Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Israeliana



Israeliana
anders h pers

Home alone i verkligheten

Familjen kommer sent till Ben Gurion-flygplatsen. 18 resväskor och fem ungar. Alltsammans är en enda röra. Men man lyckas stappla ombord just när planet ska gå till Paris. Det ska bli härligt. Maskinen är fullpackad. Halva familjen hittar stolar i mitten och de andra tränger sig ner längre bak. Modern har två av ungarna och tänker:
”Min duktiga man har väl de andra tre”. Han har också två och tänker:
”Hon har säkert de andra tre.”

Kabinpersonalen hittar bara fyra barn. Ojdå. Treåringen blev kvar på Ben Gurion.

Flygbolaget skickar henne med nästa plan. För säkerhets skull åker en extra flygvärdinna med henne. Ifall föräldrarna skulle glömma hämta henne på Charles de Gaulle.


Äntligen! Kosher-kilten är här!

Nu har judarna i Skottland fått ett eget tartanmönster, precis som Montgomery, MacPherson och alla de andra stolta klanerna. Det var tandläkaren Clive Schmulian som kom på idén och nu är den första MacJew-kilten klar.

Rabbinen Mendel Jacobs förklarar att de blå och vita färgerna representerar Skottlands och Israels flaggor. En guldrand symboliserar tabernaklet och det röda är sabbatsvinet. Det hör till historien att skottarna tog emot judar när engelsmännen och andra utvisade dem från sina länder på medeltiden.


Trångt i stan

Det tog tid men nu har politikerna i Knesset och byråkraterna i Tel Avivs stadshus och en rad ministerier lyckats komma överens om att införa trängselskatt i Tel Aviv. Nästa år får den som kör in i stan betala uppemot 100 kronor för en dag. För vanliga biltrafikanter beräknas skatten kosta mellan 1 000 och 2 000 kronor per månad.

Tanken är förstås att det ska bli så dyrt att åka in till stan så många låter bli. Det får man ju se. Nästa fråga är om skatten ska gälla även i kringstäder som Ramat Gan. Myndigheterna säger också att de tänker förbättra kollektivtrafiken. Tanken är god och kostar ju i sig ingenting.


      Kosher i all sin dar

Ronnie och Adi Tzim är två troende judiska bröder. De driver en butikskedja med koshermat i Israel. Butikerna heter Kimát Chinam. Allt i butikerna är strikt kosher enligt judisk lag.

Nu vill de göra rent hus med matfusk i Israel. Därför har de köpt tre kosherfria mataffärer som de håller på att göra om till   regelmässiga kosherbutiker. Det kräver sin man. All utrustning i     butikerna renas med blåslampa eller kokhett vatten.


Kärlek & sökmotorer

Dean kom från England och Amber kom från Montana i USA:s Vilda Västern. De träffade varandra på en israelisk sajt som heter Dating- 4Disabled. Dating för handikappade. Strax därpå reste de tusentals mil för att träffas i verkligheten också. Förlovning och bröllop.

8 600 handikappade från Sverige, Sydafrika, Canada, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina, Japan och många andra länder har fått kontakt med varandra tack vare D4D och umgås på nätet med bloggar, gruppsnack och SMS-dialoger. Många blir kompisar och alla vet att de har något gemensamt.

D4D startades för ett par år sedan av israelerna Yuval Katz och Daniel Brunicki.


Rabbin, brottare och optiker

Rabbinen Ralph Halperin började som elev hos den berömde rabbinen Karelitz i Bnei Brak öster om Tel Aviv. Den enda större stad i Israel där de flesta är ultraortodoxa.

Lika stark i kroppen som i själen blev han så småningom proffsbrottare i New York och vann 159 matcher på raken. Men Torah-studierna tog över igen och han skrev flera böcker om judisk visdom och studier genom historien. Sedan sadlade han om igen och öppnade 93 glasögonbutiker runtom i Israel. Optica Halperin-affärerna är kända för sina låga priser och snabba service. Nu öppnar han i USA: En butik i Los Angeles, en på Manhattan och en i Brooklyn.

Rabbinen rör sig raskt. Men så är han bara 84 år också.


Loj eller cool?

Många har undrat om Winston Churchill egentligen var någon riktig Israelentusiast. Och varför han inte gjorde mer för att rädda judarna undan Hitlers gaskamrar. Samtidigt tycker andra att han uträttade stordåd för Israel.

Engelsmannen Martin Gilbert hjälpte Churchills son Randolph att samla material till hans biografi över fadern. Nu har Gilbert skrivit ”Churchill and the Jews: A Lifelong Friendship”. Han skildrar den unge Winstons beundran för judisk kultur och tradition, hans vänskap med den store sionisten Chaim Weizmann som gjorde stora insatser för den brittiska rustningsindustrin, hur han på Albert Einsteins förslag ordnade så att judiska vetenskapsmän fick gästprofessurer vid brittiska universitet för att komma ut ur Hitler-Tyskland.


Världens första Halloween

Nu har arkeologerna varit framme igen. Ur en grop i Galiléen har de plockat upp tre stycken 9 000 år gamla dödskallar som föräldrarna på den tiden satte i rad på bänkar hemma. För att ungarna skulle se hur farfar såg ut och lära sig veta hut.

Det gick till så här: När farfar eller morfar dog så begravdes han i vanlig ordning. Efter en tid grävdes han upp igen. Far högg huvudet av honom och lade tillbaka resten i graven. Själva ansiktet var ju borta nu. Men det återskapades av skickliga händer med en särskild sorts murbruk. Simsalabim. Farfar/ morfar såg ut som han alltid hade gjort och huvudet ställdes där alla kunde se honom.

Sammanlagt har arkeologerna nu hittat 18 sådana här dödskallar från stenåldern.


Mycket på gång
4 april Stor galakonsert på Rabin Square i Tel Aviv för att fira stadens 100-årsjubileum.
Juni White Nights - alla museum i Tel Aviv håller öppet hela natten, inträdesfritt.
12-23 juli Maccabi Chai - den 18:e Makkabiaden, världens 7:e största idrottsevenemang.
16 juli La Scala från Milano framför operan Aida i Tel Aviv.
För mer tips: www.goisrael.com/other/events/eventseng.html
www.tlv100.co.il



Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet



© Citera oss gärna - men ange källan!