Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Läser för livet eller…

Den nya folkräkningen i Israel visar att en femtedel av alla israeler har mer än 16 års formell utbildning. Folkräkningen visar också att ordets folk inte har några svårigheter att hålla två samtal igång samtidigt. Genomsnittsisraelen har nämligen drygt två mobiltelefoner.

Karlarna är i snitt 25 år när de gifter sig, deras brudar är 22. Ändå har var tredje familj bara ett barn. Var femte familj har tre barn och var sjätte har fyra eller fler.
Ställer man alla israeler i en lång rad så blir de 7 409 000 stycken.


I midjans land

Tänk er att ni är lite fetare än ni borde vara. Tänk er nu att ni är hemma på middag hos er dotter eller son som försynt brukar påminna er om midjemåttet. Men inte i kväll. Ni sätter er till bords.

In kommer maten. Några små, små bollar stora som ärter. Plus lite sallad för att sätta färg på anrättningen.

Ni vill ju värna om den trivsamma stämning som ni alltid upplever när ni kommer hit och tar därför varsin ärta. Ett halvt salladsblad. Och nästa ärta.

Efter en stund med ärtorna i magen känner ni er obegripligt nog mätt och belåten. Det beror på att ni i själva verket har svalt Mendy Exlerads magiska slankpiller. När de kommer ner i magen börjar de svälla och blir till en slags gelé som suger upp vätska i magen. De fyller helt enkelt magen och ni vill inte ha mer att äta.

Några timmar senare smälter ärtorna bort. Mendys ärtor är nämligen gjorda av naturmedel som kroppen gillar. Risken att ni ska bli hungrig igen är inte stor. För vid det här laget är ni redan hemma och har gått och lagt er.


Muddy Waters

Jordens Vänner slår larm: Jordanfloden håller på att torka igen. Igen. Israel, Syrien och Jordanien tappar nämligen alldeles för mycket vatten ur floden. Det vatten som fortfarande rör sig på flodbotten är mest avloppssörja, förefaller det. Experter har lagt fram en lista över åtgärder för att hejda det utspridda slöseriet med vatten. Högst på listan står förslaget att laga vattenledningarna så de inte läcker hur som helst. Det är förstås just sådana förslag man behöver experter för att komma på.


Ordagrant

Lexikon är bra. Men ibland vill man veta vad ett ord heter på ett annat språk när ni är ute på stan. Råkar ni ha en iPhone eller en annan högbegåvad mobiltelefon med er så kan ni prova att knappa in den israeliska sajten www.babylon.com som blixtsnabbt översätter från engelska till tio andra språk.


Snälla domarn, ta en macka

I Jerusalem fick en domstol lov att ställa in en planerad rättegång mot två medlemmar av en kriminell liga. Banditerna som är bröder nekade nämligen att inställa sig i rätten därför att de inte skulle få ta med sig kaffe, mackor, småkakor och varsin servett.

Enligt en israelisk förordning har personer som misstänks för brott rätt att förutom dokument också ta med mat och dryck i domstolen.


Titta det blåser

Företaget Eilat-Ashkelon Pipeline tänker anlägga en jättelik vindfarm på 50 megawatt i Eilat. Israels största projekt i sitt slag, säger bolaget. Som vanligt när det gäller stora, dyra och helst unika projekt påstår initiativtagarna förstås att de fokuserar på miljövänlig teknologi.


Eld upphör!

Ett lag med tonåringar från ett gymnasium i övre Galiléen har vunnit den 17:e internationella brandbilsrobot-tävlingen för andra året i rad. Trinity College i Hartford strax utanför New York stod värd för tävlingen. Laget bestod av fyra gymnasister.
De tävlade med 109 andra lag från 14 stater i USA och från sju andra länder. Galiléernas robot kunde ta sig fram genom en hinderbana, släcka en eld och återvända till startplattan.

Brandsoldaternas fackförbund ställer sig enligt uppgift avvaktande till konstruktionen.


Dagny! Fem droppar till!

Hur märkligt det än låter påstås det att folk i Israel dricker mer kaffe än folk i både England och Japan. Strauss-företagen i Petach Tikva är en storspelare i den internationella kaffehandeln. Särskilt sedan Strauss gick ihop med Brasiliens näst största kaffetillverkare. Organiskt odlat kaffe som sägs ha växt i skuggan har förstås ett extra snobbvärde med åtföljande häftig försäljning i Israel. Israeliska Aroma-kedjan har förresten öppnat sitt första kafé i Miami. Ytterligare fem är på gång.


Vov-vov!

Många hundvänner har länge trott att deras jyckar härstammar från någon sorts vargar i bortre Asien. Nya forskningsrön visar emellertid att det förmodligen är fel. Den moderna hunden, alltifrån tax till schäfer, kommer istället med rätt stor sannolikhet från urvargar i Mellanöstern.

Våra tiders hundar har fler gener gemensamma med Mellanösterns grå vargar än med några andra djur, säger professor Robert Wayne vid University of California i Los Angeles. Han säger också att de första hundarna kan spåras i Mellanösterns arkeologi 13 000 år tillbaka.

Rekordet för gammal hund har emellertid en jycke från Belgien. Hon levde redan för 31 000 år sedan.


Inte en kotte får förloras

Ett gott skäl för UNESCO att kulturmärka Carmelbergen i Israel är att det växer Aleppotallar här. Tallarna har sitt namn från Aleppo i Syrien och hade det inte varit för Aleppotallen så hade grekernas berömda Retsina-vin aldrig blivit av.

Det började för 2 700 år sedan. Det färskpressade vinet slogs på amforor som täpptes till med kåda från Aleppotallens kottar för att bevara fräschören. Kådan både konserverade vinet och gav det den speciella smak av kåda som lever än i dag i detta grekiska vin.


Samla gamla grejer

Det börjar bli knepigt att få tag i saker man samlar på. Särskilt saker som många andra också samlar på. Som gamla nummerskyltar till cyklar och tågbiljetter från linjer som inte längre finns.

Amir Wald och hans israeliska websida "Colnect" http://colnect.com/en är rena skattkammarön för samlare. Den når hundratusentals samlare i 116 länder och finns översatt till 48 språk. Här går det bra att skicka in sina favoriter till påseende. Samtidigt kan man titta på vad andra har i sina samlingar. Det kostar inget att skylta sina saker eller att titta på andras.


Tänk om de lyckas

Kanske, kanske, kanske är ett gäng forskare i Sverige, Israel, Frankrike, Tyskland, Norge och Schweiz på väg att knäcka Alzheimer-koden. Kanske lyckas de lista ut varför folk får Alzheimer och hur sjukdomen kan hejdas innan det är för sent. De samarbetar nu i ett nytt forskningsprojekt. Israel har konstruerat en speciell kamera som tar bilder av proteinstrukturer i hjärnan och sammanlagt satsas 50 miljoner kronor i projektet. 12 miljoner går till Linköpings universitet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!