Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Ny åsiktsfabrik

Kommer ni ihåg den tid när politiken i hyggliga länder bestämdes av deras regeringar? När det inte fanns några bloggar och nätverk och tankesmedjor som rörde till alltsammans så att regeringarna började tappa greppet.

Den tiden är förstås förbi. Det inser Tel Aviv University och öppnar en egen tankesmedja: INSS som betyder Institute for National Security Studies och arbetar oberoende av själva universitetet. Ordförande i styrelsen för INSS är Frank Lowy, en affärsman i Australien med anknytning till universitetet. Bland högdjuren i styrelsen för INSS finns USA:s förre Israel-ambassadör Martin Indyk och chef för verksamheten är Israels tidigare ambassadör i London Zvi Shtauber. Jadå, INSS har redan börjat leverera lagom eldfängda analyser som politikerna i Israel nu måste läsa om de vill bli omvalda.


Kul på kibbutz

Man kan tycka vad man vill om socialistiska samhällsexperiment. Men kibbutzerna och deras livsstil har vunnit många vänner åt Israel runtom i världen. Och man behöver inte bosätta sig på en kibbutz för att få en inblick i livet där. Det går bra att ta in ett par dagar på ett av alla de kibbutzhotell som är spridda från Eilat till Golan-höjderna. Många ligger nära nationalparker eller historiska platser som ni vill besöka.

Välj själv mellan 4-stjärniga hotell, semesterbyar eller lite enklare härbärgen med rum & frukost som ingår i nätverket Kibbutz Hotels Chain. Kolla på www.kibbutz.co.il.Det roligaste med judisk historia i Israel är nog att det hela tiden dyker upp urgamla saker som nästan ingen visste att de fanns. Som till exempel en bit av en Torah-rulle med texten till Havets sång från tystnadens tid, dvs de 600 år efter Döda Havsrullarna, som annars är praktiskt taget tomma på överlevande hebreiska texter.

Fyndet kommer förmodligen från en samling medeltida judiska manuskript som hittades i en synagoga i Kairo i slutet av 1800-talet. Israel Museum i Jerusalem har fått fragmentet på långlån från Duke University i USA. Åk till Jerusalem och läs texten själv om ni kan.

Druser och andra

Det bor det 7,1 miljoner människor i Israel; 80 % är judar men 1,4 miljoner är faktiskt araber och druser och tjerkesser, en liten muslimsk grupp som turkarna hämtade från Kaukasus strax innan det ottomanska imperiet monterades ner.

Vill ni veta en del om Israels 100 000 druser så kan ni googla på druser på nätet alternativt läsa Menorah 2-2003 där vi skriver om deras liv och tankar, själavandring och militärtjänst.


VM i skilsmässor

Statistikerna har räknat ut att Sverige, Israel och Rumänien delar 34:e plats i listan över de länder i världen som redovisar flest skilsmässor. Vi har 2,1 skilsmässor per tusen invånare. Det skulle ju tyda på att kärnfamiljen trots allt står sig rätt bra i de här tre länderna.

USA leder stort med 4,8 skilsmässor på tusen invånare och Vitryssland kommer inte långt efter. Å andra sidan säger statistiken inget om hur många svenskar och israeler på tusen som flyttar isär utan att ha vare sig gift sig eller skilt sig.


Vackrast i stan?

Några entusiaster i Israel har ställt ihop en rankinglista över Jerusalems vackraste byggnader. Här är de fem som toppar listan. Tycker ni likadant?

  • Ryska kyrkan vid Heshin Street. Byggd 1860-72.
  • Huvudpostkontoret vid Yafo Street från 1930-talet.
  • Italienska sjukhuset i hörnet av Shivtey Israel och Henvi'im Street (som numera inrymmer utbildningsdepartementet).
  • Tabor House, också vid Hanevi'im Street (Svenska teologiska institutet har sina lokaler där).
  • Tyska sjukhuset vid Strauss Street från slutet av 1800-talet (En del av Bikur Holim-sjukhuset).
Hallå! Är det Golden Lines?

Avreglering är ju på modet i alla länder som vill ändra på allting. Nu har regeringen i Jerusalem bestämt att det inte räcker med två telefonbolag i Israel. Hittills har folk ringt inom landet med Bezeq eller Hot. Men nu får Golden Lines, som hittills bara har slussat fram utlandssamtal, koppla inrikes samtal också. Golden Lines lyckades locka över 13 000 abonnenter redan innan bolaget hade kommit igång att koppla några samtal.

Det mest spännande med Golden Lines är kanske att samtalen körs över Internet. Utom för dem som bor på Golanhöjderna eller i Samarien. För där når inte Golden Lines internet fram. Ännu.


Bo billigt vid Döda Havet

Nu ska det bli mer liv i norra Döda Havet. Billiga bostadslån åt den som vill bo där, bygglov till mer än 3 000 nya hotellrum. En fyrfilig belyst motorväg från Jerusalem som ska ta ner körtiden till 20 minuter.

Det hela blir en motvikt mot alla hotell som redan finns kring södra änden av Döda Havet. Och folk tycks gilla norra Döda Havet. Första kvartalet i år kom 20 % fler besökare dit.


Toalättnad

En besvärande avigsida med den tilltagande globaliseringen är på väg att vändas till en rätsida tack vare ett teknologiskt genombrott "Made in Israel". Omfattande undersökningar har visat att många människor plågas av en svårartad olust som är förenad med att fälla upp respektive fälla ner sitt-ringen på toalettstolar i flygplan, järnvägsstationer, danspalats, snabbmatsrestauranger, sportbarer och zoologiska trädgårdar. De utsatta vill helt enkelt inte ta i sitt-ringen och följden blir förstärkt olust.

Nu har emellertid Smart Seat Industries utvecklat en apparat som gör att man slipper ta i ringen för att fälla den upp/ner. Man vinkar istället till ett kattöga i väggen som, utan dröjsmål, lyfter/sänker ringen till önskat läge. Den som vill ändra sig vinkar en gång till. Varvid ringen återgår till utgångsläget. Kan man hoppas.


Tips att göra
26/9-4/10 Yoav Yehuda vinfestival
1/10 Jerusalemmarsch
3-6/10 A capella musikfestival i Abu Gosh
6/10 Simtävling i Gennesaret sjö för 54:e gången
7-11/10 Internationellt möte om meditation i Jerusalem
14-16/10 Internationell konferens om intensiv hjärtmedicin
27-29/10 Internationella triathlon-tävlingar www.triathlon.org.il
30/10-1/11 WATEC 2007 - Vattenmässa i Tel Aviv
3/11 Cykeltur vid Gennesaret sjö
7-11/11 Oud festival i Jerusalem
12-17/11 Undervattensfoto-tävlingar Sandisk International www.sandiskredsea.com
1/12 Eilat Triathlon World Cup
4-12/12 Judisk filmfestival i Jerusalem
14-15/12 Vintermusikfestival vid Gennesaret sjöTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!