Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers


Dobbel & drinkar

Om ni spelar bort era besparingar på det berömda Sands i Las Vegas så kan ni trösta er med att ägaren Sheldon Adelson och hans hustru Miriam använder en del av pengarna till sommarresor för judiska ungdomar till Israel i sommar. Och nästa sommar. Och nästa. Och nästa. Så länge miljarderna räcker. Adelsons stiftelse har redan skänkt 25 miljoner dollar till Birthright Israel-verksamheten. Det räcker till 10 000 resor. Och de tänker som sagt fortsätta i samma stil.

Birthright Israel startades på 1990-talet av Charles Bronfman. Ett annat sätt att stödja Birthright Israel är följaktligen att dricka rikligt med Seagrams whisky som är grunden till bröderna Bronfmans förmögenhet.


Gott om stålar

Tonåringarna i Israel tycks ha det rätt gott ställt. Eller också svälter de. Regeringen har räknat ut att de köpte kläder och datagrejer för nära två miljarder kronor förra året. Då talar vi ändå bara om ungdomar mellan 12 och 15 år. Det bor en halv miljon ungdomar i den åldern i Israel. Miljarderna rakade de in i veckopengar, födelsedagspengar och tack-för-att-du-diskade-pengar. Sju av tio ungdomar köper kläder för 1 500 kronor var. En av tre köper datorer och musikspelare. 12 % av den spirande framtidsgenerationen under 16 år blir bankirer framöver. De har nämligen redan konton i banken.Byt batteri!

Israels politiske veteran Shimon Peres, som för närvarande är vice statsminister, har tagit sina första steg in i bilbranschen. Nämligen genom att resonera med Toyota och Renault om att bygga eldrivna bilar i Israel. Han fick idén av Shai Agassi som driver ett av världens största mjukvaruföretag i Tyskland.

Egentligen skulle det förmodligen räcka om Israel kunde hitta på ett sätt att göra batterier till elbilar som räcker längre än de batterier som finns. Det anser åtminstone tidningen Maarivs motorskribent Gil Melamed. Under tiden funderar regeringen i Jerusalem på att ge bidrag åt alla som skaffar elbilar istället för bensinbilar.

Taklöst i Tel Aviv

Alla städer med självaktning har dubbeldäckade turistbussar utan tak. Så hälften av turisterna kan fotografera hus och den andra hälften kan hålla sig torr när det regnar.

Jerusalem har redan dubbeldäckare. Nu hänger även Tel Aviv på den turistglobala utvecklingen. Bussen startar i hamnen och rullar runt till alla sevärdheter man kan tänka sig inklusive Jaffa. Var beredd att betala tio dollar. Per person.


Lax och makrill är som bekant feta fiskar. Det är därför de är så goda. Feta fiskar innehåller dessutom Omega-3.

Nu visar en israelisk studie bland amerikanska och israeliska barn att Omega-3 är bättre mot klinisk depression än vad vetenskaparna tidigare har trott. Hos 70 % av de barn som fick Omega-3 minskade depressionen med mer än 50 %.


Det andra världsspråket

Pi Tuk har kört sin lilla Tuk Tuk-taxi i Bangkok i många år. När han ser en skäggig turist klädd i svart och vitt brukar han ropa:

- Vos vilstu? Ich ken layder nor a bisel yiddish.

Juden nappar och Tuk får köra honom runt Bangkok hela dagen.

Tuk är inte ensam i Bangkok om att ha upptäckt vad lite jiddisch kan göra i marknadsföringen. Nu startar det tyska Goethe-institutets avdelning strax intill tyska ambassaden i Bangkok kurser i jiddisch för thailändare. En av institutets lärare, Peter Adowait, har studerat det judiska livet i Bangkok och andra städer och leder nu dem för elever som först har klarat en kurs i tyska.

Israels ambassadör i Bangkok ställer upp som lärare och föreläser på jiddisch om judiskt liv. Rabbinen vid Chabad-centret i Bangkok är också med på noterna.


Han dör aldrig

Nu har en brittisk historiker som heter Sir Martin Gilbert kommit på att Lawrence av Arabien var en hängiven sionist också. Annars vet vi väl mest att han lärde sig arabiska så pass bra och var så påhittig att han lyckades få arabiska rebeller med på ett lyckat gerillakrig mot turkarna bakom deras egna linjer. Turkarna kom ingen vart och Lawrence och grabbarna vann den berömda segern i Aqaba. Lawrence, som hette Thomas Edward i förnamn, togs till fånga strax därpå. Men smet förstås. Han och hans gäng kom så långt som till Damaskus. Men araberna blev osams med varandra. Så det blev ingen enad arabisk stat av det hela då heller.

Hans andra idé gällde Israel. Gilbert har hittat papper som visar att Lawrence ansåg att en judisk stat skulle bli det som en dag tvingade araberna att bli moderna.

Än är det kanske inte för sent.


Här var det

Det har ju varit en del gurgel genom åren om var det Andra Templet i Jerusalem egentligen låg. Olika forskare har haft olika meningar om det exakta läget. I den andan lanserar nu professor Joseph Patrich vid Hebrew University i Jerusalem en ny idé. Den går förstås på tvärs mot vad som annars gradvis har blivit den gängse uppfattningen om Templets belägenhet.

Professorn har tittat noga på en 54 meter lång underjordisk vattencistern som en brittisk ingenjör letade fram 1866 nära sydöstra hörnet av Tempelbergets övre plattform. Professorn hävdar att det är den enda cistern som prästerna kunde ta vatten ifrån till sina heliga göromål på altaret i Templets förgård. Och eftersom cisternen ligger där den ligger, så stod också templet där professorn säger att det stod. Logiken är glasklar.


Tips att göra
24/5-10/6 Israelfestival i Jerusalem. Se www.gojerusalem.com
tom 18/6 Utställning Eden - East And West: Art In The 19th Century
tom 30/6 Utställning Design Meets Technology på Israel Museum i Jerusalem
Utställning Hadas Ophrat på Israel Museum i Jerusalem
Utställning Surrealism and beyond på Israel Museum i Jerusalem
24/6-5/7 utgrävningar i Tel Tsaf - kontakta garfinkel@mscc.huji.ac.il
15-14/7 Jerusalem film festival
8-19/7 Utgrävningar i Tel Tsaf
22/7-2/8 Utgrävningar i Tel Tsaf
29/7-4/8 Bibelfestival
5-10/8 Dockteaterfestival i Jerusalem
30/7-9/8 Körer från hela världen träffas i Zimriya för att sjunga tillsammans
18-25/8 Internationell hantverksmässa. Jerusalem
27-29/8 Jazzfestival vid Röda Havet www.redseajazzfestival.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!