Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Det verkliga Israel

Har ni hört talas om ICC, Israel on Campus Coalition? En organisation som hjälper till att göra israelisk utbildning och akademiskt liv kända bland studenter vid universitet i andra länder.

Studenterna går en sju veckors grundkurs om Israel och får komma till Israel som final. Träffa universitetsfolk, knyta kontakter med högteknologiska företag och lära sig hur samhället fungerar. Politik och försvar och kultur. De får lära sig hebreiska också. När de kommer hem har de kunskaper och kontakter med sig som de har nytta av i all framtid.

26 studenter från University of Indiana har gått kursen och tillbringade två veckor i Israel. Spjutspetsföretag som elbilpionjärerna Better Place och Teva tog emot dem. Armén visade en avancerad förvarsanläggning. Något för svenska studenter också?


Camera Obscura på tåget

Ibland har man tråkigt när man åker buss eller sitter på tåget. Då kan ni göra som en pendlare i Tel Aviv brukar göra. Ta upp en sedel. Vik den strax under ögonen på den som är avbildad på sedeln. Håll sedeln framför den ena efter den andra av passagerarna tills ett ansikte dyker upp som passar in. Ta fram kameran med andra handen och ta en bild. Precis som den ni ser här.


”Därför föreslår vi att staten under en begränsad tidsperiod engagerar sig i en ny typ av fonder som framgångsrikt införts i andra länder, till exempel Israel. Dessa fonder bygger på ett samarbete mellan å ena sidan ett nationellt och internationellt institutionellt kapital som söker god avkastning i svenskbaserade fonder och å andra sidan staten som vill bidra till tillväxten av innovativa tillväxtföretag med stor förmåga att skapa nya jobb.”

DN Debatt 4 april 2006, undertecknat av bland andra Marcus Wallenberg


In på bara skinnet

Ni har väl inte tänkt ta med er pälsjackan nästa gång ni åker till Israel?

Det ska ni akta er för. Pälsen kan fastna i tullen och ni också. Nästan 90 % av alla israeler tycker så synd om djur som blir pälsar att nya lagar är på gång som förbjuder import och handel med päls i Israel. Utom förstås pälsbräm till ultraortodoxa hattar för gifta karlar.

Etti Altman är dotter till en pälshandlare i New York och har förstås växt upp med pälsar. Nu leder hon den israeliska grenen av pälsdjursrättsföreningen ”Let the Animals Live”. Hon vill göra Israel till världens första pälsfria land.


Det var som sjutton

Jerusalem har arbetat sig upp i rankinglistan över världens bästa städer för turister. Israels huvudstad ligger nu på plats nr 17. Bättre placering än turistmagneterna London, Los Angeles och Paris. Jerusalems nye borgmästare Nir Barkat hoppar förstås jämfota av upphetsning över framgången. Hans stad brukar dra omkring två miljoner turister om året. Nu vill han storsatsa på turisterna så att strömmen ökar till tio miljoner besökare 2020.


Bara snälla ord

I den allomfattande globalisering som nu råder gäller det i än högre grad att hålla elände ifrån sig. Två internetbolag i Israel, Cellcom och Internet-Rimon, gör en efterlängtad insats i den riktningen. Bolagen har hittat på ett dataprogram som suddar bort otrevliga meddelanden så att man slipper få in dem i mobilen och se sitt liv förstört. Endast sunda koshersäkra meddelanden släpps fram.


Sop-opera

Kan ni tänka er en soptipp som tar emot 270 000 kilo hushållssopor varje dag? Och ser till att skräpet görs om till metangas som man kan köra bilar på. Och skakar fram järn och glas och plast som kan användas igen. Ingen rök och det hela doftar mest som ett milt vårregn.

En sådan anläggning har redan kommit på plats i en förort till Sydney i Australien. Den bygger på en uppfinning av ett gäng israeliska ingenjörer. Den tar hand om 7 000 kilo sopor per dygn och har funkat så bra att den ska byggas ut till det dubbla. Själva den gamla soptippen håller på att bli en luktfri nationalpark istället.

Los Angeles har beställt en provanläggning för att testa israelernas metod. Går den bra kan man föreställa sig en årlig ”Garbage Gala” med filmstjärnor som donerar sina sopor till välgörande ändamål.


Levande historiskt fynd

Arkeologerna hos Guinness Rekordbok har hittat världens äldste man i Israel. De bedömer hans ålder till 115 år och själv säger han inte emot. David Pur föddes tydligen 1895 i Persien, nuvarande Iran, och blev rådgivare till shahen som påstås ha beundrat hans kunskaper i hebreiska, arameiska och franska. Han blev också rätt bra på tagalog som filipinerna talar.

David och hans familj kom till Israel 1948. Numera har han 18 barnbarn, varav ett är general. Han har 56 barnbarnsbarn. David slutade röka efter 110 års ålder och dricker i stället ett glas konjak till frukost. Med några nötter till…


Världens bästa snutar

Israels polis är känd för att vara bäst i världen på sprängämnen. Varje år kommer 250 delegationer av poliser från andra länder till Israel för att lära sig stoppa terrorister och internationella gangsterligor. Och förra året bad utländska polisorganisationer 187 israeliska polisexpertgrupper komma och lära ut en del av sina metoder och erfarenheter. Och dra igång polissamarbete över gränserna. Både FBI och New Yorks poliskår har dessutom fasta kontor i Israel.

Man kunde kanske tro att nätverket av internationellt polissamarbete leddes från Israel av en ärrad hårding med mörka glasögon och underbett. I stället heter hon Diane Eidad-Sheetrit och ler som fotomodellen i en annons för israelisk hudkräm.


Och glöm inte Lots hustru…

Har ni provat att andas in salt för att kunna andas bättre, hålla astman ifrån er eller få slut på öroninflammationer? Grekerna körde med saltterapi i saltgrottor redan på Medeltiden. Saltbehandling är också mycket omtyckt i Ryssland och i Östeuropa. Jonathan Kestenbaum i Jerusalem bygger nu den ena saltkliniken efter den andra i Israel. Det började med att hans son led av besvärliga öroninflammationer. Nu har hans far fixat en slags saltlampa i grabbens sovrum som består av salt plus en värmare som sprutar små korn av saltet ut i luften. Man behöver inte andas salt jämt för att bli friskare. Det räcker med en timme då och då. Man andas in ungefär fem milligram åt gången. Det motsvarar en ordinär portion potatischips, som är mycket svårare att andas in.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!