Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Rösta rätt!

Om ni vill få Döda Havet rankat bland Naturens Sju Nya Underverk så är det bäst att ni raskar på att rösta i den internationella tävlingen så länge det finns något vatten kvar i sjön. Som ni vet blir den en meter grundare varje år och har så blivit de senaste 30 åren.

Döda havet har kämpat sig fram till finalen tillsammans med tungviktare som Amazonfloden, Grand Canyon i USA och Maldiverna. Tävlingen pågår fram till år 2011.

Rösta genom att gå in på www.new7wonders.com.


Vart tog farmor vägen?

Tyvärr får många uppleva att deras kära gamla anförvanter blir dementa fastän de är fysiskt friska. De får oftast röra sig fritt inom vårdhemmet och dess område men risken finns alltid att de vandrar iväg och inte vet vart.
Nu finns det en möjlighet att med hjälp av en sändare i form av ett större armbandsur hålla reda på farmor. Det blir då larm hos sköterskan om farmor skulle lämna hemmets område. Systemet heter HomeFree och har utvecklats av det israeliska Dmatek Ltd i Tel Aviv. Snart kommer det till även en GPS-sändare som visar var patienten befinner sig även utanför området. Ett systerföretag till HomeFree, Elmo-tech Ltd, har ett liknade system som används i fångvården.


Staden sov inte då heller

Tel Aviv är ju känt som Israels ”Swinging City”. Ingenting hindrar oss från att gissa att det var likadant för 8000 år sedan. För första gången har arkeologerna nämligen hittat delar av ett 8000 år gammalt hus i Tel Aviv.

Vid den tiden rådde den yngre stenåldern. Ingen Facebook. Knappast någon Google heller. Folk hade fullt upp med att lugna ner sig från livet som nomader och bygga fasta bostäder i stället.

Fyndplatsen ligger där floderna Yarkon och Ayalon flyter samman. Arkeologerna gissar att bördigt slam från floderna lockade folk att slå sig ner just här.


Renlevnad på Golanhöjderna

Bilden föreställer Israels bidrag 2010 till det globala klimatspektaklet.

Den sägs ha tagits på samernas nationaldag 6 februari.


Håll i pengarna

Risken med att gömma pengar så att ingen kommer åt dem är förstås att man själv antingen inte kommer ihåg var man lagt slantarna eller att man helt enkelt inte får chansen att komma dit igen. Å andra sidan kan mynten glädja forskare från Hebreiska universitetet ett par tusen år senare. Så har också just skett. Forskarna kröp in genom ett smalt hål till en grotta. Där fann de en djup underjordisk kammare som i sin tur ledde till en större sal.

I salen gömde sig en gång judiska rebeller som hade rest sig mot romarna i tredje judiska kriget på 100-talet. Och här låg nu 120 mynt av guld, silver och brons. Romerska mynt stämplade som rebellmynt. Med texten ”För Jerusalems frihet”.


Med en mastig maträtt baserad på 200 kilo kyckling ämnar ett antal israeliska kockar snarare slå sig in i en känd rekordbok än att locka finsmakare till bordet.


Ett högre väsen

Eftersom det inte finns några domkyrkotorn i Israel är det ont om kajor i landet. Men även en synagoga kan vilja upplåta plats för fåglar som vill att deras ungar ska växa upp i en starkt troende omgivning. Det lilla risknippe som vid första anblicken kan förefalla vara rester från en höststorm är i själva verket ett nyinflyttat fågelbo i synagogan i ungdomsbyn Kiriyat Yearim där Förenade Israelinsamlingen invigde ett studiecenter för högriskbarn i oktober.


Formidabile

Fråga Hur många judar finns det i Italien?
Svar 30 000 av sammanlagt 60 miljoner italienare, dvs en halv tusendel av befolkningen.

Trots det ringa antalet har en ny italiensk-judisk månadstidning sett dagens ljus, ”Pagine Ebraiche” (Judiska Blad) som börjat tryckas i 30 000 ex. Inte för att varje jude ska få sitt eget exemplar, utan för att italienare, som inte är judar, ska få lära sig ett och annat om judiskt liv. Det har bott judar i Rom sedan romartiden, så det finns en del att berätta.


Äntligen har Israel fått sin första GAP-butik med mezuzah* och allt! Den ligger i Mamilla i Jerusalem. Den legendariske Donald G Fisher och hans hustru Doris öppnade den första GAP-butiken i San Francisco 1969 därför att de inte tyckte att de kunde hitta tillräckligt snygga jeans ens i Levi´s hemstad. Namnet GAP knyter an till det dramatiska generationsgapet som öppnade sig vid slutet av 1960-talet just i San Francisco. GAP har sedan dess behållit sin stil med snyggt skurna jeans till måttliga priser och andra avspända plagg i pålitliga college-modeller.

Donald och Doris skänkte i höstas sin omfattande konstsamling till San Franciscos Museum of Modern Art som därmed kunde ta steget upp till den högsta eliten bland USA:s museer. Någon dag senare dog Donald.

* I kapseln finns den judiska trosbekännelsen.
Foto David Metzler


Israel visar som vanligt världens idrottsfolk en öppen famn. Nu kan ni som inte kvalade till allsvenskan eller ens till superettan få en ny chans i Jerusalems division I. Ring och anmäl er. Bollar finns i landet.


Shalom Rangoon

Man kan säga att judar har fortsatt att vara nomader i världen. Jerusalem Post berättar om den judiska familjen Samuels som lämnade Bagdad omkring 1890 och slog sig ner i Rangoon i Burma. Vid den tiden bodde ett par tusen judar i Rangoon. En satt i kommunfullmäktige och en en annan var borgmästare. Familjen Sofaer donerade järngrindarna till Rangoons Zoo. Och promenadstråket Judah Ezekiel Street var förstås uppkallat efter en jude.

Nu sköter ättlingar till familjen den ståtliga synagogan, den judiska begravningsplatsen och vad som i övrigt finns kvar av den judiska församlingen i Rangoon (numera Yangon) i Burma (numera Myanmar). Resebyrån ”Myanmar Shalom” hjälper judar att leva sig in i det judiska arvet där. De erbjuder även resor på temat ”Southeast Asia through Jewish Eyes”.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!