Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Nya luftaffärer

Alla vet att det blåser mer uppe på taken av höga hus i stora städer än nere i gränderna. Därför är det inte så konstigt att ett israeliskt företag har kommit på idén att sätta upp vindturbiner högst upp på skyskrapor både i Israel och i Nordamerika, där det dels blåser hårt på många håll, dels finns gott om skrapor. Företagets grundare har redan satt upp en vindturbin på ett höghus i Tel Aviv och hoppas förstås på orkan.


Vem lurar vem?

Ett gäng pigga ungdomar i Israel har hittat på ett dataprogram som de påstår kan avslöja bluff i poker på nätet. Programmet heter PitBoss och sägs till exempel upptäcka om två spelare skvallrar för varandra vilka kort de har. Inte nog med det. PitBoss dyker också ner på datorstyrda kortoxar som kan spela automatiskt och på en del annat fusk.

Nu kommer den andra sidan av myntet: PitBoss kan lätt samla information om nätspelare. Kartlägga hur skickliga de är, vilka spelmönster och vilken taktik de använder. Den informationen säljer de till spelföretagen. Resten kan ni tänka ut själva.


Bibel med ett leende

I Sverige finns det en barnbok som heter "Gud och jag tar nya tag". Nu lanserar Israels utbildningsdepartement barnböcker om Gud och Bibeln. Meningen är att de nya serieböckerna ska användas i skolorna för att få de riktigt unga att börja läsa Bibeln.

Den första serieboken innehåller bildberättelser ur Domarboken och Samuels böcker. Skaparna säger att de vill hjälpa lärarna att ge eleverna en humoristisk upplevelse av Bibeln.

Det kanske även vuxna skulle må bra av.


Tror ni på Dr Ater?

Vågar man lita på ekonomer dessa dagar? En ekonom vid Tel Aviv University, Itai Ater, föreslår att stora internationella flygplatser, där det ofta är stora förseningar, ska kräva flygbolagen på högre landningsavgift när deras plan landar under rusningstid. Det skulle skrämma bolagen att lägga om sina tidtabeller, landa på andra tider och på så sätt minska trängseln och förseningarna.

Det bästa med alltihop vore nog om passagerarna fick vara med och dela på pengarna som flygbolagen kunde spara när planen kommer fram mitt i natten. Men det tycks inte ingå i Dr Aters plan. Ännu.


Rena drömmen

Om ni är 55 år eller mer kommer ni att bli särskilt glada av följande:

Ni kanske redan vet att melatonin är ett naturligt hormon som hjälper oss att styra dygnen. Så att natt blir natt och dag blir dag. Melatoninen droppar hela natten som en signal att nu är det mörkt. Men kroppen levererar mindre melatonin åt den som är 55 eller äldre. Man sover inte lika bra som förr.

En del vanliga sömntabletter kan hjälpa en somna men också göra en simmig i skallen nästa dag. Inte bra. Nu har profesor Nava Zisapel vid Tel Aviv University hittat på ett sömnmedel som gör det kroppen tidigare gjorde själv: droppar melatonin hela natten så att kroppen kommer i takt med klockan.

Circadin är namnet och EU har godkänt underverket.


TV-succén går vidare

Ni kanske har sett den israeliska succén "Hos Terapeuten" på Axess TV i Sverige. Serien fortsätter i höst med nya avsnitt. .

Hagai Levi heter psykologistudenten som blev regissör och har skapat TV-serien. Den har väckt stor och berömmande uppmärksamhet för att den går på djupet in i det mänskliga psyket. Både de mångas psyke och det särskilt israeliska psyket.


Det bästa hos människan…

Man blir glad när myndigheterna satsar tid och skattepengar på undersökningar som alla verkligen har nytta av. Som den nya hundrapporten från israeliska jordbruksdepartementets veterinäravdelning. Veterinärerna har kartlagt Israels hundpopulation.

Labradoren toppar 2008 års lista över Israels mest älskade hundraser med mer än 18 000 exemplar. Tvåa kommer pinscher, schäfern kom trea och på fjärde plats kom Golden retriever. .


Med svett och vilja

Om ni till exempel reser till Amerika märker ni hur knepigt det har blivit med fingeravtrycken i passkontrollen. Man trycker en gång på brickan och det blir inte bra. Man får trycka igen och det blir inte bra nu heller. Tredje gången kanske man lyckas. Passpoliserna är tålmodiga men visst måste det fresta på.

Hur vore det att svettas en droppe istället? Kanske i rena nervositeten.

I Tel Aviv finns en svettforskare som heter Michael Gozin. Han säger att vårt vanliga svett innehåller en komplicerad blandning av små molekyler och större molekyler. Det kan hända att varje människa har sin alldeles egen svettmix av molekylerna. I så fall skulle det räcka med en aning svett för att identifiera en person och lägga honom i ett svettregister på data.

Det hela är inte klart än. Men Dr Gozin svettas vidare med sin forskning.


En riktig mjukis på gång

Äntligen är vi på väg att få se konstgjorda bläckfiskar kräla mjukt och naturtroget bland alla konstigheter som finns på havsbotten. Egentligen är de till för att mäta global uppvärmning under vattnet. Men blir de här bläckfisk-robotarna bra, kan små modeller kräla omkring i kroppen på folk och leta rätt på deras sjukdomar.

- Det är inte så lätt att bygga en mjuk robot som många tror, säger professor Binyamin Hochner i Jerusalem. Men när han och hans kolleger går i mål har de byggt en bläckfisk-robot med åtta armar som den kan böja 360 grader och göra smala så de kommer åt små saker i trånga hål.


Utblick från Tel Aviv

Zhyi Zhu är 25 år och kommer från Peking. Han kan engelska, arabiska och hebreiska. Lär sig persiska som talas i Iran och Afghanistan. Är snart klar med en master-examen i Mellanösterns historia vid Tel Aviv University. Han hoppas komma in vid kinesiska utrikesdepartementet i Peking så att han kan få vara med och forma Kinas Mellanösternpolitik.

Universitetets Mellanösternprogram för utländska studenter är tvåårigt och undervisningen sker på engelska. Alla pluggar hebreiska och arabiska, skriver en akademisk uppsats och går obligatoriska kurser i Mellanösterns moderna historia, Islams historia och det Ottomanska rikets historia. Alltsammans kunskaper som kan hjälpa till att skapa balans i synen på Mellanöstern.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!