Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Levande lärare

Riktiga lärare brukar säga att det inte räcker med datorer och nätsajter om man vill lära sig något ordentligt. De brukar ha rätt. Det behövs levande lärare och läroböcker och hemläxor också.

Därför undervisar israeliska utbildningsföretaget eTeacher elever runtom i världen med riktiga lärare och små klasser som träffas på nätet en gång i veckan under nio månader. Man kan fråga sin lärare och få svar direkt. eTeachers 300 lärare finns i alla möjliga tidszoner så man kan lägga sina lektioner på tider som passar en. Biblisk hebreiska och kinesiska är stora succéer. Kurskostnad omkring 50 000 kronor. Men då ingår kurslitteratur.


Var är nästa Elvis?

Hade Lill-Babs någonsin kommit nånstans utan Simon Brehm? Och vem hade hört talas om Beatles om inte Brian Epstein upptäckt dem i Liverpool?

Utan talangscouter inga stjärnor. Eller?

Simon och Brian hade en sak gemensam: Näsa för vad som skulle slå. Nu har en teknikprofessor vid Tel Aviv-universitetet och ett par av hans studenter konstruerat ett dataprogram som hittar blivande stjärnartister flera månader innan de slår igenom. De spårar lokala förmågor och intresset kan börja i en stadsdel och snabbt sprida sig utan att folk i allmänhet märker det. Men professorn märker det. Och i uppemot vartannat fall slår hans slagruta in, intygar han. Studenterna nickar.


Det kan vara sant

Vad kostar sju miljoner shekel, är 11 meter hög, väger 30 ton och kommer från Israel?

En snökanon förstås. Som sägs kunna tillverka snö vid alla tänkbara och otänkbara temperaturer och klimat. Två av de nyuppfunna israeliska evighetsmaskinerna har redan sålts till skidparadis i Schweiz och Österrike.

En del professionella skidåkare rynkar förstås på näsan åt vidundren. Men säsongen är inte slut än.

började i Västerås när Erling Persson öppnade sin butik "Hennes" där 1947. Nu har H&M utsetts till Europas starkaste varumärke av Financial Times och är på väg till Israel.

Företaget har bett Match Retail i Israel att hitta bra butikslägen i Tel Aviv. Meningen är att öppna första butiken nästa år.I slutet av december hölls en tävling i undervattensfotografering. Israelen Noam Kortler vann med denna bild.


Herodes grav, bergis

När makkabéerna lade under sig Edom, söder om Döda Havet, gjorde de en förnäm edomit till ståthållare. Hans sonson Herodes blev med romarnas hjälp kung över Israel, lät uppföra storslagna byggnader och avrättade sin favorithustru plus tre söner. Enligt Matteus beordrade han också massmord på nyfödda pojkar i Betlehem för att Jesusbarnet, som han var rädd för, inte skulle komma undan.

Nu verkar forskare från Hebreiska Universitetet i Jerusalem ha funnit både Herodes sarkofag och ett par andra sarkofager som hörde till familjen. Mausoleet hade två våningar och var 25 meter högt med fin utsikt över stan nära till en samtida country club med swimmingpool och allt.


Tänk vad nagellack kan göra

1932 började Charles Revson från Montreal blanda till nagellack en skrubb i ett hus nära Broadway i New York. Han ökade på med läppstift och kosmetikmärket Revlon blev snart en stor succé. En del av sina slantar satte han i en stiftelse som heter Charles H. Revson Foundation. Nu ger stiftelsen San Franciscos judiska filmfestival 100 000 dollar så att alla ska kunna se hundratals judiska filmer på nätet. Kolla www.sfjff.org. Premiären planeras till juni 2009.


Jazz me blues

Jazzfolk brukar planera sina resor i god tid. Därför är det dags att pricka in årets Red Sea Jazz Festival i Eilat redan nu. Den äger rum 27-30 augusti och i år hyllas John Coltrane med speciella programinslag där hans spelande son Ravi Coltrane medverkar.

Festivalen får som vanligt ett brett upplägg med traditionell jazz, gospel, latino, fusion. Plus jazz workshops i samarbete med Berklee College of Music i Boston.


Depeche Mode heter ett brittiskt band som spelar syntpop. Bandet kommer att inleda sin internationella turné i år med en konsert i Israel. Den 10 maj brakar deras "Tour of the Universe" loss i Tel Aviv och kuskar så vidare till 27 andra städer i 21 olika länder. Vill ni se och höra Depeche Mode i Sverige, åk till Arvikafestivalen den 3 juli.


Myntparkering
Nadine Ross från Birmingham i England kom till Jerusalem för att hjälpa till att leta fornminnen under en parkeringsplats alldeles utanför muren i gamla stan i Jerusalem. Nadine höll på vecka efter vecka och skulle precis åka hem när hon plötsligt fick se 264 glänsande guldmynt bland resterna av en byggnad från 600-talet. Den största samling guldmynt som någonsin har upptäckts i Jerusalem. Den bysantinske kejsaren Heraklius bild fanns på slantarna. De var inte det minsta slitna.


Avgasfri cykel

Arik Yehuda ville plugga vid Technion i Haifa. Men han kom inte in, så han for till USA och tog sin examen vid University of New Haven i Connecticut i stället. Där såg han scooters, små som motordrivna sparkcyklar. Han tyckte de var onödigt tillkrånglade i konstruktionen och började i tysthet konstruera en enklare modell.

Han började med en hybrid bensin + el. Nu tillverkar och säljer han rena batteridrivna elscooters i två modeller; en med och en utan sadel. De väger 30 kilo och kan gå 30 km i timmen. Fast i Israel får man inte köra dem över 12 km/tim.

När får vi se dem i Sverige, tro?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!