Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Paddla i sanden

Om ni väntar tillräckligt länge kanske ni en dag kan ta kanoten och paddla från Röda Havet till Döda Havet. Tävla med andra paddlare och vinna Ökenpaddeln i guld.

Jordaniens vattendepartement har nämligen begärt in anbud från elva internationella bolag på en förstudie av möjligheterna att bygga en 30 mil lång kanal genom öknen från Röda Havet till Döda havet. Döda havet behöver nämligen fyllas på. Vattenståndet har sjunkit därför att det kommer mindre vatten från Jordanfloden. Och för att en del vatten försvinner i avdunstningsbassänger på båda sidor av gränsen.

Det blir ingen billig kanal om den blir av. Redan nu beräknas den kosta en miljard dollar och ta 25 år att bygga. Men Strömsholms kanal genom Bergslagen byggdes inte heller på en eftermiddag.


Titta in!

Om ni har vägarna förbi Jerusalem i sommar och tycker det är roligt att se världsbra filmer och samtidigt titta på festligt folk så har ni chansen 10-19 juli. Då inträffar nämligen Jerusalems stora filmfestival som fyller 25 år i år.

Å andra sidan kan det vara lika festligt i Jerusalem 4-10 augusti när Internationella Dockfestivalen spelar dockshower från Danmark, Frankrike, Italien, Ryssland, Belgien, Spanien – och Israel.


Tacka vet jag tjejer!

Ju fler tjejer i klassen desto bättre betyg. Det gäller grabbarna också. Grabbar i gymnasieklasser med mer än hälften tjejer kommer lättare in på avancerade naturvetenskaps- och mattelinjer än grabbar ur klasser med färre tjejer.

Hebrew University i Jerusalem och Princeton University i USA har undersökt en halv miljon skolbarn som gick i vanliga skolor i Israel på1990-talet. När tjejerna är i majoritet lyfter de betygsnivån för hela klassen tvärsigenom åldrarna i matte, teknik och språk.

Hemligheten bakom framgången är att tjejerna påverkar stämningen i klassen. Grabbarna blir mindre stökiga. Slåss mindre och samarbetar mera. Både med klasskompisarna och med lärarna.

Hallå Clark Kent!

Vore det inte roligt om Paris-utställningen om Stålmannen kunde komma till Stockholm också? Kanske till Judiska museet?

Vilken utställning? Jo, en utställning om den judiska kulturens inflytande i seriekonsten som har visats i vinter på Judiska Museet i Paris. Där tycker museets expert att Stålmannen faktiskt påminner om Moses.

En sak är dock klar: Stålmannen skapades av Jerry Siegel och Joe Shuster. Båda söner till judiska invandrare i New York. Stålmannen dök upp under 30-talsdepressionen i USA när folk behövde en hjälte och han fick sitt namn, Superman, 1938.

Flera seriejudar: Läderlappen, Batman, skapades av juden Robert Kahn som kallade sig Bob Kane. När han var skolpojke, mördades hans far i sin butik. Och Jacob Kurtzberg som kallade sig Jack Kirby hittade på Captain America.


Israels bästa blandning

Börjar ni tycka att ni helt enkelt inte orkar sitta vid datorn och läsa om Israel timme efter timme varje dag? Men gärna skulle vilja hitta en sajt som är riktigt pigg och full av överraskningar. Prova i så fall omedelbart nya upplagan av www.Israel21c.org. Sajten är helt nymöblerad. Full av fantasi. Rolig underhållning. Humor och annat allvar. Ni kan också titta in på www.jewishreconnectionproject.com. Här möter ni fyra judar i Jerusalem som diskuterar rappt och intressant med fem judar i New York. Korta filminslag på tydlig och bra engelska. Ämnen som äktenskap mellan judar och andra. Konflikten och framtiden.


Sergeant Pepper & Co

Israel har länge velat att ett par överlevande Beatles skulle komma och fira Israels 60-årsjubileum i maj. Men det låg en sten i skon:

I mitten av 60-talet stod Beatles på den absoluta världstoppen. Israeliana minns jublet ur tiotusentals tonårsstrupar när de anlände till Kennedy-flygplatsen i New York. Det fanns inget annat än Beatles i livet. Men Israels regering var inte road och släppte inte in mopparna från Liverpool i landet. Utbildningsministern sade att bandet hade dåligt inflytande på den unga generationen. Ingen konsert. Lås dörren.

Israels stackars London-ambassadör Ron Prosor var sju år när Israel nobbade Beatles. Nu har han lämnat en formell bön om ursäkt till John Lennons syster Julia Baird, när de träffades på Beatles-museet i Liverpool. Resten av bandet har fått samma ödmjuka behandling.


Omtänksamt

Alla bussluffare vet hur förargligt det är att komma ut från toaletten vid en busshållplats och upptäcka att bussen just har passerat. Den lokala turistmyndigheten vid Döda havet har därför ordnat så att man kan hålla koll på bussarna medan man sitter på toaletten. Dassen vid Ein Gedi-spa ligger precis invid hållplatsen och är riktade mot busskuren cirka 20 meter bort.


Världsgamla Miriam

I norra Israel ligger ett fattigt litet arabsamhälle vid Medelhavet som heter Jisr a-Zarka. Britterna fraktade på sin tid slavar hit från Sudan. Nu lever folk här mest på fiske.

Här bor också Miriam Amash. Det finns inga gatskyltar i byn men alla vet var hon bor. Hon har nämligen nyss fyllt 120 år och kan gott vara världens äldsta nu levande människa. Miriam har fött 11 barn och har 120 barnbarn plus 250 barnbarnsbarn.

Hon säger att hon har klarat sig så länge därför att hon bara äter och dricker hälsokost. Kött och olivolja. Yoghurt och mjölk. Grönsaker som växer uppe i bergen. Dessutom äter hon aldrig efter klockan sex på kvällen.

120 år kanske låter mycket. Men en sköldpadda i Calcutta som hette Adwaitya blev 250 år innan han somnade in i mars 2006. Han hade bott i Calcuttas zoo sedan 1875.


Tips att göra
22/5- 6/6 Israelfestival i Jerusalem med sång, musik och teater
19-22/6 Jerusalem Jazz Festival
7-10/7 Internationell konferens om Förintelsen
10-19/7 Filmfestival i Jerusalem www.jff.org.il
14-26/7 eCamp Israel. Läger för teknikintresserade ungdomar www.ecampisrael.com
28-9/8 eCamp Israel. Läger för teknikintresserade ungdomar www.ecampisrael.com
Juli-aug Vinfestival i Jerusalem
18-25/8 Internationell hantverksmässa med deltagare från Israel, Afrika och Indien
25-28/8 Red Sea Jazz Festival
14/9 Jubileumskoncert för Youth Aliya i Stora synagogan, StockholmTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!