Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Köp ingen cykel

Funkar det i Paris och Barcelona så borde det funka i Tel Aviv. Här tänker myndigheterna låta folk prenumerera på cyklar som ska stå parkerade i 100 särskilda cykelställ runtom i stan.

Medborgaren betalar en helårsprenumeration och hoppar på en ledig cykel. Första halvtimmen åker man gratis men sen kostar det förstås. Samhället måste ju ha sitt. Pengarna dras förstås från kreditkortet som allting annat. Lösnummercyklar kostar en eller annan tia i timmen. Nu undrar Israeliana bara vad punkteringsförsäkringen kostar?


Globarbie

När Ruth Handler lanserade den första Barbie-dockan i New York 1959 kanske hon inte tänkte sig att Barbie en vacker dag skulle dyka upp iförd lätt justerad chador, den klassiska muslimska kappan, med huckle och allt. I varje fall inte i Israel.

Men nu står hon där bland souvenirerna som israeliska araber säljer till turisterna. Och ler gör hon också. För 35 kronor.


Cool skylt

Vi har ju fått lära oss på senare år i Sverige att sommar är ett ganska tänjbart begrepp. I Israel kan sommaren också vara tänjbar - fast åt andra hållet. Får ni en varm dag se den här skylten utanför ett café vid ett rastställe nära Döda Havet så betyder den att det är kallt därinne. Det vill säga att luftkonditioneringen är påslagen.

Högt spel i Eilat

Turistdepartementet har gjort upp med Israels Statsfastigheter att bygga ett rejält casino i Eilat. Israels första lagliga, med vidhängande konferenscenter och hotell. Folk ska inte längre behöva åka till Aqaba och Sharm el-Sheikh för att spela bort sina besparingar.

Den blomstrande illegala spelindustrin i Israel riskerar nu att med ens förlora intäkter som hittills har gett branschen en pålitlig ekonomisk trygghet. Det blir ett svårt slag mot denna illegala näringsgren som beräknas omsätta 20 miljarder kronor per år.Världens största?

100 meter lång och 200 meter bred var den israeliska flagga som rullades ut i öknen nedanför Masada med hjälp av 140 frivilliga och två designers.

Varför? Jo, syster Grace Gupana, filippinska, älskar Israel och ville med flaggan hedra 50 år av vänskap mellan länderna.


Finkornigt golv

Månadens fynd: En synagoga i östromersk stil från den romersk-bysantinska tiden med utsikt över Genesarets sjö. Han som hittade synagogan heter Uzi Leibner och arbetar vid Hebrew University.

Forskarna grubblar lite hit och dit om när synagogan byggdes. Var det under 200-400-talen när judarna hade det bra eller 500-600-talen när de hade det sämre? En sak är de dock överens om, golvet är alldeles speciellt och man har inte hittat något liknande i en synagoga tidigare. Stenarna i mosaikgolvet är inte större än fyra millimeter. Inläggningarna föreställer snickare med sina verktyg och ett ståtligt bygge de håller på att resa.

Kan det vara Noaks ark? Eller templet? Eller Babels torn? Det får forskarna och Israelianas läsare försöka bestämma.


Judo-judar

Kina skickar ett gäng poliser till Israel för att lära sig handskas med terrorister och vanliga bråkstakar som de förmodar kommer till olympiska spelen i Beijing i sommar. Israel har ju rätt stor erfarenhet i branschen och hjälpte grekerna att hålla ordning på olympiska spelen i Aten 2004.

Hur vore det förresten om svenska poliser fick gå en kurs i Israel också? Vi har ju en fotbollssäsong framför oss.


Lurendrejeri

Har ni funderat på att hyra ut telefonlurar per timme eller så? I så fall kan ni gärna testa den affärsidén vid observationsposten Hashalom på Golanhöjderna.

Här står nämligen en elegant telefonkiosk med regnskydd och eget telefonnummer. Men utan lur. Slår försöket väl ut, kan förstås telefonkiosker även på andra håll "anpassas" till verksamheten.


Rädda en rulle

Vill ni bli ihågkommen med tacksamhet för all framtid ska ni sponsra Döda Havsrullar. Det finns 15 000 fragment kvar att välja bland i samlingarna i Israel. Tre personer har nyligen slagit sig ihop och räddat fyra rullar. Donationen används till att konservera rullarna så att de inte vittrar sönder. Ni får ert namn inskrivet på en plakett bredvid "era" rullar.

Ring Rullarnas Vänner för mer information. De har sitt kontor i New York och numret är 001-646-515-2108.


Mycket på gång
Mars-maj Internationell videokonst från Israel på Kulturhuset i Stockholm "Tvåsidighet"
Mars-juni Utställningen "Stulen konst från Andra Världskrigets Frankrike. Israel Museum
7/4 Förenade Israelinsamlingens Israelfestival i Stockholm
11/4 Gilboa March www.isfa.co.il
3-12/4 Internationell dokumentärfilmsfestival i Tel Aviv
5-11/5 Kunskapsresa till det judiska Rom www.romajudaica.nu
8/5 Jom Ha'atzmaot! Fira i Israel
11/5 Fira Israel 60 år i Stockholm
14/5 TV8 visar filmen "The long way home". Se artikel
14/5 Israel 60 år!
18/5 Fira Israel 60 år i Göteborg
14-17/5 Internationell filmfestival i Eilat www.eilatfilmfest.com
15-17/5 Pridefestival i Eilat www.pride.org.il
15-17/5 Med Salsa Conference i Eilat www.salsa.org.il
22/5-6/6 Israelfestival i Jerusalem med sång, musik och teater
19-22/6 Jerusalem Jazz Festival www.yellowsubmarine.org.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!