Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Gossen Ruda i Woodside

Larry Ellison för mer väsen än de flesta judiska miljardärer i USA. I höst har han haft en ny högsäsong. Av och an har han skickat eldfängda brev till New York Times och Wall Street Journal där han talar om vilka pappskallar den ena eller den andra av hans ovänner i databranschen är.

Men Larry Ellison uträttar bra saker också. När han var 20 år for han till Kalifornien och startade Oracle med 1 400 dollar på fickan. Nu är han 66 år och värd 28 miljarder dollar.

Oracle har 200 anställda i Israel. Han öppnade där 1996 men inte förrän 2007 besökte han Israel för första gången. Under en rundtur fick han höra att Sderot behövde en halv miljon dollar för att förstärka väggarna i ett samlingscenter mot fientliga raketattacker. Han lade omgående pengarna på bordet.


Böcker & apelsiner

Fråga: Vilken stad i Israel har ett mikroskop, en bok och en apelsin i sitt stadsvapen?

Svar: Rehovot. Ligger två mil söder om Tel Aviv och har 114 000 invånare. Rehovot är känt som Israels apelsinhuvudstad men också för sin framstående forskning och högteknologi. Staden grundades 1890 av polska invandrare som 16 år senare fick sällskap av invandrare från Jemen.

Där startade Chaim Weizmann, Weizmann-institutet 1934, som idag huserar 2 600 forskare, studenter, tekniker och annan personal. Chaim Weizmann och hans hustru ligger begravda på institutets mark.

I år rankar tidskriften The Scientist för tredje gången Weizmann-institutet som världens näst bästa vetenskapliga arbetsplats. Två gånger tidigare har institutet rankats som etta. I år vann universitetet i Brisbane i Australien.

Chaim syns som nummer tre från höger (stående) tillsammans med hela familjen i staden Motol.


Spegel, spegel…

Israelen Yuval Katz har upptäckt att vackra kvinnor tenderar att leta efter rika män. Han har dessutom funnit att rika män söker efter undersköna kvinnor. Herr Katz hävdar vidare att dessa fenomen existerar samtidigt och i alla samhällsklasser.

Herr Katz har börjat tillämpa sina rön i en nystartad dejting-sajt på nätet för rika respektive vackra. Han har försett sajten med det talande namnet RichDate. För att etablera den som ett kvalitetsbegrepp inriktas verksamheten i första hand på målgrupperna advokater, piloter, fotomodeller och skådespelerskor.

Kvalitet är en nyckelfaktor i verksamheten. För att kunna sålla bort mindre bemedlade män från sajten hämtar därför herr Katz och hans kompanjoner uppgifter om männens inkomster och förmögenheter från talrika tillgängliga databaser. Någon motsvarande säker metod att gradera skönhet har ännu inte börjat tillämpas. Men produktutvecklingen går förstås vidare.


Läs fort!

Ingen begriper hur Google hinner skumma miljoner böcker ord för ord över hela världen och lägga ut alltsammans på nätet. Och vem begriper vilka som har tid att läsa alla böckerna i datorn eller i sin iPhone eftersom det är livsfarligt att läsa när man kör bil?

Men Google ger sig inte. Och inte ett förlag i Jerusalem som heter Keter Publishing House heller. Det kanske beror på att förlaget ursprungligen kom till på initiativ av Jerusalems driftige borgmästare Teddy Kollek. Det började med att översätta ryska vetenskapliga texter till engelska åt en amerikansk forskningsstiftelse.

Google och Keter har nu kommit överens om att samarbeta för att lägga ut böcker på hebreiska på nätet. Keter har goda förutsättningar att leverera texter. Förlaget anses nämligen vara Israels största inom modern hebreisk litteratur.


Jesus från Indien

De flesta har väl någon gång undrat hur Jesus egentligen var som grabb. Bra i höjdhopp? Svag i matte? Glimten i ögat?

Snart får vi kanske veta svaren. En indisk filmmakare, Konda Krishnam Raju, tänker spela in en film i Israel om Jesus som barn med indiska barnskådespelare i alla rollerna. Filmen görs i fyra språkversioner; engelska plus tre indiska språk; telugu, hindi och malayalam. Av Indiens befolkning är bara 2,3 % kristna. Men det blir i alla fall en publik på 24 miljoner människor, stora och små.

Indiska filmer brukar kosta ungefär 3,5 miljoner kronor att producera men barnfilmen om Jesus får en budget på 200 miljoner kronor. Det är bland det högsta som någonsin har satsats på en indisk film.


Ge igen!

Om ni är rädda för att få sarkastisk e-post från elaka släktingar kommer ni att gilla ett dataprogram från Hebrew University i Jerusalem som heter SASI. Programmet kan nämligen kolla om en text innehåller sarkastiska ordvändningar så ni slipper läsa eländet.

Vetenskaparna i Jerusalem testkörde först 66 000 utvalda bokrecensioner och meddelanden från Amazon och Twitter genom programmet och SASI sniffade upp sarkasmerna. Och när resultatet jämfördes med vad tre levande personer reagerade på i samma material stämde det till 80 procent.


Tanka med svamp

Alla vet att etanol inte är något idealiskt alternativ till bensin eftersom det produceras av majs och potatis som folk annars skulle kunna äta.

Men nu skymtar ett ljus i mörkret. Amir Sharnon vid universitetet i Tel Aviv har hittat en svamp som kan bryta ner de oätliga delarna av grödorna. Svampen tål också hetta och det är viktigt när man gör etanol. Amirs svamp kan ge större volym etanol till lägre kostnad utan att använda matgrödor.

Universitetet har börjat förhandla med flera företag som är intresserade av Amir Sharons svampetanolmetod. Inget hindrar förstås att var och en provar att göra sin egen hembrända etanol med Karl Johan eller i värsta fall flugsvamp.


Herodes fribiljetter

Det är klart att kung Herodes hade en egen kunglig loge i sin egen kungliga teater. Sådant förstår var och en. Var skulle han annars sitta på premiärerna? Det enda nya med Herodes teaterloge är att professor Ehud Netzer vid Hebrew University i Jerusalem precis har hittat den. Så nu vet även han att den finns.

Själva teatern upptäcktes 2008 halvvägs upp mot Herodes mausoleum i nationalparken Herodium. Det är en rätt liten teater. Men den är ymnigt pyntad och byggdes förmodligen några år före Jesu födelse så att den stod färdig när den romerske kejsaren Augustus högra hand Marcus Agrippa kom och hälsade på Herodes.

Den kungliga logen är 56 kvadratmeter stor och mäter sex meter till taket. Alla kunde se vilka Herodes hade bjudit in till premiären och många var förstås avundsjuka för att de inte fick sitta i logen. Men sådan var politiken redan då.


Rullar i datorn?

Fem militära rabbiner turnerar bland baser och fartyg i krigszoner ute i världen där det finns amerikanska soldater. Men de har inga Tora-rullar med sig i packningen. Det beror delvis på att nästan alla de 40 rullar som försvaret äger för bön i fält, är för skrymmande att ta med sig.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!