Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Kosherost från Portugal

Sedan påven Sixtus IV 1478 gav klartecken till den spanska inkvisitionen mot judar i Spanien och andra länder, har inte en enda mjölkprodukt fått kosherlicens i Portugal. Inte förrän nu, dvs. En portugisisk ostmästare, Jose Braz, har fått OK av rabbinen Daniel Litwak i Porto, Portugals näst största stad. Jose anser att hans familj ingick i en judisk församling i Portugal redan på 1300-talet. Men för att klara sig undan inkvisitionsdomarna fick de lov att byta till kristendom. Nu vill Jose knyta an till sina judiska rötter.

Premiärosten är en hård getost som heter Serra da Estrela. Kanske lite portugisisk kosher olivolja höjer aromen. Osten serveras helst till portugisiskt koshervin.


Hurra Hula!

Miljoner utländska turister på väg till Sydafrika stannar varje år vid Hulasjön i Israel. De är tranor allesammans. Utom en del fotografer och fågelskådare.

BBC Wildlife Magazine rankar Hula Lake Park som nummer 20 bland världens bästa ställen att se och fotografera livet i naturen.


Mångsidig jiddisch

Tre miljoner sidor jiddisch kanske ni aldrig hinner läsa. Men det kan vara roligt att veta att de finns att hämta den dag ni vill börja. Steven Spielbergs digitala bibliotek har nämligen nu öppnat på nätet med mer än 10 000 moderna verk på jiddisch; romaner, berättelser, dikter, dramatik och faktaböcker från de senaste 150 åren.

Allt är gratis och här är adressen: www.archive.org/details/nationalyidddishbookcenter


Fotnot  När romarriket var som mäktigast levde härskarna på stor fot. Eller som en turist från Brooklyn utbrast vid åsynen av foten på bilden:

"Guess some of these Romans were really footloose".

Foten på bilden står i Caesarea. Den andra foten finns på en vit sockel i Rom.


Menorahman strikes again!

Nu har det släppts ytterligare ett album i serien "Jewish Hero Corp" där Menorahman är fiendernas motståndare nummer ett. Den här gången är temat "The Secret of the Solar Succah".


Europas påhittigaste

Tal Chalozin, 27 år, från Tel Aviv har vunnit tävlingen Bästa Unga Europeiska Entreprenör. Tal har hittat på ett finurligt sätt att stoppa in små reklambilder där de passar in i själva handlingen i videofilmer. Ni kan titta själva på www.innovid.com och se vad ni tycker.

Svenska Therese Albrechtson, 23 år, kom tvåa i tävlingen. Hon har startat tre företag hittills. Det senaste ett IT-företag.


Synagogan i Södern

Amerikas historia, inte minst sydstaternas, är också judisk historia.

Till Huntsville i norra Alabama kom de första judiska medborgarna på 1840-talet. Alltså långt innan slavstaten Alabama lämnade unionen 1861 och inbördeskriget började.

1876 grundade 32 familjer i Huntsville församlingen B´nei Shalom (Fredens söner) och året därpå anslöt den sig till USA:s judiska reformrörelse. 1898 började en synagoga byggas i den stil som här med ett språkligt dubbelgrepp kallas "Renaissance Revival".

Temple B´nei Shalom är i dag Alabamas äldsta aktiva synagoga. En välhållen byggnad i den stad där Werner von Braun från Hitlers Tyskland efter kriget drog igång det amerikanska rymdprogram som än i dag är Huntsvilles ekonomiska motor.


Gasen i botten

Under botten i Medelhavet en bit utanför Haifa har Isramco, ett israeliskt oljeföretag, hittat sådär 100 miljoner kubikmeter naturgas av god kvalitet. Värdet av gasen uppskattas till 15 miljarder dollar.

Tidigare infrastrukturminister Binyamin Ben-Elizer är naturligtvis i gasen och säger att fyndet har historiska proportioner och kan förändra hela Israels ekonomi.


Nålsögat heter Subaru

Hur många levande kameler får man in i en bil? Två. En beduin i Negev-öknen har lyckats. Han vek ihop två kameler och stoppade båda i en Subaru.

Det är förstås möjligt att han ville vinna ett vad. Själv säger han att han lastade kamelerna i bilen för att kunna köra krakarna till slakten på Västbanken. Gränsvakterna vid Västbanken säger att de visserligen inte har stött på någon som har försökt smuggla in kameler över gränsen. Men de har å andra sidan lagt märke till att folk äter rätt mycket kamelkött på Västbanken. Kamelkött är mycket billigare än fårkött, förklarar beduinen.


Hockey på torsdag

Israels nordligaste stad heter Metula invid gränsen till Libanon. I Metula finns en jättelik sport- och kulturanläggning vid namn Beit Canada. Där finns Israels enda hockeyrink. Två torsdagar i månaden åker 300 troende och ortodoxa entusiaster från hela Israel dit och spelar ishockey. Men varför just på torsdagar?

Den vanliga hockeyseriens matcher går på fredagar vilket inkräktar på sabbaten. Därför har de här religiöst disciplinerade hockeyamatörerna startat en egen hockeyserie. I början kom inte så många. Men nu är det full fart.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!