Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Risker & chanser

Idéer från Israel och pengar från Kalifornien. Låter som en perfekt mix eller?

Silicon Valley söder om San Francisco brukar kallas världens hetaste teknikcentrum. Inte undra på att det nu finns 40 000 israeler här, skriver San Jose Mercury News. Och inte konstigt att Silicon Valley Bank som driver filialer i London, Shanghai och Indien nu också har öppnat kontor i Israel. Flera riskkapitalbolag i Silicon Valley gör likadant. Jätten Cisco har för sin del redan köpt nio bolag i Israel.

Viljan att ta risker är ett av Israel-entreprenörernas starka kort. Man kan ju faktiskt säga att hela Israel är ett enda stort riskprojekt. Som hittills har lyckats utmärkt.


Mors Dag varje dag

När ni ser den här bilden kommer ni förstås att tänka på fru Blaustein som möter fru Levine på Flatbush Avenue i Brooklyn:

- God dag fru Blaustein. Vilket vackert väder vi har idag. Men jag hör att er son lider av ett svårartat Oidipus-komplex. Det måste vara svårt för hela familjen.

-Oidipus-Schmoidipus! Vad spelar det för roll bara han älskar sin mor?


Golv för en munk

För sex år sedan skickade Tel Aviv-universitetet ett gäng arkeologer med spadar och höga betyg till Yavne ett par mil utanför storstaden. Där har de grävt och grävt tills de härom veckan halkade på ett vackert mosaikgolv från 500-talet med mönster av fruktkorgar och fruktträd.

Alla fynd har en story. Här är storyn den att golvet bar upp en herrgård där en charmig georgisk munk som alla kallade Peter från Iberia bodde. Och bad.Ole, Dole, Doff

Nu är det dags att räkna israeler igen. Och jämföra med läget när Israel föddes för 60 år sedan.

Den 8 november 1948 bodde 84 000 personer i Jerusalem. Nu har Jerusalem ungefär 700 000 invånare och är Israels största stad. Tel Aviv-Jaffa är uppe i en kvarts miljon. Netanya, där judarna började slå sig ner 1929, hade 1948, 11 600 invånare. Nu bor där cirka 165 000. Beersheva stod tomt 1948 och har idag nästan 20o 000 invånare.

Allt som allt bor idag drygt sju miljoner människor i Israel.

Algernas symfoni

I år är många pooler och badsjöar alldeles gröna av alger. Det är inte lätt att komma till rätta med eländet. Men nu har ett par vetenskapare i Israel hittat på en mikrofon som de sticker ner i vattnet och lyssnar på algerna för att höra hur de har det.

Professor Zvy Dubinski förklarar att algerna skickar ut ljudsignaler i vattnet om de inte mår bra. Alger som till exempel lider av blyförgiftning därför att folk har slängt gamla batterier i vattnet låter annorlunda än andra alger. Det hela är inte riktigt så enkelt som det låter men professorn simmar vidare med sin mikrofon.


Får det vara ett arv?

Folk brukar bli uppiggade av att höra att de har ett världsarv inpå knuten.

Så var det med koppargruvan i Falun som lokalbefolkningen inte brydde sig särskilt mycket om förrän UNESCO gjorde den till ett världsarv.

Nu får vi se hur det blir med Bahai-templen och trädgårdarna i Haifa och Akko som nyligen kom upp i världsarvklassen. Anläggningarna drar redan turister och pilgrimer från hela världen.


Judar gillar Obama, eller?

Nu när det drar ihop sig till presidentval i USA kanske ni tycker att det kan vara intressant att veta vad amerikanska judar tycker om Barack Obama. Och se om de ändrar sig lite längre fram.

Obama vill förstås att alla judar ska rösta på honom. Därför har en supporterklubb av judar som redan gillar startat en hemsidan som heter www.jewsforobama.com.

Här kan ni läsa hur orättvisa de tycker att kritikerna är mot Obama och hur bra han egentligen är. Brevet är ganska hejigt i tonen och ni bestämmer själva vad ni vill tycka.


Matchmaker, matchmaker…

Den som har fått vara med om ett judiskt bröllop i Atlanta i amerikanska södern glömmer det aldrig. Rosor, rosor, rosor och mat, mat, mat.

Om ni själva drömmer om ett ortodoxt bröllop kan ni njuta en stund med www.JewishWeddingPages.com.

Slut ögonen och sväva upp i det blå till tonerna av den odödligaste av alla odödliga schmaltziga bröllopsmelodier. Öppna så småningom ögonen och klicka er fram bland bröllopsgåvor, kosher-rätter, hattar och peruker, klänningar och smokinguthyrare.

Ingenting är gratis men allt är vackert. Eller åtminstone tjusigt.


Ord som står sig

Det är inte bara Israel som fyller 60 år i år. 1948 upptäcktes också Döda Havsrullarna. Israel Museum firar förstås jubileet med en extra fin utställning av rullarna. För första gången på 40 år kan alla se själva originalen av de två längsta bland de bevarade dokumenten. På det ena kan man läsa ett av bibelns genom alla tider mest kända och oftast citerade ord om fred mellan folken:

- De skall smida om sina svärd till plogbillar.

Om Jesaja levde idag skulle han kunna försörja sig på att skriva lysande tal åt världens ledare.


Tips att göra
1-13/9 Kammarmusikfestival i Jerusalem www.jcmf.org.il
26/9 Konsert med klassiska judiska och israeliska sånger i Tower of David
27/9 Simma över Gennesarets sjö! 1,5 km eller 3,5 km. www.ekinneret.co.il
12-20/10 Fullt med spännande aktiviteter i Döda Havsområdet. Vad sägs om halvmara, mountainbiketävling och fyrverkerier? Se mer på www.deadsea.co.il
14-21/10 Internationell filmfestival i Haifa
30/10-14/11 Olivkvistens festival www.galil.gov.il
1/11 Cykla runt Gennesarets sjö (63 km) www.j-v.org.il
3-5/11 WATEC - internationell vatten och miljömässa i Tel Aviv
9-10/11 Cykla runt Sodoms berg www.negev-tour.co.il
8-24/11 Oud-festival i Jerusalem www.confederationhouse.org/english
10-15/11 SanDisk - tävling i undervattensfotografering i Eilat
För mer tips: www.goisrael.com/other/events/eventseng.htmlTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!