Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers

Alltid lika spännande

Räkna judar är en israelisk nationalsport. Här kommer nya noteringar:

  • Israel har nu grovt räknat 7,15 miljoner invånare. Nästa lika många som Los Angeles och Chicago tillsammans. 76 % av israelerna är judar. 1948 hade Israel 806 000 invånare.
  • I snitt hinner Israels kvinnor fylla 82 år innan de dör. Karlarna blir bara 78 år.
  • Israeler pluggar i snitt 12,5 år.
  • 82 % av hushållen är familjer med barn. 76 % har mikrovågsugn. 95 % har tvättmaskin men bara 35 % har torktumlare. Fler har dator (59 %) än bil (57 %).
  • Även om det finns 2,3 miljoner färre judar ute i världen idag än 1970 så är de ändå fler än i Israel, nämligen 7,8 miljoner. Ensammast är den ende juden som är kvar i Afghanistan. Jemen har åtminstone 300 judar.


Muggar med klass

Alla souvenirer i Israel är inte vackra. Men muggarna ni ser på bilden står sig bra i den internationella ranking-listan över acceptabla minnessaker. De finns att köpa bland stånden i de trånga gränderna i Jerusalem. Det märkliga med den här färgglada keramiken är att den görs av kristna hantverkare i en alldeles egen del av Jerusalem: Armeniernas kvarter.

Armenierna säger att de kom till Jerusalem redan under första århundradet. Då slogs nämligen en armenisk bataljon här under romarkejsaren Titus befäl. Armenierna bestämde sig för att bli kristna redan år 286 f.v.t. Idag finns det 2 500 armenier i Jerusalem och de bor i sin egen stadsdel, nästa som en liten stad i staden. Här kan man se hur de drejar och glaserar keramiken också.


Cykeln på flyget

Vill ni slippa vänta på taxi när ni kommer till Israel ska ni ta med cykeln på El Al. Det kostar ingenting. Lika billigt för israeler att ta med cykeln till Europa.

Den förste som tänkte på att ta med cykel på utlandsflyg från Stockholm var DN-reportern Sven Åhman. Han var en av de utvalda nordiska journalister som de allierade erbjöd plats på det första pressplanet till Paris efter befrielsen 1944. Alla skrattade åt Sven på Bromma när han insisterade på att få med sin cykel. Men inte när de kom fram. Kollegerna fastnade i oändliga taxiköer medan Sven Åhman trampade runt i Paris och snuvade konkurrenterna på den ena storyn efter den andra.


Ljusglimt?

Israels turistminister Yitzhak Aharanovich har bjudit sin palestinska kollega Khuloud Daibes på morgonkaffe i Jerusalem. De hade inte träffats på nästan två år. Kontakterna dem emellan avbröts nämligen när Hamas vann valet. De två kollegerna pratade om hur de kan hjälpas åt att locka fler turister till både Israel och Västbanken. Till exempel intressera kristna pilgrimer från utlandet att komma och se hur livet är vid den s.k. Gröna Linjen.

Bingo!

Nu har grabbarna med spadarna hittat en 2 000 år gammal tunnel i Jerusalem. De påstår att Jerusalems judar gömde sig i den när de försökte fly undan de romerska legionärerna som erövrade Jerusalem år 70.

Eli Shukro vid Israels riksantikvarieämbete och Ronny Reich vid universitetet i Haifa leder spadbrigaden. De har hittat gamla mynt i tunneln och säger att den byggdes för att leda bort regnvattnet vid skyfall. Förmodligen leder tunneln fram till floden Kidron som i sin tur rinner ut i Döda Havet.


Mindre pengar under bordet

Trots rapporter då och då om mutor på hög nivå i styrande kretsar, har Israel kvalat in bland de 30 minst korrupta länderna i världen. 150 länder är mer korrupta än Israel.

På en rankinglista där 10 poäng betyder hederligast möjliga och 1 poäng är absoluta botten ligger Israel nu på 6,1. Burma och Somalia ligger i botten med 1,4. Allt enligt den internationella Global Corruption Report.

Rapporten säger ingenting om hur mycket Israel har betalat för sin goda placering på listan. Danmark, Finland och Nya Zeeland ligger högst på listan med 9,4 poäng. Sverige måtte ha halkat ner från toppen.


Marlboro Country

Finns det cowboys i Israel? Javisst. En är Ferstman Avshalon som sköter en ranch på Golan-höjderna med hundratals kreatur. Ni ser honom på bilden. En helsida i New York Times. Macho-reklam i USA för att locka kraftkarlar till Israel. Så här berättar annonsen:

När Ferstman var 12 år tog hans far med honom till en Vilda Västern-film med John Wayne. Därefter gav hans mor upp sina drömmar om att få se honom bli violinist eller läkare. Nu har han varit rancher i 14 år och har börjat träna upp sönerna.

Mark Twain kunde inte ha skrivit en bättre story.


Teater för fred

Kommer ni ihåg Up With People? Ungdomarna från hela världen som sjöng och dansade sig genom land efter land? De visade hur sång och musik kan riva gränser mellan unga människor. Ni minns kanske "What Color Is God´s Skin?" som alltid fick längsta applåden?

Nu gör en teatergrupp i Galiléen som kallar sig Regnbågssteatern en show i samma anda. Unga israeliska araber, judar, druser och tjerkesser uppträder på scen tillsammans och turnerar med sitt program utomlands. För att lära sig leva nära varandra.

Dröm & vinn!

Mottot är inte att arbeta hårt utan att drömma hårt.

Denna fräscha syn på ledarskap kommer från Nimrod Kozlovski. En man som är van att sätta igång nya företag i Israel. Han ser framför sig hur världen delas mellan länder som uppmuntrar personlig fantasi och de andra som inte gör det. Och därför inte hänger med ekonomiskt. Nimrod tycker inte att israeler är särskilt bra på att bygga upp stora företag. Men de är bra på att tänka och sätta igång nya företag som Microsoft eller Google så småningom kanske köper för en bra slant.


Columbi ägg

Det finns historier som aldrig dör. En och annan kan dessutom bli sann. Alltsom behövs är att ett DNA-test slår in. Det kan visa sig att Cristoforo Colombo eller ska vi säga Cristóforo Colón egentligen inte var son till en vävare i Genua eller oäkta son till en portugisisk prins utan en spansk jude vars föräldrar hade låtit döpa sig kristet för att undgå inkvisitionen. Han skrev på kastilianska och prydde sina brev med hebreisk dekor. Så varför inte?

En spansk genetiker har skrapat av lite från Columbus skelett i Sevilla. Columbus DNA-kromosom bör ha gått från far till son intill våra dagar. Därför har hundratals män i Spanien och Italien som bär Columbus efternamn skrapat av sig litegrann på ena kinden och lämnat in skrapet till forskare som nu kollar om någon matchar avskrapet från Sevilla.

Vill ni haka på så vänd er till Centret för Columbus-studier i Barcelona.


Tips att göra
10/1 Tiberias Marathon
17-19/1 Magdansfestival i Eilat www.eilatfestival.com
Internationella vindsurfingtävlingar i Eilat.
1/1-1/3 Utställningen "Made in China" på Israel Museum
8-10/2 Tennis. Sverige-Israel möts i Davis Cup i Israel.
Eilat International Chamber Music Festival www.eilatfestival.co.il
15-16/2 Cykeltur "Tour Dead Sea" www.bikeisrael.com
16-23/3 Holy Week in Jerusalem
The Peace Run - Eilat
24-31/3 Eilat Spring Migration FestivalTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!