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!