Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Ny McMat

McKebab finns redan i Israel och nu drar McDonald´s igång McFalafel där också. Det kostar ungefär 30 kronor för fem bollar med sallad till.

Falafel är en slags bollar av mosade kikärter inrullade i irakiskt pitabröd. Ofta kryddade med vitlök och tahini som är en slags sesampasta.

- Vi har 36 kosher-restauranger och 124 non-kosher i Israel, säger McDonalds chef i Tel Aviv. Under våren 2011 planerar vi att öppna ytterligare tre kosher-restauranger. Om fyra år har vi 200 McDonaldrestauranger i Israel, lovar han. Något för Sverige?


London calling!

Världens rutigaste klädkedja har öppnat en paradbutik i hjärtat av Tel Aviv. Gamla fina brittiska Burberry erbjuder damer, herrar, flickor och pojkar sina rockar, väskor, stövlar, jackor, paraplyer, skjortor och baddräkter i tre våningar.

Burberry har vett att ta betalt för grejerna. Ett par damstövlar kostar si-så-där 7 000 kronor, en handväska 12 000 och en trenchcoat 10 000. Men en skjorta kan man faktiskt få för ynka 300 spänn. Burberry startade för 154 år sedan och går fortfarande bra.


Spårlöst tillbaka

1892 tuffade ett litet tåg mellan Jaffa och Jerusalem. Järnvägsstationen i Jaffa hette Hatachana och blev raskt berömd. Men så småningom slutade tågen gå och stationen i Jaffa stod där helt ensam och öde. Ingen brydde sig om den och snart började stationen förfalla.

Nu har den gamla stationsruinen emellertid fått ett nytt och hektiskt liv igen. Stationens 16 byggnader har restaurerats och rymmer trendiga caféer, restauranger, konstgallerier och butiker. Alla öppna till kl 22.


Stenrika kineser

Många runtom i världen är fattiga. Men inte alla. Exporten från Israel av slipade diamanter ökade med nära 50 procent förra året och oslipade stenar med 62 procent.

- Vi är på rätt väg, hojtar överste diamantinspektören Shmuel Mordechai glatt. Han hoppas nå 2007 års kanonresultat i år eller nästa år. Vi riktar in oss mer och mer på Ostasien, för där har den allmänna ekonomiska nedgången inte varit så djup. Diamanthandlarna har satt upp nya kontor och butiker i bl.a. Kina och Hongkong.

Fast det mesta av exporten går fortfarande till USA. Trots allt.


Bocelli till Masada

1958 föddes Andrea Bocelli i Lajatico, Italien. När han var tolv år blev han blind efter en fotbollsolycka. Men han behöll konsten att sjunga och idag är han en av världens mest framgångsrika tenorer. "Con te Partiro" är nog hans mest kända nummer.

I sommar kommer Bocelli till Israels operafestival och den 12 juni ger han en unik konsert framför Masada. Han tänker sjunga arior ur populära operor plus ett knippe sånger från Neapel. Han ackompanjeras av Rishon Lezions symfonikorkester och operakören.


Inte en droppe

Hon heter Intense och kommer från Tekuma i västra Negev. Hon är Israels svar på frågan hur man kan äta tomater utan att saften stänker eller rinner ut när man biter i dem. Intense-tomaterna läcker helt enkelt inte. Inte ens i sallad. All saft håller sig kvar inne i tomaten till och med när man skär itu den med kniv.

I vår väntas 500 ton Intense-tomater till Europa, hoppas vi får se dem i Sverige också.


Låter världen skratta

Israel har vunnit en Emmy i USA om bästa utländska TV-komediserie. Programmet heter "Ramzor" (trafikljus) och handlar om tre vänner i 30-årsåldern som invecklas i diverse egenartade förbindelser.

Amerikanska Fox bestämde sig raskt för att göra en egen version av serien och kalla den "Mixed Signals". Ryssarna har också köpt serien och tänker visa den på kanal CTC i år. Den visas dessutom i 14 andra länder med början i Armenien.


Tänder vi saknat

Världens absolut första människa tappade tydligen redan för 400 000 år sedan tänderna i Qesem-grottan nära Rosh Ha´ayin i Israel. Eller fick dem utslagna i ett slagsmål. Nu har forskare från universitetet i Tel Aviv i alla fall hittat gaddarna i grottan.

Tidigare har de flesta trott att det var i Afrika den första människan bodde. Det beror på att forskare har hittat rester där av människor som levde för 200 00 år sedan. Det är ju ingenting mot de 400 000 år som tänderna i Israel har på nacken.

Det finns ingen tydlig likhet mellan tänderna i Qesem och gamla vanliga neanderthaltänder. Det lustiga med fyndet är att tänderna ser ut som vanliga moderna tänder.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!