Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Grattis!

Menorah framför ett grattis till Anders H Pers, Israelianas redaktör som fyllde ojämnt i novembermånad, dvs. en siffra ej jämnt delbart med två.


Konsten att hitta rätt rätt

Att skriva lovord om majestätiska matsedlar, charmiga kockar och kultiverade gäster på krogar som The Olive & Fish i Jerusalem eller The Decks strax intill eleganta Scots Hotel i Tiberias är ingen konst.

Utmaningen ligger i att hitta ställen som Dr. Shakshuka i Jaffa. Ett lagom bullrigt orientaliskt ställe vid Beit Eshel Street där ni kan välja mellan ett halvdussin rätter, luta er tillbaka och om några minuter väckas till liv igen av en tallrik fylld med Shakshuka. Varvid ert intresse för livet i övrigt upphör. Livet består nu och en stund framöver uteslutande av Shakshuka.

Så vad är då Shakshuka? Ord kan aldrig beskriva hur något smakar. Särskilt inte detta. Vi nöjer oss därför med en bild av denna anspråkslösa, undergörande rätt och ger er telefonnumret till krogen. 03-518 6560.


Livet efter Madonna

Israel blir sig aldrig likt efter Madonna. Hon har lärt folk i Tel Aviv att betala 3 000 kronor för en konsertbiljett som deras föräldrar skulle ha använt till ett kylskåp och en TV. Hon gav två konserter. 100 000 entusiaster kom.

Inte nog med det. Madonna kramade om premiärminister Benjamin Netanyahu och åt middag med utrikesminister Tzipi Livni.

Israels UD hoppas att Madonnas turné i Israel har visat världen att Israel är ett ganska normalt land.


Shoppa och be

Stormarknadskedjan Big-Zol i norra Israel har fem butiker. Vad som skiljer Big-Zol från andra handlare är att de har börjat inreda synagogor i butikerna så att folk ska hålla tron vid liv och handla mera koshermat. Synagogorna håller öppet för bön både eftermiddag och kväll. Om det hela slår väl ut kan Big-Zol tänka sig att bygga ytterligare två butiker med samma service.


Turistguide på nätet

Elisa Moed kom till Israel från bilmetropolen Detroit i USA för fyra år sedan. Nu har hon hittat på en websajt för kristna som vill resa omkring i Israel med eller utan Bibeln i handen, lära sig hitta i Israels historia, begripa sig på arkeologi, upptäcka bra viner, hitta kristna härbärgen och bekanta sig med folk.

Sajten heter www.travelujah.com. Pärlan i Elisa Moeds sajt heter ”Search the Bible”. Här kopplas avsnitt ur Bibeln direkt till platser som man lätt kan besöka idag.


De israeliska mästerskapstävlingarna i fribrottning för personbilar hölls i höst traditionsenligt i Shoham. Finalen ägde som vanligt rum på en av Shohams populära parkeringsplatser där publiken av säkerhetsskäl höll sig på behörigt avstånd. Menorahs utsända Madeleine Byk störtade fram och tog bilden just när gonggongen ljöd.


Det våras för sheriffen?

Det finns en liten stad i nordvästra USA som heter Deadwood. Deadwood var en gruvstad som grundades 1876 när guldruschen drog fram. Vid den här tiden kom också ganska många judar till Deadwood. Satte upp butiker, byggde fastigheter och öppnade krogar. Lades så småningom sida vid sida i gravarna på Hebrew Hill som judiska begravningsföreningen i Deadwod köpte för 200 dollar.

Den största gravstenen är rest över Harrris Franklin, född Finkelstein. Han ansågs vara Deadwoods rikaste karl. Grundade The Franklin Hotel och tjänade en stor del av sina pengar på att sälja sprit. Sonen Jonathan blev 1914 Deadwoods andre judiske borgmästare. Han vann inte oväntat borgmästarvalet på att bekämpa det nationella spritförbudet.


Inte bara Harry

President Harry Truman får ofta äran av att ha gjort det möjligt för Israel att bli till. Förmodligen med all rätt. Men i en ny bok tecknas nu bilden av en annan man som gjorde avgörande insatser för saken. Stjärnadvokaten och domaren i amerikanska högsta domstolen Louis Brandeis var son till en tjeckisk-judisk invandrarfamilj som gick från att ha varit en sekulär jude som firade jul, till att bli en ivrig och övertygad sionist med stark tilltro till idén om ett judiskt hemland i Israel. Han talade och skrev för sin sak i en tid då många amerikanska judar ställde sig kallsinniga till sionismen från Europa. Utan hans engagemang anser många att USA aldrig skulle ha stött förverkligandet av Israel, skriver New York Times.


Sannolikt

Marc Chagall har förstås vetat det hela tiden. Men nu säger Monica Hugget i New York att det faktiskt inte verkar som om fiolen ursprungligen är en italiensk uppfinning. Utan en judisk.

Monica är violinist och konstnärlig rådgivare vid den berömda Juilliard School of Music. Där har hon fört fram sina tankar om fiolens judiska ursprung för hundra av världens främsta fiolspelare. Den förste som lanserade teorin var Roger Prior, en lärare vid universitetet i Belfast på Irland.

Man hör Spelman På Taket-legenden Zero Mostel klappa händerna i sin himmel. Och kanske knäppa några ackord på sin Jew´s harp. Dvs mungiga.


Trodde väl det

100-meterslöparen Carl Lewis från Alabama i amerikanska södern med nio olympiska guld och åtta VM-titlar besökte under hösten Israel för att lära folk hur man bär sig åt för att alltid göra sitt allra bästa. I allting.

En åhörare frågade hur det känns att springa fortare än någon annan någonsin har gjort.

– Tja, faktum är att ju snabbare man springer desto lättare känns det. Fast det är klart att man måste vara explosiv och kraftfull och stark. Och samtidigt avspänd och smidig.
Med andra ord – vara som vanligt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!